Κοσμος

Ηλικιωμένη Ιρανή βγάζει τη χιτζάμπ της «μετά από 80 χρόνια» και καλεί σε νέες διαμαρτυρίες (βίντεο)

Ο γιος της Γκοχάρ Εσγκί πέθανε στη φυλακή μετά τον άγριο βασανισμό του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ιρανή Gohar Eshghi
Η Ιρανή Γκοάν Εσγκί κρατά τη φωτογραφία του νεκρού γιου της, Μπεχεσί © Youtube

Gohar Eshghi: Η χιτζάμπ Ιρανής και η διαμαρτυρία για την κατάσταση στη χώρα - Ο θάνατος του γιου της και η σύλληψή της

Μία ηλικιωμένη γυναίκα, η Γκοχάρ Εσγκί, αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί με τον δικό της τρόπο για όλα όσα συμβαίνουν στο Ιράν, βγάζοντας μετά από 80 χρόνια τη χιτζάμπ της.

Η Γκοχάρ Εσγκί, μητέρα του blogger Σατάρ Μπεχεστί, ο οποίος πέθανε στη φυλακή το 2012 μετά τη σύλληψή του, βιντεοσκοπήθηκε να βγάζει το χιτζάμπ του «μετά από 80 χρόνια» και να καλεί τους Ιρανούς να βγουν στους δρόμους ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το βίντεο έχει γίνει ήδη viral, καθώς η 80χρονη ακούγεται να εξηγεί: «Μετά από 80 χρόνια βγάζω το χιτζάμπ μου γιατί σκοτώνεις στο όνομα της θρησκείας». 

Gohar Eshghi, the mother of Sattar Beheshti, removed her #hijab after eighty years.#mahsaamini

Η Gohar Eshighi στο στόχαστρο των αρχών: Η αναζήτηση Δικαιοσύνης και η σύλληψή της

Τα τελευταία 10 χρόνια η Γκοχάρ Εσγκί βρίσκεται στο στόχαστρο των ιρανικών αρχών. Οι διαμαρτυρίες της για την υπόθεση θανάτου του γιου της, το αίτημα της να αποδοθεί Δικαιοσύνη, αλλά και οι τοποθετήσεις της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν οδηγήσει στο παρελθόν στη σύλληψή της. 

«Έχουν περάσει 43 χρόνια που η Ισλαμική Δημοκρατία σκοτώνει τη νεολαία μας», είχε δηλώσει το 2021 η Eshighi. «Μου πήραν τον Σατάρ, τον σκότωσαν και μετά τον έθαψαν», είχε προσθέσει η ηλικιωμένη κρατώντας τη φωτογραφία του γιου της στα χέρια. Για την απελευθέρωση της ηλικιωμένης είχε εκδώσει ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία. 

Ποιος ήταν ο γιος της Gohan Eshighi - Το τέλος στη φυλακή

Ο 35χρονος Μπεχεστί, ένας όχι ιδιαίτερα γνωστός μπλόγκερ, συνελήφθη στο σπίτι του στο Ραμπάτ Καρίμ στις 30 Οκτωβρίου 2012, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία για«ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας σε κοινωνικά δίκτυα και Facebook».

Πέθανε αρκετές μέρες αργότερα αφού παραπονέθηκε ότι είχε βασανιστεί από τους ανακριτές του. Ιστότοποι της ιρανικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενες συγκρατούμενους του, ανέφεραν ότι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τους ανακριτές του στη φυλακή Evin, την πιο διαβόητη εγκατάσταση του Ιράν. Η οικογένεια του Beheshti ενημερώθηκε για τον θάνατό του στις 6 Νοεμβρίου. Η οικογένεια είπε ότι θάφτηκε βιαστικά και ότι δεν τους επέτρεψαν να δουν το άψυχο σώμα του. Οι ιρανικές αρχές επιβεβαίωσαν αργότερα ότι είχε ξυλοκοπηθεί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Ένας εισαγγελέας είπε ότι η αιτία του θανάτου του Beheshti ήταν πιθανότατα σωματικό ή ψυχολογικό σοκ.

Ο θάνατός του οδήγησε σε πολλές συλλήψεις και την απόλυση του επικεφαλής της κυβερνοαστυνομίας της Τεχεράνης. Το 2014, ένα δικαστήριο καταδίκασε έναν αστυνομικό σε τρία χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ο δικηγόρος του Eshghi είπε ότι η ποινή ήταν επιεικής, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή φύση του εγκλήματος. Ο Eshghi ζήτησε μια ανοιχτή έρευνα και ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες στον αστυνομικό για φόνο εκ προμελέτης.

Σε ένα βίντεο που ανέβηκε λίγα χρόνια αργότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Eshigki είπε ότι θεωρούσε υπεύθυνο τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για τον θάνατο του γιου της. «Ο αρχηγός είναι ο δολοφόνος του παιδιού μου, δεν θα τον συγχωρήσω ποτέ», είπε. 

Gohar Eshghi, Sattar Beheshti's mom, explains his arrest - شرح دستگیری ستار بهشتی از زبان گوهر عشقی

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ