- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ελναάζ Νορουζί, η Ιρανή σταρ του Netflix πετά τη χιτζάμπ και ξεγυμνώνεται ενάντια στον αυταρχισμό (βίντεο)
Χωρίς τέλος οι συμβολικές διαμαρτυρίες κατά του καταπιεστικού καθεστώτος
Η ηθοποιός Ελναάζ Νορουζί πέταξε τη χιτζάμπ της και στάθηκε τόπλες στην κάμερα, σε ένδειξη αλληλεγγύης στις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράν.
Η Ελναάζ Νορουζί, διάσημη Ιρανή ηθοποιός του Netflix, έβγαλε τη χιτζάμπ και γδύθηκε στην κάμερα, σε μια εμφατική συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στους αυταρχικούς νόμους περί ένδυσης του καθεστώτος.
Η 30χρονη ηθοποιός της σειράς «Ιερά Παιχνίδια» μοιράστηκε ένα βίντεο, στο οποίο έριξε τη μαντίλα της και στάθηκε τόπλες, σε ένδειξη αλληλεγγύης στις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής για «ακατάλληλη ενδυμασία».
Η Νορουζί είπε στους δύο εκατομμύρια ακόλουθούς της στο Instagram: «Δεν προωθώ το γυμνό, προάγω την ελευθερία της επιλογής!»
Η ηθοποιός εμφανίζεται για πρώτη φορά όρθια με μόνο τα χέρια, τα μάτια και τα πόδια της να φαίνονται, με το υπόλοιπο σώμα της να καλύπτεται με μαύρη χιτζάμπ και ρόμπες.
Στη συνέχεια, η σταρ βγάζει ένα ένα τα ρούχα της και αφήνει τα μαλλιά της κάτω, σε μια χειρονομία περιφρόνησης ενάντια στους νόμους του αυταρχικού ιρανικού κράτους για τη γυναικεία ενδυμασία. Κάτω από τη ρόμπα της φοράει φόρεμα, τζιν, πουκάμισο, φούστα και τοπ, τα οποία βγάζει όλα, μένοντας όρθια με τα εσώρουχά της. Στη συνέχεια, η σταρ προχωρά ακόμη περισσότερο και αφαιρεί τα εσώρουχά της, καλύπτοντας το στήθος μόνο με τα χέρια της.
Η Νορουζί έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησης στο Instagram: «Κάθε γυναίκα, οπουδήποτε στον κόσμο, ανεξάρτητα από την καταγωγή της, πρέπει να έχει το δικαίωμα να φοράει ό, τι επιθυμεί και όταν ή όπου θέλει να το φοράει. Κανένας άντρας ούτε άλλη γυναίκα δεν έχει το δικαίωμα να την κρίνει ή να της ζητήσει να ντυθεί διαφορετικά. Ο καθένας έχει διαφορετικές απόψεις και πεποιθήσεις και πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δημοκρατία σημαίνει δύναμη να αποφασίζεις… Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει τη δύναμη να αποφασίζει για το σώμα της!»
Η Νορουζί εργάστηκε στο παρελθόν ως διεθνές μοντέλο για πολυτελείς μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Dior και Lacoste, και εργάζεται στην Ινδία και τη Γερμανία.
Η ίδια είπε στο India Today: «Η κατάσταση στο Ιράν είναι πολύ άσχημη αυτή τη στιγμή... Οι γυναίκες καταπιέζονται για περισσότερα από 40 χρόνια. Γεννήθηκα στην Τεχεράνη και το έχω δει. Έπρεπε να φορέσω χιτζάμπ από νωρίς. Εμένα την ίδια με σταμάτησε η αστυνομία ηθικής πριν από δύο χρόνια, όταν ήμουν στην Τεχεράνη. Με πήγαν για επανεκπαίδευση, όπως το έλεγαν, εκεί που πήγαν τη Μαχσά, όπου πρέπει να την ξυλοκόπησαν. Είναι ένα τρομακτικό μέρος για να ζεις. Δεν θέλεις να ζεις έτσι. Δεν θέλεις να φύγεις από το σπίτι και να μην ξέρεις αν θα επιστρέψεις ποτέ. Είναι λυπηρό. Απλώς δεν θέλουμε οι γυναίκες μας, οι άνθρωποι μας να ζουν έτσι. Οπουδήποτε στον κόσμο, οι γυναίκες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Είναι καλό αν θέλουν να καλύψουν τα μαλλιά τους ή δεν θέλουν να καλύψουν τα μαλλιά τους. Θα πρέπει να είναι απόφαση μιας γυναίκας για τον εαυτό της. Αυτό ελπίζει ο λαός του Ιράν».
(Με πληροφορίες της Daily Mail)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πολυήμερο κύμα καύσωνα προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι
Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση
Το ημιεπίσημο Fars μιλά για αναστολή διαπραγματεύσεων
«Δεν θα βρείτε χώρα να γυρίσετε» λέει ο Τραμπ στους Ιρανούς διαπραγματευτές
Του εύχεται τα καλύτερα εν μέσω φημών για σχέδια παραίτησης
Ενώ ο Τζέι Ντι Βανς δηλώνει ικανοποιημένος από την πρόοδο των συνομιλιών στην Ελβετία
Ο μικρός – και στο παρελθόν εξόχως προβληματικός – γιος του Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται σε ένα νέο comeback kid, διαταράσσοντας τις εσωκομματικές και μη ισορροπίες
Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ισχυρισμών περί νέου αποκλεισμού της κρίσιμης θαλάσσιας διόδου
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.