Κοσμος

Ισραήλ και Λίβανος «τα βρήκαν» για τα θαλάσσια σύνορα - Λεπτομέρειες για την «ιστορική συμφωνία»

Μετά την αμερικανική μεσολάβηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολεμικό πλοίο του Ισραήλ σε περιπολία στη θάλασσα
Πολεμικό πλοίο του Ισραήλ σε περιπολία στη θάλασσα © EPA

Ισραήλ και Λίβανος σε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα - Στάση αναμονής από τη Χεζμπολάχ - Ικανοποίηση στο Τελ Αβίβ.

Σε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα κατέληξαν Λίβανος και Ισραήλ, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα που θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ, θα εισφέρει δισεκατομμύρια στην οικονομία του και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των βόρειων συνόρων μας» δήλωσε ο Γαΐρ Λαπίντ, πρωθυπουργός του Ισράηλ.

Η ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε Λίβανο και Ισραήλ για τα θαλάσσια σύνορα ανοίγει τον δρόμο σε έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Παράλληλα, αποτελεί σημαντικό βήμα αποκλιμάκωσης μεταξύ δύο χωρών που έχουν μακροχρόνια διαμάχη, γεμάτη εντάσεις και πολέμους.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, δήλωσε νωρίτερα ότι οι όροι στο τελικό προσχέδιο που έλαβε από τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Άμος Χόχσταϊν, ικανοποίησαν τον Λίβανο. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό.

Σιγήν ιχθύος μέχρι στιγμής από τη Χεζμπολάχ, την εξτρεμιστική οργάνωση που κινεί τα νήματα στον Λίβανο. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Sayyed Hassan Nasrallah, έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι θα υπάρξει κλιμάκωση σε περίπτωση που η συμφωνία δεν κατοχυρώσει τα ενεργειακά δικαιώματα του Λιβάνου στη θάλασσα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ