Κοσμος

Σύζυγος του νομπελίστα Ειρήνης, Άλες Μπιαλιάτσκι: Ελπίζω να μάθει ότι βραβεύτηκε

Κρατείται σε φυλακή - Καμία αναφορά για την απονομή από τα ΜΜΕ της Λευκορωσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η σύζυγος του νομπελίστα Ειρήνης Άλες Μπιαλιάτσκι εύχεται το τηλεγράφημά της με την είδηση της βράβευσής του να φτάσει σε αυτόν μέσα στη φυλακή της Λευκορωσίας όπου κρατείται.
O Λευκορώσος ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπιαλιάτσκι σε δικαστήριο του Μινσκ © EPA/Tatyana Zenkovich

Η σύζυγος του νομπελίστα Ειρήνης Άλες Μπιαλιάτσκι εύχεται το τηλεγράφημά της με την είδηση της βράβευσής του να φτάσει σε αυτόν μέσα στη φυλακή της Λευκορωσίας όπου κρατείται.

H σύζυγος του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, Άλες Μπιαλιάτσκι, δήλωσε ότι ο ίδιος ενδέχεται να μην γνωρίζει καν την είδηση της βράβευσής του.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι προσπάθησε να του μεταφέρει την πληροφορία με τηλεγράφημα στη φυλακή της Λευκορωσίας, όπου κρατείται.

Η Νατάλια Πίνσουκ είπε στο Reuters ότι δεν έχει δει τον σύζυγό της, ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τότε που συνελήφθη πέρυσι.

Ο Μπιαλιάτσκι είναι μόλις το τέταρτο πρόσωπο που τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης ενώ βρίσκεται υπό κράτηση.

«Είναι ευχάριστα νέα και πολύ απροσδόκητα. Δεν υπήρχε απολύτως τίποτα που να υποδηλώνει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε από τοποθεσία που δεν αποκαλύφθηκε.

«Του έστειλα ένα τηλεγράφημα σήμερα, νομίζω ότι δεν ήμουν η μόνη. Ίσως του δώσουν αυτά τα τηλεγραφήματα και θα πάρει τις πληροφορίες και θα μάθει γι 'αυτό, το ελπίζω».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας δεν έκαναν καμία αναφορά στη βράβευση του Μπιαλιάτσκι. Ο αυταρχικός ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, φυλάκισε ή εξανάγκασε σε εξορία όλα τα κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια καταστολής μετά τις εκλογές του 2020, τις οποίες η αντιπολίτευση κατήγγειλε για μαζική νοθεία.

«Ήξερε όλους τους κινδύνους, γνώριζε πολύ καλά. Υπήρχαν προτάσεις για να φύγει. Συνελήφθησαν οι συνάδελφοί του. Και είπε επί της αρχής ότι ήταν υπεύθυνος γι' αυτούς και ότι δεν μπορούσε να φύγει λόγω αυτής της σοβαρής κατάστασης», ανέφερε η Πίνσουκ.

Ο Μπιαλιάτσκι, 60 ετών, συνελήφθη τελικά τον Ιούλιο του περασμένου έτους για αδικήματα τα οποία η αντιπολίτευση αποκαλεί ανυπόστατα, συμπεριλαμβανομένης της φοροδιαφυγής. Βρίσκεται στη φυλακή εν αναμονή της δίκης, αντιμετωπίζοντας έως και 12 χρόνια κάθειρξης αν καταδικαστεί.

Η Πίνσουκ είπε ότι δεν ξέρει πώς ο ίδιος αντέχει τον εγκλεισμό του. «Μου είναι δύσκολο να το πω γιατί δεν γράφει γι' αυτό στα γράμματά του, νομίζω ότι δεν θέλει να με στεναχωρήσει και δεν θέλει να μιλήσει γι' αυτό. Σε κάθε περίπτωση λέει πάντα ότι "είναι καλά". Είναι δύσκολο να πω τι κρύβεται πίσω από αυτό το "είναι καλά"», είπε.

Η Πίνσουκ τόνισε ότι δεν ήταν στο σπίτι της όταν κυκλοφόρησε η είδηση και δεν απάντησε σε μια σειρά από τηλεφωνήματα και μηνύματα μέχρι που ένας φίλος κατάφερε τελικά να επικοινωνήσει μαζί της.

«Τότε είδα αυτές τις αναπάντητες κλήσεις και τα γραπτά μηνύματα, αλλά ο ήλιος έκανε αντανάκλαση στην οθόνη και δεν είχα τα γυαλιά μου και δεν μπορούσα να διαβάσω τίποτα. Στο δρόμο άρχισα να παίρνω κλήσεις, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να ακούσω εξαιτίας του θορύβου του αυτοκινήτου».

Η αρχηγός της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ζήτησε την απελευθέρωση του Μπιαλιάτσκι και άλλων πολιτικών κρατουμένων, αλλά η Πίντσουκ ήταν απρόθυμη να μιλήσει για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια.

«Όλοι έχουμε πολύ κρυφές ελπίδες και φοβόμαστε να τις πούμε δυνατά σε περίπτωση που συμβεί το αντίθετο», κατέληξε η σύζυγος του νομπελίστα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.