Κοσμος

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα Νόμπελ - Από σήμερα η απονομή των βραβείων

Ξεπερνούν τους 340 οι υποψήφιοι για το Ειρήνης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
vraveia-nobel.jpg
Βραβεία Νόμπελ © Pixabay

Βραβεία Νόμπελ: Οι ημερομηνίες απονομής τους - Ποια βραβεία δίνονται - Οι περσινοί νικητές.

Η εποχή των βραβείων Νόμπελ είναι και πάλι εδώ. Κάθε Οκτώβριο, οι επιτροπές στη Σουηδία και τη Νορβηγία ανακηρύσσουν τους νικητές σε μια σειρά βραβεύσεων στις επιστήμες, τη λογοτεχνία και την οικονομία, καθώς και στο έργο ειρήνης. Συνολικά, θα απονεμηθούν έξι βραβεία.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα Νόμπελ έχουν κάνει προσαρμογές. Το 2020 και το 2021, ορισμένες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν υπέρ μιας ψηφιακής τελετής για τους νικητές, ενώ η τελετή στο Όσλο για το βραβείο ειρήνης ήταν μικρότερη από ό,τι τα περισσότερα χρόνια, με περιορισμένο κοινό.

Οι βραβευθέντες θα παραλάβουν τα μετάλλια και τα διπλώματα των βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο οργανισμός, ενώ θα προσκληθούν και οι νικητές των δύο προηγούμενων ετών.

Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός για τα φετινά βραβεία.

Ποια είναι τα βραβεία;

Κάθε χρόνο απονέμονται έξι βραβεία Νόμπελ, το καθένα από τα οποία αναγνωρίζει την πρωτοποριακή συμβολή ενός ατόμου ή ενός οργανισμού σε έναν συγκεκριμένο τομέα.

Τα βραβεία απονέμονται για τη φυσιολογία ή την ιατρική, τη φυσική, τη χημεία, την οικονομική επιστήμη, τη λογοτεχνία και το έργο για την ειρήνη, το οποίο συχνά συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη προσοχή λόγω του διαμετρήματος των ατόμων και των ομάδων που προτείνονται.

Φέτος, υπάρχουν 343 υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με την επιτροπή Νόμπελ.

Προηγούμενοι νικητές του Νόμπελ Ειρήνης είναι οι Kailash Satyarthi και Malala Yousafzai (2014), ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (2009), ο Νέλσον Μαντέλα και ο F.W. de Klerk (1993), ο 14ος Δαλάι Λάμα Tenzin Gyatso (1989) και η Μητέρα Τερέζα (1979).

Πότε ανακοινώνονται τα βραβεία;

Ένα βραβείο θα ανακοινώνεται κάθε μέρα από τη Δευτέρα έως τις 7 Οκτωβρίου και ξανά στις 10 Οκτωβρίου. Οι ανακοινώσεις γίνονται στη Στοκχόλμη και το Όσλο και θα μεταδίδονται ζωντανά στα επίσημα ψηφιακά κανάλια του Βραβείου Νόμπελ.

  • Το βραβείο για τη φυσιολογία ή την ιατρική θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.
  • Το βραβείο για τη φυσική θα ανακοινωθεί την Τρίτη.
  • Το βραβείο για τη χημεία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη.
  • Το βραβείο για τη λογοτεχνία θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.
  • Το βραβείο για το έργο ειρήνης θα ανακοινωθεί στις 7 Οκτωβρίου.
  • Το βραβείο για την οικονομική επιστήμη θα ανακοινωθεί στις 10 Οκτωβρίου.

Τι κερδίζουν οι νικητές;

Οι βραβευθέντες με το βραβείο Νόμπελ θα λάβουν ένα δίπλωμα Νόμπελ, ένα μετάλλιο Νόμπελ και ένα έγγραφο που αναφέρει λεπτομερώς το ποσό του βραβείου Νόμπελ, το οποίο φέτος ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες, ή περίπου 900.000 δολάρια σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ποιοι ήταν οι περσινοί νικητές;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ