Κοσμος

Νόμπελ Φυσικής 2021: Τρεις οι νικητές

Ποιοι είναι οι επιστήμονες και τι ανακάλυψαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νόμπελ Φυσικής 2021: Οι Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann και Giorgio Parisi είναι οι φετινοί νικητές
Νόμπελ Φυσικής 2021: Οι Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann και Giorgio Parisi είναι οι φετινοί νικητές @NobelPrize/Twitter

Το Νόμπελ Φυσικής 2021 απονεμήθηκε φέτος σε τρεις νικητές για το σημαντικό τους έργο όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η ανακοίνωση για το Νόμπελ Φυσικής 2021 έγινε σήμερα Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021. Όπως έγινε γνωστό, το βραβείο Νόμπελ απονεμήθηκε σε τρεις νικητές φέτος. Πρόκειται για τους Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann και Giorgio Parisi.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας, οι τρεις επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία βραβεύονται «για τη ρηξικέλευθη συνεισφορά τους στην κατανόηση περίπλοκων συστημάτων φυσικής».

Οι τρεις φυσικοί ανέπτυξαν μοντέλα παρατήρησης και ανάλυσης δεδομένων για το παγκόσμιο κλίμα σε μια χρονική συγκυρία που η κλιματική κρίση γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη, με ακραία καιρικά φαινόμενα να σαρώνουν περιοχές του πλανήτη. Στην ανακοίνωσή της η Ακαδημία επισημαίνει ότι τόσο ο ιαπωνικής καταγωγής Αμερικανός καθηγητής Σιγιουκούρου Μανάμπε και ο Γερμανός συνάδελφός του, Κλάους Χάσελμαν, όσο και ο Ιταλός φυσικός Τζιόρτζιο Παρίσι βοήθησαν τα μέγιστα για την αποτελεσματικότερη κατανόηση και περιγραφή φαινομενικά τυχαίων χαοτικών φαινομένων με άμεση επίδραση στην καθημερινότητα του ανθρώπου.

Οι Syukuro Manabe και Klaus Hasselmann τιμήθηκαν για το έργο τους που αφορά στην κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου μοντέλου που προβλέπει πόσο γρήγορα εξελίσσεται η υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι δύο επιστήμονες έθεσαν τα θεμέλια, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου για το Νόμπελ Φυσικής 2021, για τη βαθύτερη γνώση και κατανόηση γύρω από το κλίμα της Γης και την αλληλεπίδρασή του με την Ανθρωπότητα.

Ο Giorgio Parisi βραβεύτηκε με το Νόμπελ, καθώς ανακάλυψε «την αλληλεπίδραση των διαταραχών και των διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα από ατομικές σε πλανητικές κλίμακες». Υπενθυμίζεται ότι νικητές του Νόμπελ Ιατρικής ήταν οι David Julius και Ardem Patapoutian, όπως ανακοινώθηκε χθες.

Announcement of the 2021 Nobel Prize in Physics

 

Την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Τα βραβεία Νόμπελ, τα οποία γιορτάζουν φέτος την 120η επέτειό τους από το 1901 που απονεμήθηκαν για πρώτη φορά, θα έχουν ανακοινωθεί όλα μέχρι τις 11 Οκτωβρίουμ, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Το Νόμπελ Χημείας ανακοινώνεται την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου. Μία ημέρα αργότερα, την Πέμπτη, γίνεται η ανακοίνωση για το Νόμπελ Λογοτεχνίας και την Παρασκευή για το Νόμπελ Ειρήνης.

Σημειώνεται ότι το εμβληματικό μεγάλο συμπόσιο στο δημαρχείο της Στοκχόλμης, που είχε ήδη ματαιωθεί πέρυσι για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε φέτος λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ