Περιβαλλον

Κλιματική αλλαγή: Καύσωνες και τα σημερινά μωρά

Όποιος γεννήθηκε μετά τη δεκαετία του 2010 θα ζήσει 7 φορές περισσότερους καύσωνες από τους παππούδες του

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλιματική αλλαγή: Καύσωνες και τα σημερινά μωρά

Κλιματική αλλαγή - Μελέτη: Αυτοί που γεννιούνται τώρα θα αντιμετωπίσουν επτά φορές περισσότερους (και χειρότερους) καύσωνες από τα άτομα που γεννήθηκαν το 1960.

Μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες στον ηλεκτρονικό "The Independent" και στον "Guardian" δείχνει ότι τα άτομα που γεννιούνται αυτόν τον καιρό θα αντιμετωπίσουν επτά φορές περισσότερους (και χειρότερους) καύσωνες από τα άτομα που γεννήθηκαν το 1960. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συγκεκριμενοποιεί τη διαφορά των κλιματικών εμπειριών μεταξύ γενεών.

Τίθεται ζήτημα κλιματικής δικαιοσύνης όχι μόνο σε γεωγραφικό επίπεδο -μερικοί λαοί θα υποφέρουν περισσότερο από άλλους εξαιτίας της θέσης τους στον πλανήτη- αλλά και σε επίπεδο γενεών. Η κλιματική κρίση θα συμπεριλαμβάνει μακρές περιόδους ξηρασίας, πλημμύρες και κακές σοδειές. Για το πρόβλημα μάς είχαν προειδοποιήσει περιβαλλοντολόγοι και ακτιβιστές ήδη από τη δεκαετία του 1970 -π.χ. ο Brian Tokar (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αντιγόνη» το βιβλίο του «Κλιματική δικαιοσύνη: προοπτικές για την κλιματική κρίση και την κοινωνική αλλαγή)- κάνοντας λόγο για «βιοδικαιοσύνη». Ωστόσο, μόλις προσφάτως φαίνεται ότι αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε όχι μόνο την πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης αλλά και το δυσανάλογο βάρος της στους ανθρώπους του Νότου. Σήμερα έχουμε σχεδόν συμφωνήσει ότι ο Νότος, ο οποίος έχει συμβάλει λιγότερο από τον ανεπτυγμένο βιομηχανικό Βορρά στην εκπομπή αερίων που αλλοιώνουν το κλίμα, υποφέρει και θα υποφέρει περισσότερο από το αυξανόμενο καιρικό χάος και από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Παραλλήλως, προς το παρόν τουλάχιστον, διαθέτει λιγότερα τεχνολογικά μέσα για την αντιμετώπιση αυτής της αλλαγής. 

Στην κλιματική αδικία προστίθεται ο παράγοντας του χρόνου: οι άνθρωποι που ενηλικιώθηκαν μέχρι τη δεκαετία του 1980 αντιμετώπισαν μάλλον ευνοϊκό κλίμα -αν και ποτέ δεν έλειπαν τα ακραία φυσικά φαινόμενα και οι θεομηνίες- ενώ τα σημερινά μωρά θα μεγαλώσουν απέναντι με μια πρόσθετη απειλή: συμφωνα με τον καθηγητή Wim Thiery, από το Vrije Universiteit των Βρυξελλών, που διηύθυνε την τελευταία αυτή διαγενεανική μελέτη, τα μωρά θα έχουν την εμπειρία διπλάσιων ξηρασιών και δασικών πυρκαγιών από τους 60ρηδες με συνέπεια ανεπάρκεια τροφίμων εξαιτίας της καταστροφής του εδάφους και των καλλιεργειών. Θα εκτεθούν σε τριπλάσιες πλημμύρες, ενώ οι συχνότεροι καύσωνες θα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς. Τα δεδομένα αυτής της έρευνας θα συζητηθούν στην 26η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που θα γίνει στη Γλασκόβη 1-12 Νοεμβρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ