Κοσμος

Οι μαθήτριες του Ιράν πετούν τις μαντίλες και υψώνουν το δάχτυλο στο καθεστώς των Αγιατολάχ (βίντεο)

Ρίχνουν μπουκάλια σε διευθυντή σχολείου, φωνάζοντας «Ντροπή σου»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Ιράν για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Ιράν για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί © Photo by Davide Bonaldo/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Διαδηλώσεις από μαθήτριες του Ιράν στα σχολεία - Βγάζουν τη μαντίλα και υψώνουν το μεσαίο δάκτυλο στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ

Στο Ιράν οι μαθήτριες στα σχολεία πραγματοποιούν τη δική τους διαμαρτυρία για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, της νεαρης κοπέλας που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Την ώρα που οι συγκρούσεις στην Πανεπιστημιούπολη της Τεχεράνης ανάμεσα σε φοιτητές και αστυνομικούς συνεχίζονται και οργισμένη πλήθη πολιτών διαδηλώνουν στους δρόμους, οι μαθήτριες στα σχολεία στέλνουν το δικό τους μήνυμα στο καθεστώς του Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Και μπορεί ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν να ισχυρίζεται πως ο θάνατος της Μαχσά Αμινί «μου ράγισε την καρδιά», κάνοντας λόγο για ένα «πικρό περιστατικό», ωστόσο η οργή ξεχειλίζει στις σχολικές τάξεις, με τις μαθήτριες να ζητούν δικαίωση για την Μαχσά Αμινί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος επαναλαμβάνει το αφήγημα περί «ξένου δακτύλου», κατηγορώντας ΗΠΑ και Ισραήλ για τις μαζικές διαδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ιράν αρνήθηκε συνέντευξη στην Κριστιάν Άμανπουρ επειδή δεν φόρεσε μαντίλα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Students join anti-government protests in schools across Iran

Το βίντεο με τις μαθήτριες στο Ιράν να δείχνουν το μεσαίο δάκτυλο στο καθεστώς των Αγιατολάχ

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν μαθήτριες σε σχολεία στο Ιράν να έχουν βγάλει τη χιτζάμπ και να φωνάζουν συνθήματα για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε σχολείο στην πόλη Καράτζ (36 χλμ. δυτικά από την Τεχεράνη), μαθήτριες πετούν άδεια μπουκάλια στον διευθυντή του σχολείου, φωνάζοντας «Ντροπή σου».

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα σε «Guardian» και «Telegraph», και επιβεβαιώνεται από βίντεο, μαθήτριες, έχοντας τα μαλλιά τους λιτά, συγκεντρώνονται μπροστά από φωτογραφίες ανώτατων σιιτών κληρικών, υψώνουν το μεσαίο δάκτυλο και ανεμίζουν τη χιτζάμπ τους. 

Μαθήτριες με λιτά μαλλιά χωρίς μαντίλα σε αίθουσα σχολείου στο Ιράν
Μαθήτριες με λιτά μαλλιά χωρίς μαντίλα σε αίθουσα σχολείου στο Ιράν | ΦΩΤΟ: Twitter
Μαθήτριες στο Ιράν υψώνουν το μεσαίο δάκτυλο στον Αγιατολάχ Χομεϊνί και τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ
Μαθήτριες στο Ιράν υψώνουν το μεσαίο δάκτυλο στον Αγιατολάχ Χομεϊνί και τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ | ΦΩΤΟ: Twitter

Οι νεκροί στο Ιράν από τις διαδηλώσεις έχουν φθάσει τους 92 και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το ιρανικό καθεστώς δεν σταματά να πνίγει στο αίμα το κίνημα για μεγαλύτερες ελευθερίες και περισσότερα δικαιώματα στις γυναίκες, οι οποίες καταπιέζονται συνεχώς μετά την ιρανική επανάσταση το 1979.

Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής κατά του θεοκρατικού καθεστώτος στο Ιράν.

Iranian schoolgirls give clerical leaders the finger as they join uprising against the regime

Η 17χρονη μαθήτρια που σκοτώθηκε στις διαδηλώσεις και η αστυνομία του Ιράν έκλεψε τη σορό της

Οι μαζικές διαδηλώσεις στα σχολεία του Ιράν πραγματοποιούνται και στον απόηχο του θανάτου της Νίκα Σακαράμι. Η 17χρονη μαθήτρια σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία τον Σεπτέμβριο. Την τελευταία φορά που επικοινώνησε με την οικογένειά της, είπε ότι την κυνηγούσαν αστυνομικοί.

Αρχικά, δηλώθηκε από τις ιρανικές αρχές ως αγνοούμενη, ωστόσο το πτώμα της εντοπίστηκε τελικά από την οικογένειά της σε νεκροτομείο κέντρου κράτησης της Τεχεράνης 10 ημέρες μετά την εξαφάνισή της.

Οι συγγενείς της σκόπευαν να κάνουν την κηδεία στην πόλη Χοραμαμπάντ, στα δυτικά της χώρας, την προηγούμενη Κυριακή (2 Οκτωβρίου). Ωστόσο, οι αστυνομικοί έκλεψαν τη σορό και την έθαψαν σε χωριό περίπου 40 χλμ. μακριά, όπως μετέδωσε το BBC. Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν νέο κύμα οργής στη μαθητική κοινότητα του Ιράν.

Iran: Teen protester Nika Shakarami's body stolen, sources say - BBC News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ