Κοσμος

Η Γαλλία καταργεί μετά από 120 χρόνια το εμβληματικό χάρτινο εισιτήριο του παρισινού μετρό

Τι θα το αντικαταστήσει

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σταθμός του μετρό στο Παρίσι
Συρμός σε σταθμό του παρισινού μετρό © EPA / MOHAMMED BADRA

Γαλλία: Τέλος τα χάρτινα εισιτήρια από το μετρό του Παρισιού - Ανάμεικτα τα συναισθήματα για την κατάργησή τους.

Την απόφαση να καταργήσει το εμβληματικό χάρτινο εισιτήριο έλαβε το μετρό του Παρισιού μετά από 120 χρόνια, δυσαρεστώντας τους ταξιδιώτες, που σε πολλές περιπτώσεις το κρατούσαν ως ενθύμιο. Οι πλαστικές κάρτες θα πάρουν τη θέση του στην καθημερινότητα των Γάλλων και των επισκεπτών της Πόλης του Φωτός. 

«Καθώς εξαφανίζεται το εισιτήριο, εξαφανίζεται και ένα μέρος της ζωής μας», λέει ο Γκρεγκουάρ Τονά, συλλέκτης και συγγραφέας ενός βιβλίου με την ιστορία του εισιτηρίου του μετρό. Μάλιστα προσθέτει ότι «το εισιτήριο του μετρό είναι μέρος του πώς απεικονίζουμε το Παρίσι».

Η υπηρεσία διαχείρισης δημόσιων μεταφορών του Ιλ-ντε-Φρανς, η IDFM, η οποία είναι υπεύθυνη και για το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων του μετρό, επιθυμούσε το πακέτο των δέκα εισιτηρίων να έχει καταργηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους. Στη συνέχεια η πανδημία του κορωνοϊού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οδήγησε σε παγκόσμια έλλειψη των απαιτούμενων μικροτσίπ για την κατασκευή των καρτών απεριορίστων διαδρομών που θα αντικαταστήσουν τα εισιτήρια, οι πωλήσεις των οποίων παραμένουν στα 550 εκατομμύρια τον χρόνο με πάνω από 50 τόνους χαρτιού να καταναλώνονται. «Βιαζόμαστε, αλλά η κρίση με τα μικροτσίπ μας επιβράδυνε», δήλωσε στο AFP ο Λοράν Προμπ, ο γενικός διευθυντής της IDFM.

Η διαχειρίστρια εταιρεία έχει αρχίσει να μειώνει τον αριθμό των σταθμών του μετρό, που εξακολουθούν να πουλούν εισιτήρια σε δεκάδα για να ωθήσει το κοινό προς τις πλαστικές κάρτες και πολλά μηχανήματα ελέγχου της εισόδου στο μετρό δεν μπορούν πλέον να «διαβάσουν» χάρτινα εισιτήρια.

Γαλλία - παρισινό μετρό: Μείωση του ποσοστού των χάρτινων εισιτηρίων

Το ποσοστό των χάρτινων εισιτηρίων που χρησιμοποιούνται στις αστικές συγκοινωνίες έχει μειωθεί σημαντικά. «Οι πελάτες μας έχουν αρχίσει να αλλάζουν τις συνήθειές τους», λέει ο Προμπ και προσθέτει ότι η δεσμίδα των δέκα εισιτηρίων θα καταργηθεί πλήρως κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο. Αλλά, πιθανόν μέχρι το 2024, οι ταξιδιώτες να εξακολουθούν να μπορούν να αγοράζουν εισιτήριο μιας διαδρομής έναντι 1,90 ευρώ, ακριβότερο δηλαδή σε σχέση με το 1,49 που κοστίζει η μια διαδρομή όταν χρησιμοποιεί κάποιος κάρτα απεριορίστων διαδρομών.

Η IDFM προωθεί τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό, περιλαμβανομένης της χρήσης smartphones στα μηχανήματα εισόδου των επιβατών με τα κινητά που διαθέτουν λειτουργικό σύστημα Android να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός εβδομάδων και τα Apple το 2023. Η μετάβαση του Παρισιού στο μέλλον γίνεται 20 χρόνια μετά την κατάργηση των νομισμάτων από τον υπόγειο της Νέας Υόρκης και πάνω από μια δεκαετία αφότου ο υπόγειος του Λονδίνου κατάργησε σχεδόν πλήρως οτιδήποτε χάρτινο. Κάποιοι, ωστόσο, χαίρονται που το Παρίσι το καθυστέρησε.

«Μου αρέσει η υφή του, η καθαρότητα του ίδιου του εισιτηρίου όταν είναι καινούργιο και το πόσο μπορείς να το καταστρέψεις και να το έχεις ακόμη στα χέρια σου», λέει η Σάρα Στέρμαν, μια Ιταλοαμερικανίδα καλλιτέχνης που ζει στο Παρίσι και χρησιμοποιεί τα εισιτήρια για τα κολάζ της και συνεχίζει: «Θα συνεχίσω να συλλέγω εισιτήρια του μετρό μέχρι να εξαφανιστούν και όταν θα πάψουν να υπάρχουν θα είναι ακόμη πολυτιμότερα». 

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι χρήστες κάνναβης θα απογοητευτούν όταν θα καταργηθεί το διαστάσεων 3Χ6,6 εκατοστών εισιτήριο, το οποίο είναι ιδανικό για «στρίψιμο». «Ιδανικό πάχος, τέλειο πλάτος, έτοιμο -- οι τρεις χρυσοί κανόνες για ένα καλό τσιγαριλίκι», λέει ο Τζέικ, ένας Ιαπωνοαμερικανός φοιτητής στο Παρίσι.

Κάποιοι τουρίστες που επισκέπτονται το Παρίσι ανυπομονούν για τη στιγμή που δεν θα χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούν τα σύνθετα, κατά τη γνώμη τους, μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων του μετρό. «Δεν μου αρέσουν τα χάρτινα εισιτήρια, θέλω τα πάντα στο κινητό μου», λέει ο Χαβιέρ Ρομάνι, ένας τουρίστας από την περιοχή της Καταλονίας. «Είμαι κατά των χάρτινων εισιτηρίων», σχολιάζει από την πλευρά του ο Τζεφ Νόελ από την Ιντιανάπολις των ΗΠΑ. «Αν μπορείς να το κάνεις ηλεκτρονικά από το δωμάτιο του ξενοδοχείου σου, θα είναι πολύ ευκολότερο από το να αναζητείς μηχάνημα».

Η Στεφανία Γρηγοριάδου από τη Θεσσαλονίκη εξηγεί ότι προτιμάει την online κράτηση, αλλά λέει ότι θα κρατήσει το εισιτήριο που αγόρασε για την είσοδό της στο θεματικό πάρκο της Ντίσνεϊλαντ. «Είναι καλό να το κρατήσεις ως σουβενίρ. Μπορεί να μην ξαναέλθουμε στο Παρίσι οπότε θα έχουμε να δείξουμε κάτι στα παιδιά μας στο μέλλον». 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ