Κοσμος

Η δολοφονία της 12χρονης Λόλα στο Παρίσι προκαλεί διαμάχη για το μεταναστευτικό

Η επίθεση στον Εμανουέλ Μακρόν από την Άκρα Δεξιά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η 12χρονη Lola Daviet δολοφονήθηκε στο Παρίσι
Η 12χρονη Lola Daviet δολοφονήθηκε στο Παρίσι

Από την Αλγερία η 24χρονη δολοφόνος της ανήλικης μαθήτριας στο Παρίσι - Πολιτική κόντρα κυβέρνησης - ακροδεξιάς για το μεταναστευτικό

Η αποτρόπαιη δολοφονία της 12χρονης μαθήτριας Lola Daviet στο Παρίσι και η αποκάλυψη ότι πίσω από το έγκλημα «κρύβεται» μία 24χρονη άστεγη γυναίκα με καταγωγή από την Αλγερία, που θα έπρεπε να έχει φύγει από τη χώρα ήδη από τον Σεπτέμβριο, έχει προκαλέσει εκτός από φρίκη και πολιτική διαμάχη για το μεταναστευτικό στη Γαλλία. 

Η 24χρονη, η οποία φέρεται να ομολόγησε ότι δολοφόνησε την 12χρονη και στη συνέχεια ανακάλεσε, είχε λάβει εντολή να εγκαταλείψει τη Γαλλία. 

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συνάντησε την Τρίτη τους γονείς του δολοφονημένου κοριτσιού στο Μέγαρο των Ηλυσίων και υποσχέθηκε ότι θα έχουν την πλήρη υποστήριξή του. Την ίδια ώρα, πολιτικοί αντίπαλοι της δεξιάς και της ακροδεξιάς κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι απέτυχε. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στην Εθνοσυνέλευση, η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση καταδίκασε τη «χαλαρή» μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. «Η ύποπτη αυτής της βάρβαρης πράξης δεν έπρεπε να βρίσκεται στη χώρα μας· τι σας εμποδίζει να σταματήσετε επιτέλους αυτήν την ανεξέλεγκτη, λαθραία μετανάστευση;» είπε.

Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν έκανε έκκληση στη Μαρίν Λεπέν να «δείξει λίγη ευπρέπεια» και να σεβαστεί τον πόνο των γονιών και τη μνήμη της Lola Daviet, λέγοντας: «Αφήστε την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να κάνουν τη δουλειά τους».

Γαλλία: Η φερόμενη δολοφόνος είχε κληθεί να εγκαταλείψει τη χώρα

Η προφυλακισμένη 24χρονη, η οποία κατηγορείται για τον βιασμό, τον βασανισμό και τη δολοφονία της 12χρονης, είχε φτάσει στη Γαλλία πριν από έξι χρόνια, προκειμένου να φοιτήσει σε κάποιο πανεπιστήμιο της χώρας. Ήδη από το καλοκαίρι είχε λήξει η άδεια παραμονής της, ενώ οι αρχές την είχαν σταματήσει σε αεροδρόμιο στις 20 Αυγούστου. Οι αρμόδιες αρχές για τη μετανάστευση την είχα καλέσει να εγκαταλείψει τη χώρα. Η Dahbia B δεν είχε ποινικό μητρώο, επομένως δεν τέθηκε υπό κράτηση, όταν εντοπίστηκε με έγγραφα παραμονής που είχαν λήξει. 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Gérald Darmanin, έκανε έκκληση στην ακροδεξιά να προβληματιστεί για τις συνέπειες των λόγων της, αφού ο ακροδεξιός πρώην υποψήφιος για την προεδρία Éric Zemmour χαρακτήρισε το έγκλημα «Φραγκοκτονία» ή δολοφονία ενός Γάλλου.  Αρκετά άλλα στελέχη της δεξιάς ήταν επίσης επικριτικά για την κυβέρνηση, με τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Éric Pauget να λέει στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι «η Λόλα έχασε τη ζωή της επειδή δεν έδιωξες αυτόν τον υπήκοο».

Lola Daviet: France reeling after young girl, 12, found dead in box

Γαλλία: Ποιο το κίνητρο της δολοφονίας - Αναπάντητο μυστήριο για τους αριθμούς στο σώμα του κοριτσιού

Ακόμη οι αρχές δεν μπορούν να απαντήσουν γιατί το πτώμα της 12χρονης έφερε χαραγμένους στα πόδια τους αριθμούς «0» και «1». Την ίδια ώρα, οι έρευνες επικεντρώνονται και στο κίνητρο του εγκλήματος. Ένα πιθανό κίνητρο που αναφέρουν πηγές κοντά στην έρευνα είναι μια διαμάχη μεταξύ της 24χρονης και της μητέρας της Lola Daviet. Η Dahbia B έμενε στο ίδιο κτίριο με την αδερφή της, αλλά όταν ζήτησε κάρτα για να μπει στην πολυκατοικία, η μητέρα της Lola αρνήθηκε.

Η 24χρονη κρατείται σε απομόνωση στη φυλακή Fresnes, νότια του Παρισιού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης πριν από αρκετά χρόνια και πρόκειται να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση.

Lola, 12 ans, retrouvée morte dans une malle à Paris

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ