Κοσμος

8 αποκαλύψεις - Κι άλλα «άπλυτα» της προεδρίας Τραμπ σε ένα νέο βιβλίο

Ο βαρύς χαρακτηρισμός για τη Μέρκελ και ο βομβαρδισμός στο Μεξικό

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ νέο βιβλίο
Ντόναλντ Τραμπ © ΕPA Pool

Ντόναλντ Τραμπ: Νέο βιβλίο για την προεδρία του - Η «απόλυση» της Ιβάνκα - Ο φόβος για τον Covid - Οι εκλογές του 2020 - Οι υπάλληλοι ως σερβιτόροι

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αποκαλούσε την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ «σκύλα», έκανε χυδαία σχόλια περί βιασμών στην πρώτη του συνάντηση με την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι και ζητούσε εμμονικά τον βομβαρδισμό των εργαστηρίων ναρκωτικών του Μεξικού, αποκαλύπτει η δημοσιογράφος των New York Times, Μάγκι Χάμπερμαν στο νέο της βιβλίο το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Οκτωβρίου. Η βιογραφία «Confidence Man: The Making of Donald Trump and the Breaking of America», στις 607 σελίδες της ξεσκεπάζει τα ”άπλυτα” της κυβέρνησης Τραμπ μέσω από αναφορές βοηθών και συνεργατών του πρώην προέδρου στον Λευκό Οίκο ενώ ο ίδιος ο Τραμπ έδωσε τρεις συνεντεύξεις στην κ. Χάμπερμαν.

1) Ο Τραμπ ήθελε να απολύσει την Ιβάνκα και τον Τζάρεντ Κούσνερ

Σε μια συνάντηση με τον τότε προσωπάρχη και τον τότε σύμβουλο του Λευκού Οίκου, η Χάμπερμαν γράφει ότι ο Τραμπ ήταν κοντά στο να τουιτάρει ότι η κόρη του και ο γαμπρός του αμφότεροι ανώτεροι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου - εγκαταλείπουν τις θέσεις τους. Τον σταμάτησε ο προσωπάρχης ο οποίος τον συμβούλεψε να μιλήσει πρώτα με την Ιβάνκα και τον κ. Κούσνερ πριν στείλει το tweet. Ο κ. Τραμπ δεν μίλησε ποτέ μαζί τους και οι δύο παρέμειναν βοηθοί του Λευκού Οίκου μέχρι το τέλος της προεδρίας του.

2) Ο Τραμπ σκεφτόταν τον βομβαρδισμό εργαστηρίων ναρκωτικών στο Μεξικό

Η Χάμπερμπαν γράφει ότι ο Τραμπ έθεσε αρκετές φορές την προοπτική βομβαρδισμού μεξικανικών εργαστηρίων ναρκωτικών - μια πρόταση που εξέπληξε τον πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ. Η ιδέα προήλθε από μια συζήτηση που είχε ο κ. Τραμπ με τον Μπρετ Τζιρόιρ, αξιωματικό δημόσιας υγείας και ναύαρχο του Σώματος Επιτελών της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ.

3) Ο Τραμπ φοβόταν μήπως πεθάνει από την Covid-19

Όταν ο Τραμπ αρρώστησε από το Covid-19 τον Οκτώβριο του 2020, η κατάστασή του στον Λευκό Οίκο επιδεινωνόταν και φοβόταν ότι θα πεθάνει. Κάποια στιγμή, ο αναπληρωτής προσωπάρχης του, Τόνι Ορνάτο, προειδοποίησε τον πρόεδρο ότι αν η υγεία του επιδεινωνόταν περαιτέρω θα έπρεπε να θέσει σε κίνηση διαδικασίες για να διασφαλίσει τη συνέχεια της κυβέρνησης. Ο φόβος αυτός υπήρχε παρά τις αρκετές προσπάθειες του Τραμπ να ελαχιστοποιήσει την πανδημία, καθώς ανησυχούσε ότι ο ιός επηρέαζε αρνητικά την εικόνα του και τα πολιτικά του κίνητρα.

4) Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην ιδιοκτησία του στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου

Το βιβλίο της Χάμπερμαν περιγράφει λεπτομερώς διάφορες συναντήσεις του Τραμπ με ηγέτες. Για παράδειγμα, στην πρώτη του συνάντηση με την τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, ο κ. Τραμπ μίλησε για τις αμβλώσεις, λέγοντας ότι «κάποιοι άνθρωποι είναι υπέρ της ζωής, κάποιοι άνθρωποι είναι υπέρ της επιλογής. Φανταστείτε αν κάποια ζώα με τατουάζ βίαζαν την κόρη σας και έμενε έγκυος;». Στη συνέχεια άλλαξε θέμα σε μια συζήτηση για τη Βόρεια Ιρλανδία για να συζητήσει πώς θα εμποδίσει ένα υπεράκτιο αιολικό έργο να δημιουργηθεί κοντά στην ιδιοκτησία του.

5) Ο Τραμπ ζήτησε από τον Τζουλιάνι να κάνει τα πάντα για να ανατρέψει τις εκλογές του 2020

Όταν έγινε φανερό ότι ο Τραμπ έχανε τις εκλογές του 2020 από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τηλεφώνησε στον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης και προσωπικό του δικηγόρο Ρούντι Τζουλιάνι.

«Εντάξει, Ρούντι, εσύ είσαι υπεύθυνος. Κάνε ό,τι θέλεις. Δεν με νοιάζει», είπε ο  Τραμπ, αφού άλλοι δικηγόροι αρνήθηκαν να προχωρήσουν τόσο μακριά όσο έχει ζητήσει ο ίδιος στην προσπάθειά του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών.

6) Ο Τραμπ και η δικαιολογία για τους φόρους

Σε ένα αεροπλάνο κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας το 2016, ο Τραμπ κλήθηκε από τον διευθυντή της εκστρατείας του Κόρεϊ Λεβαντόφσκι και την εκπρόσωπο Τύπου του Χόουπ Χικς να ασχοληθεί με την άρνησή του να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις - ένα θέμα που θεωρούσαν πρόβλημα για την υποψηφιότητα του Τραμπ για τον Λευκό Οίκο. Από τον Ρίτσαρντ Νίξον και μετά, κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δώσει εθελοντικά στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις. Μια έρευνα των New York Times του 2020 αποκάλυψε έκτοτε ότι ο Τραμπ πλήρωσε 750 δολάρια (662 λίρες) σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος τη χρονιά που έγινε πρόεδρος.

7) Ο Τραμπ πέταξε έγγραφα στην τουαλέτα του Λευκού Οίκου

Όταν ο Τραμπ ήταν στο αξίωμα, το προσωπικό του Λευκού Οίκου ανακάλυπτε περιοδικά ότι η τουαλέτα ήταν φραγμένη από τυπωμένο χαρτί και πίστευε ότι είχε τραβήξει τα έγγραφα στο καζανάκι. Φέρεται επίσης να έσκισε έγγραφα, γεγονός που αντιβαίνει στον νόμο περί προεδρικών αρχείων - νόμο που λέει ότι τα έγγραφα που δημιουργούνται ή λαμβάνονται από έναν πρόεδρο αποτελούν ιδιοκτησία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

8) Ο Τραμπ νόμιζε ότι οι υπάλληλοι των εθνικών μειονοτήτων ήταν σερβιτόροι

Σε μια συνάντηση στο Κογκρέσο λίγο μετά την ορκωμοσία του το 2017, η Χάμπερμαν γράφει ότι ο Τραμπ απευθύνθηκε σε μια φυλετικά ποικιλόμορφη ομάδα Δημοκρατικών υπαλλήλων και τους ζήτησε να φέρουν καναπεδάκια, περνώντας τους για σερβιτόρους. Το βιβλίο περιγράφει λεπτομερώς ότι ο Τραμπ έκανε τα σχόλια αυτά στους υπαλλήλους του γερουσιαστή Τσακ Σούμερ και της εκπροσώπου Νάνσι Πελόζι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ