Κοσμος

Μεγαλώνει η κόντρα Γαλλίας-Amazon - Η κυβέρνηση ορίζει ελάχιστο τέλος παράδοσης βιβλίων

Για να προστατεύσει τα γαλλικά βιβλιοπωλεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Amazon: Απέλυσαν τουλάχιστον έξι στελέχη λόγω συνδικαλιστικής δράσης
Amazon © Unsplash

Η Γαλλία ετοιμάζεται να επιβάλει ελάχιστο τέλος παράδοσης 3 ευρώ στις παραδόσης βιβλίων από την Amazon για λόγους ανταγωνισμού με τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία.

Η Γαλλία σκοπεύει να επιβάλει ελάχιστο τέλος παράδοσης 3 ευρώ για ηλεκτρονικές παραγγελίες βιβλίων αξίας κάτω των 35 ευρώ, ώστε να εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού για τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία που αγωνίζονται να ανταγωνιστούν τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, δήλωσε η κυβέρνηση.

Ένας γαλλικός νόμος του 2014 απαγορεύει τις δωρεάν παραδόσεις βιβλίων, αλλά η Amazon και άλλοι προμηθευτές, όπως η Fnac, το έχουν παρακάμψει αυτό χρεώνοντας μόνο 1 σεντ. Τα τοπικά βιβλιοπωλεία συνήθως χρεώνουν έως και 7 ευρώ για την αποστολή.

Η νομοθεσία ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 για να κλείσει το κενό του 1 σεντ μέσω ενός ελάχιστου τέλους αποστολής, αλλά δεν μπορούσε να τεθεί σε ισχύ έως ότου η κυβέρνηση αποφασίσει το ύψος του τέλους αυτού.

«Αυτό θα προσαρμόσει τον κλάδο του βιβλίου στην ψηφιακή εποχή, αποκαθιστώντας την ισορροπία μεταξύ των μεγάλων πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες προσφέρουν σχεδόν δωρεάν παράδοση για τα βιβλία ανεξαρτήτως μεγέθους παραγγελίας, και των βιβλιοπωλείων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις τιμές παράδοσης», δήλωσαν τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών.

Πρόσθεσαν ότι η Γαλλία θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιό της και το ελάχιστο τέλος παράδοσης θα τεθεί σε ισχύ έξι μήνες μετά την έγκριση της ΕΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ