- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ισραήλ - Παλαιστίνη: Ο Λαπίντ δεν λέει «όχι» στη λύση δύο κρατών
Ποια βασική προϋπόθεση θέτει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο Γιαΐρ Λαπίντ, πρωθυπουργός του Ισραήλ, υποστηρίζει την πρόταση για δύο κράτη με την Παλαιστίνη.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, κάλεσε την Πέμπτη για μια λύση δύο κρατών στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην πολύχρονη διαμάχη με την Παλαιστίνη.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η αναφορά του Λαπίντ στη λύση των δύο κρατών κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών -η πρώτη από Ισραηλινό ηγέτη εδώ και χρόνια- απηχεί την υποστήριξη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, προς το Ισραήλ τον Αύγουστο για την πρόταση, που ήταν στο... συρτάρι εδώ και καιρό.
«Μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, βασισμένη σε δύο κράτη για δύο λαούς, είναι το σωστό για την ασφάλεια του Ισραήλ, για την οικονομία του Ισραήλ και για το μέλλον των παιδιών μας» ξεκαθάρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ο Γιαΐρ Λαπίντ πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα εξαρτηθεί από ένα ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος, που δεν θα απειλεί το Ισραήλ.
«Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών στηρίζει αυτό το όραμα της λύσης των δύο κρατών και εγώ είμαι ένας από αυτούς. Δεν έχουμε παρά μόνο έναν όρο: Ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι ειρηνικό», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Λαπίντ.
Να σημειωθεί ότι η ομιλία του Λαπίντ στον ΟΗΕ διέρρευσε νωρίτερα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και επικρίθηκε δριμύτατα από τους πολιτικούς αντιπάλους του, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, που θα μπορούσαν να επαναφέρουν στην εξουσία τον δεξιό πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επί χρόνια πολέμιο της λύσης των δύο κρατών.
Πρώτες αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Παλαιστίνη για τη λύση δύο κρατών
Οι προσπάθειες για την επίτευξη μια συμφωνίας δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν σταματήσει εδώ και καιρό.
Παλαιστίνιοι και οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέσω της στρατιωτικής του κυριαρχίας σε εκατομμύρια Παλαιστινίους και της επίμονης κατασκευής οικισμών.
Ο Wasel Abu Youssef, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε στο Reuters ότι τα λόγια του Γιαΐρ Λαπίντ «δεν σημαίνουν τίποτα».
«Όποιος θέλει μια λύση δύο κρατών πρέπει να την εφαρμόσει επί τόπου, σεβόμενος τις προηγούμενες συμφωνίες, σταματώντας την επέκταση των εποικισμών και αναγνωρίζοντας την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους» πρόσθεσε ο Youssef.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τομ Νάιντες, χαρακτήρισε «θαρραλέα» την ομιλία του Γιαΐρ Λαπίντ, κατά την οποία επανήλθε η πρόταση της λύσης των δύο κρατών.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εξήρε τις προσπάθειες των χωρών της Μέσης Ανατολής να εξομαλύνουν τις σχέσεις και να συνεργαστούν με το Ισραήλ και προέτρεψε τις μουσουλμανικές χώρες, από την Ινδονησία μέχρι τη Σαουδική Αραβία, να συνάψουν ειρήνη με τη χώρα του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.