Κοσμος

Washington Post: Πώς το Κρεμλίνο χρηματοδοτούσε πολιτικά κόμματα και πρόσωπα σε τρίτες χώρες

Το σχέδιο των Ρώσων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρεμλίνο
© EPA/ YURI KOCHETKOV

Δημοσίευμα της Washington Post αποκαλύπτει το σχέδιο της Ρωσίας για την αποδυνάμωση του δημοκρατικού συστήματος σε δεκάδες χώρες του κόσμου.

Τον τρόπο που η Ρωσία διοχέτευσε κρυφά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα και υποψηφίους, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει πολιτικές εξελίξεις, παρουσιάζει έρευνα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και αναφέρεται σε αποκλειστικό δημοσίευμα της Washington Post.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Μόσχα σχεδίαζε να δαπανήσει επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ως μέρος της κρυφής εκστρατείας της για την αποδυνάμωση των δημοκρατικών συστημάτων και την προώθηση παγκόσμιων πολιτικών δυνάμεων που θεωρούνται ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με Αμερικανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει ορισμένα από τα ευρήματα της έκθεσης σε μια προσπάθεια να «μετρήσει» την ικανότητα της Ρωσίας να επηρεάζει τα πολιτικά συστήματα σε χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και αλλού.

Ανάμεσα στις χώρες όπου εντοπίστηκαν ρωσικές δραστηριότητες ήταν η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Μαδαγασκάρη και, ενδεχομένως, ο Ισημερινός, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται η Washington Post. Συγκεκριμένα στην Αλβανία, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ρωσία είχε ξοδέψει στις εκλογές του 2017 περίπου 500.000 δολάρια για να στηρίξει το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα. Επιπλέον, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ρωσία χρηματοδότησε κόμματα ή υποψηφίους στη Βοσνία, το Μαυροβούνιο και τη Μαδαγασκάρη.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για μια ασιατική χώρα, την οποία ωστόσο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κατονομάσουν. Σε αυτή την ασιατική χώρα, αναφέρουν, ο Ρώσος πρέσβης έδωσε εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά σε έναν υποψήφιο για την προεδρία.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, δυνάμεις που συνδέονται με το Κρεμλίνο έχουν χρησιμοποιήσει επίσης εταιρείες - κέλυφος, δεξαμενές σκέψης και άλλα μέσα για να επηρεάσουν τα πολιτικά γεγονότα, μερικές φορές προς όφελος των ακροδεξιών ομάδων.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση δεν αφορούσε τις ρωσικές δραστηριότητες εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εκτιμήσεις από τις μυστικές υπηρεσίες και τη δικομματική έρευνα της Γερουσίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2016 για να βοηθήσει τον τότε υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κινήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ σε περισσότερες από 100 χώρες περιέγραφε τις φερόμενες ρωσικές δραστηριότητες και πρότεινε μέτρα που μπορούν να λάβουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για να τις αντιμετωπίσουν.

Το έγγραφο, το οποίο οι αξιωματούχοι έδωσαν στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η ρωσική πολιτική χρηματοδοτήσεων μερικές φορές εποπτευόταν από Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και νομοθέτες, και υλοποιήθηκε από θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας.

Κατονομάζονται επίσης, Ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι συμμετείχαν σε «χρηματοδοτικά σχήματα», συμπεριλαμβανομένων των Yevgeniy Prigozhin και Aleksandr Babakov, ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος του Πούτιν.

Την ίδια ώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν από κράτη - εταίρους να μοιραστούν τις δικές τους πληροφορίες σχετικά με τη ρωσική χρηματοδότηση, προκειμένου να βοηθήσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα των ρωσικών κινήσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ