Πολιτικη & Οικονομια

ΝΔ: «Χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα;»

Η ανακοίνωση της Πειραιώς μετά τις αποκαλύψεις των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΝΔ: Περιμένουμε να μάθουμε ποια κόμματα χρηματοδοτούσε ο Πούτιν
Τα γραφεία της ΝΔ © EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Νέα Δημοκρατία για τις χρηματοδοτήσεις κομμάτων στην Ελλάδα από τον Πούτιν: «Περιμένουμε να μάθουμε ποια ήταν».

Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση μετά τις αποκαλύψεις από τις ΗΠΑ πως η Ρωσία χρηματοδότησε κόμματα σε 20 και πλέον χώρες.

«Η Ρωσία έχει μεταφέρει μυστικά τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια σε πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε περισσότερες από 20 χώρες από το 2014 και σχεδιάζει να μεταφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη, ώστε να ασκήσει πολιτική επιρροή και να επηρεάσει τα αποτελέσματα εκλογών, ανέφεραν οι New York Times με βάση όσα δήλωσε την Τρίτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν κάνοντας μια σύνοψη των πληροφοριών που έχουν συγκεντρώσει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Λίγες μέρες μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για παρεμβάσεις της Ρωσίας εντός της Ευρώπης, έρχεται η αποκάλυψη από τις ΗΠΑ για χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων σε τουλάχιστον 20 χώρες, από τον Πούτιν.

Αυτό που ξέρουμε ήδη για την Ελλάδα, είναι ότι η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε τον Απρίλιο σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, περιμένουμε τα νέα στοιχεία για το αν χρηματοδητήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα, καθώς και ποια ήταν αυτά».

ΗΠΑ: Η Ρωσία χρηματοδότησε ξένα κόμματα και πολιτικούς με πάνω από 300 εκατ. δολάρια

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, η Ρωσία μετέφερε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε πάνω από 24 χώρες από το 2014 και μετά, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Μόσχα για να αυξήσει την επιρροή της στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση αποχαρακτήρισε ορισμένες πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών. Μοιράστηκαν αυτές τις πληροφορίες περί της κρυφής πολιτικής χρηματοδότησης της Ρωσίας με άλλες χώρες, που ενημέρωσε τηλεφωνικά δημοσιογράφους, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Οι ΗΠΑ «θεωρούν ότι αυτή είναι η ελάχιστη εκτίμηση και ότι η Ρωσία πιθανότατα μετέφερε κρυφά περισσότερους πόρους, που δεν εντοπίστηκαν», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι χώρες αυτές. Έφερε ως παράδειγμα έναν Ρώσο πρεσβευτή σε «ασιατική χώρα» ο οποίος έδωσε «εκατομμύρια δολάρια» σε έναν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει αυτήν την έρευνα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, την ίδια περίοδο που πήρε πολλές άλλες πρωτοβουλίες για να απομονώσει τη Μόσχα στη διεθνή σκηνή.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η αμερικανική διπλωματία θα μοιραστεί τα συμπεράσματά της με τις κυβερνήσεις τουλάχιστον άλλων 100 χωρών, σε συνέχεια του διαδικτυακού φόρουμ για τη δημοκρατία που είχε οργανώσει ο Τζο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο του 2021. Σε αυτήν την ανάλυση δεν έγινε κάποια εκτίμηση της ρωσικής ανάμιξης στην αμερικανική πολιτική. Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ήδη δηλώσει παλαιότερα ότι η Μόσχα παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016, κυρίως μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, για να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται αδιάκοπα για να καλύψουν τις αδυναμίες μας και προτρέπουμε τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο και να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Ποιος είναι ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ που συνδέθηκε με την Ελλάδα

Σημειώνεται ότι στις 7 Απριλίου 2022 ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ, άσκησε ποινική δίωξη στον Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ για παραβίαση κυβερνητικών κυρώσεων. Πρόκειται για τον άνθρωπο που είχε επιχειρήσει να απλώσει το δίκτυό του και στην Ελλάδα μέσω της δημιουργίας τηλεοπτικού σταθμού για την εξάπλωση της ρωσικής προπαγάνδας.

Όπως υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο, ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ είναι ένας Ρώσος ολιγάρχης στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το 2014 για απειλές στην Ουκρανία και την παροχή οικονομικής υποστήριξης στην αυτονομιστική περιοχή του Ντονέτσκ.  

Οι σχέσεις του με το Κρεμλίνο είναι ιδιαίτερα στενές, ενώ διατηρεί και το δικό του τηλεοπτικό κανάλι. Αμφιλεγόμενος, εδώ και χρόνια αγωνίζεται για την αποκατάσταση της βασιλείας στην Ρωσία και την επαναφορά των Τσάρων. Έχει κερδίσει το προσωνύμιο «παπάς», εξαιτίας των σχέσεων που διατηρεί με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Στη Δύση θεωρούν ότι κέρδισε το  «στέμμα» στις ρωσικές τηλεπικοινωνίες με τη στήριξη του Πούτιν. Ο Ορθόδοξος μεγιστάνας, όμως, σχεδόν έχασε τα πάντα το 2014, όταν για πρώτη φορά του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Δύση επειδή παρείχε υποστήριξη σε αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία. Ο ίδιος αρνείται ότι χρηματοδότησε τον πόλεμο εκεί, αλλά δεν έχει κρύψει τα αντιαμερικανικά συναισθήματά του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, πάντως, ο Αμερικανός εισαγγελέας Ντάμιαν Γουίλιαμς δήλωσε γι’ αυτόν: «Είναι στενά συνδεδεμένος με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, αφού προσδιορίστηκε από την OFAC ότι ήταν μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης για την προώθηση των συνδεδεμένων με τη Ρωσία αυτονομιστικών ομάδων που δρουν στο κυρίαρχο έθνος της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στον Μαλοφέγιεφ απαγορεύουν στους πολίτες των ΗΠΑ να εργάζονται ή να συναλλάσσονται μαζί του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δημοκρατία και το βέλος του χρόνου
Η δημοκρατία και το βέλος του χρόνου

Οι πολίτες που, δικαιολογημένα ή όχι, θέλγονται από τις σειρήνες των ακραίων εθνικιστικών ρητορικών καλό είναι να θυμούνται ότι καμία ελευθερία και κανένα δικαίωμα δεν είναι οριστικά κεκτημένα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.