Κοσμος

Βρετανία: H πρώτη ομιλία του Καρόλου ως Βασιλιά στη Βουλή

«Νιώθω το βάρος της ιστορίας που μας περιβάλλει»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασιλιάς Κάρολος
Βασιλιάς Κάρολος © Getty Images/Ideal Image

Bρετανία: Για πρώτη στη Βουλή ο βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγος του Καμίλα. 

Για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Βασιλιά, ο Κάρολος απευθύνθηκε στα μέλη της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων στη μεγάλη αίθουσα των ανακτόρων τους Westminster, λέγοντάς τους ότι «δεν μπορώ παρά να νιώσω το βάρος της ιστορίας που μας περιβάλλει».

Η κοινή παρουσία των μελών των δύο Βουλών είναι σπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τα 70 χρόνια μοναρχίας της η Ελισάβετ απηύθυνε ομιλία ταυτοχρόνως και στα δύο σώματα μόλις πέντε φορές.

Ο Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στη μητέρα του καθώς απευθυνόταν στο κοινοβούλιο ως Βασιλιάς για πρώτη φορά. «Όπως είπε ο Σαίξπηρ για την προηγούμενη βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν πρότυπο για όλους τους πρίγκιπες που ζούσαν». Είπε ότι η Βασίλισσα είχε «θέσει ένα παράδειγμα ανιδιοτελούς καθήκοντος το οποίο, με τη βοήθεια του Θεού και τις συμβουλές σας, είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω πιστά».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Σερ Lindsay Hoyle, Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, να αποτίει φόρο τιμής στη Βασίλισσα. Ο Σερ Hoyle περιέγραψε ότι η μοναρχία είναι «ένα σύμβολο σταθερότητας σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο» και επαίνεσε τη «χάρη και τη σοφία της» εκλιπόντος Ελισάβετ.

Στο τέλος της τελετής, η ορχήστρα και όσοι βρίσκονταν στο Westminster Hall έψαλαν τον εθνικό ύμνο «God Save the King» και ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ αποχώρησε, μαζί με τη βασιλική σύζυγο, Καμίλα, για να πάει στη Σκωτία και να παρευρεθεί στο λαϊκό προσκύνημα της βασίλισσας Ελισάβετ.

Βασιλιάς Κάρολος
Βασιλιάς Κάρολος © Getty Images/Ideal Image
Για πρώτη σε θρόνο ο βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγος του Καμίλα
Βασιλιάς Κάρολος © Getty Images/Ideal Image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ