Κοσμος

Η Ιαπωνία κηρύσσει «πόλεμο» στις απαρχαιωμένες δισκέτες υπολογιστή

Πολλές υπηρεσίες στη χώρα χρησιμοποιούν ακόμα δισκέτες και cd για αποθήκευση δεδομένων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Τόκιο αποχαιρετά τις δισκέτες 3.5"
Δισκέτα © Pixabay

Ιαπωνία: Διαταγή του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για κατάργηση της απαρχαιώμενης δισκέτας υπολογιστή. 

Η αφοσίωση των Ιαπώνων σε κάτι που για τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο και όχι μόνο, θεωρείται ξεπερασμένη τεχνολογία, προκαλεί εντύπωση, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι η χώρα είναι πρωτοπόρος σε θέματα τεχνολογίας, ειδικά στα ηλεκτρονικά προϊόντα. Έτσι λοιπόν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Ιαπωνίας κήρυξε τον πόλεμο στις δισκέτες και άλλες ρετρό τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες της χώρας.

«Περίπου 1.900 κυβερνητικές διαδικασίες εξακολουθούν να απαιτούν από τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τις συσκευές αποθήκευσης, καθώς και CD και μίνι δίσκους», δήλωσε ο Τάρο Κόνο. Πρόσθεσε δε ότι οι κανονισμοί θα επικαιροποιηθούν για να επιτρέψουν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν διαδικτυακές υπηρεσίες.

Παρά τη φήμη της για τα καινοτόμα gadget υψηλής τεχνολογίας, η Ιαπωνία είναι διαβόητη για την προσκόλλησή της στην ξεπερασμένη τεχνολογία μέσω της κουλτούρας των γραφείων της. Αυτή η τάση έχει τις ρίζες της στην περίφημη θεωρία ότι υπάρχουν δύο Ιαπωνίες» είπε στην Washington Post, ο Σερκάν Τότο, σύμβουλος τεχνολογικών επιχειρήσεων στο Τόκιο. Και εξήγησε: «Η μία είναι πολύ αποδοτική και εξαιρετικά παραγωγική. Στην άλλη τα πράγματα κινούνται πολύ αργά και δύσκολα υπάρχει καινοτομία. Ο

«Οι δισκέττες σχεδόν ποτέ δεν χάλασαν ή έχασαν δεδομένα», δήλωσε από την πλευρά του Yoichi Ono, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των δημόσιων κεφαλαίων του τομέα Μεγκούρο του Τόκιο. Η πτέρυγα έχει αποθηκεύσει εδώ και καιρό πληροφορίες σχετικά με πληρωμές σε υπαλλήλους σε δισκέτες 3,5 ιντσών για να τις μεταφέρουν φυσικά στην τράπεζα για επεξεργασία.

Αυτό το σύστημα επέζησε ακόμη και μετά την εξαφάνιση των ίδιων των δισκεττών από την αγορά. Η Sony, ένας από τους πρώτους προμηθευτές δισκέτες 3,5 ιντσών, σταμάτησε να τις παράγει πριν από μια δεκαετία. Λόγω του γεγονότος ότι οι δισκέτες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και επειδή η συγκεκριμένη πτέρυγα είχε πολλές στη διάθεσή της, δεν ασχολήθηκε σπαταλώντας χρόνο και χρήματα για να αναβαθμίσει σε νέα συστήματα.

Αυτό άλλαξε το 2019, όταν η Mizuho Bank ενημέρωσε την τον τομέα Meguro ότι θα άρχιζε να χρεώνει 50.000 γιεν (438 $ με τρέχουσες τιμές) το μήνα για χρήση φυσικών μέσων αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των δισκετών. Η τράπεζα ανέφερε το τέλος της παραγωγής και το κόστος συντήρησης των συσκευών ανάγνωσης δίσκων και επεσήμανε τη σχετική αναποτελεσματικότητα και τον κίνδυνο απώλειας δεδομένων σε σύγκριση με την ηλεκτρονική τραπεζική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ