Κοσμος

Ουκρανία: Έκλεισε λόγω των βομβαρδισμών ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες στη Ζαπορίζια

Εν μέσω της επίσκεψης της οργάνωσης ατομικής ενέργειας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Απτόητη από τις μάχες, η αποστολή του ΔΟΑΕ μεταβαίνει στην πυρηνική μονάδα της Ζαπορίζια
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια © ΕPA Pool

Ουκρανία: Βομβαρδισμοί και κλείσιμο του αντιδραστήρα στη Ζαπορίζια. 

Ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια που παρέμενε σε λειτουργία έκλεισε λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική διαχειρίστρια εταιρεία Energoatom.

«Ως αποτέλεσμα ακόμη ενός βομβαρδισμού από τις ρωσικές δυνάμεις εναντίον του χώρου του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, ενεργοποιήθηκε η έκτακτη προστασία και έκλεισε η πέμπτη μονάδα παραγωγής ενέργειας», ανέφερε η Energoatom στο Telegram.

Η Energoatom πρόσθεσε ότι η μονάδα παραγωγής ενέργειας 6 εξακολουθεί να λειτουργεί και παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται ο πυρηνικός σταθμός.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις αποπειράθηκαν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο ανέφερε ότι έως και 60 Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει τις δύο πλευρές, με βάρκες στις 06:00 το πρωί τοπική ώρα. Χαρακτήρισε την επιχείρηση «προβοκάτσια» που έχει στόχο να διαταράξει την προγραμματισμένη επίσκεψη ομάδας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον πυρηνικό σταθμό.

Το ρωσικό υπουργείο τόνισε ότι «ελήφθησαν μέτρα» για να εξουδετερωθούν τα αντίπαλα στρατεύματα, και με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας. Από την πλευρά του αξιωματούχος της περιοχής που διορίστηκε από τη Ρωσία δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εντόπισαν ουκρανικά στρατεύματα κοντά στον πυρηνικό σταθμό, με τη ρωσική πολεμική αεροπορία να τα έχει καθηλώσει.

Σε συνέντευξή του στον ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RT ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση από «απελπισία» ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό.

Νωρίτερα οι ουκρανικές αρχές της επαρχίας Ζαπορίζια κατηγόρησαν τα ρωσικά στρατεύματα ότι βομβαρδίζουν κατά μήκος του δρόμου που θα ακολουθήσει η αποστολή του ΔΟΑΕ για να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό.

Ουκρανία: Απτόητη από τις μάχες, η αποστολή του ΔΟΑΕ μεταβαίνει στην πυρηνική μονάδα της Ζαπορίζια

Η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) κατευθύνεται προς τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Ζαπορίζια (ZNPP), παρά τις εκεί συγκρούσεις μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων. O γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι υπάρχει αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή του Ενεργοντάρ, όπου βρίσκεται ο σταθμός, αλλά η αποστολή δεν σταματά.

Σκοπός της αποστολής είναι η αποτροπή πυρηνικού ατυχήματος λόγω των συνεχών βομβαρδισμών για τους οποίους η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη.

Ο κ. Γκρόσι είπε ότι η αποστολή γνώριζε την «αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή», αλλά συνεχίζει το σχέδιό της να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις και να συναντήσει το προσωπικό της. «Υπάρχει αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή. Έχοντας φτάσει μέχρι εδώ όμως, δεν σταματάμε», είπε ο κ. Γκρόσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή αποσκοπεί στην παραμονή στελεχών του ΔΟΑΕ για ένα διάστημα στον πυρηνικό σταθμό ώστε να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει απείραχτος, ενώ υπάρχουν και σκέψεις και για μόνιμη εγκατάσταση ομάδας του διεθνούς οργανισμού στο Ενεργοντάρ.

Τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν τη διαδρομή της αποστολής του ΔΟΑΕ που σχεδιάστηκε να τους επιτρέψει την πρόσβαση στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της περιοχής Ζαπορίζια, Ολεξάντρ Στάρουχ.

«Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν την προσυμφωνημένη διαδρομή της αποστολής του ΔΟΑΕ από τη Ζαπορίζια προς τον πυρηνικό σταθμό. Η προπορευόμενη ομάδα του ΟΗΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να κινείται για λόγους ασφαλείας», έγραψε ο κ. Στάρουχ στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ