Κοσμος

Η Ουκρανία καλεί σε εκκένωση των περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

«Εκκενώστε για τη δική σας ασφάλεια»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία © EPA / D. CANDANO LARIS/IAEA HANDOUT

Ουκρανία: Εκκένωση των περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - Διακοπή υδροδότησης στον σταθμό

Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα Τετάρτη (7/9) τους κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια να εκκενώσουν την πόλη για τη δική τους ασφάλεια.

Μόσχα και Κίεβο κατηγορούν ο ένας τον άλλο για βομβαρδισμούς του πυρηνικού σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, με υπαρκτό τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής. «Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ....και τους λέω εκκενώστε! Βρείτε έναν τρόπο να φτάσετε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεσούκ, μέσω ανάρτησης της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο εξόριστος Ουκρανός δήμαρχος του Ενερχοντάρ, της κύριας πόλης που εξυπηρετεί τον πυρηνικό σταθμό, δήλωσε σε δική του ξεχωριστή ανάρτηση στο Telegram, ότι η πόλη δέχεται πυρά από τις ρωσικές δυνάμεις και ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση της. Η Ρωσία αρνείται ότι βάλει κατά αμάχων και κατηγορεί το Κίεβο ότι βομβαρδίζει τον πυρηνικό σταθμό.

Ουκρανία:  Η έκθεση του ΙΑΕΑ για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια περιγράφει τη ρωσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του σταθμού, αλλά δεν προσδιορίζει τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

«Το βασικό μέρος λείπει από την έκθεση του (γενικού διευθυντή του ΙΑΕΑ) κ. Γκρόσσι: Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αλγόριθμος για το τι πρέπει να κάνουμε» δήλωσε στο Reuters ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντοτλιάκ. «Λέει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να διαπραγματευθούν, αλλά δεν λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να απομακρυνθούν από τον πυρηνικό σταθμό. Δεν αναφέρει μια περιοχή αποστρατιωτικοποίησης 10-15 χιλιομέτρων», πρόσθεσε ο Ποντολιάκ.

Ukraine: United Nations 'gravely concerned' about Zaporizhzhia plant

Πούτιν: Η Ουκρανία απειλεί την πυρηνική ασφάλεια της Ευρώπης στον σταθμό της Ζαπορίζια

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως η Ουκρανία απειλεί την πυρηνική ασφάλεια της Ευρώπης βομβαρδίζοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και είπε πως η Ρωσία δεν έχει στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή του σταθμού.

Ο Πούτιν είπε πως εμπιστεύεται την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) που επισκέφθηκε τον σταθμό την περασμένη εβδομάδα, αλλά επέκρινε τον ΔΟΑΕ επειδή δεν ανέφερε πως η Ουκρανία ευθύνεται για τον βομβαρδισμό της περιοχής.

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη, «η IAEA γράφει πως είναι απαραίτητο να αποσυρθεί ο στρατιωτικός εξοπλισμός από την περιοχή του σταθμού. Αλλά δεν υπάρχει κανένας στρατιωτικός εξοπλισμός στην περιοχή αυτού του σταθμού», που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ο Πούτιν στο οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ.

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για στρατιωτικές επιθέσεις στην περιοχή του σταθμού που έχουν προκαλέσει φόβους για μια πυρηνική καταστροφή παρόμοια με εκείνην του Τσέρνομπιλ στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

How dangerous is the situation at Zaporizhzhia? | Ukraine latest

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ