Κοσμος

Ζαπορίζια: Μοιράζουν χάπια ιωδίου στην Πολωνία για τυχόν πυρηνικό ατύχημα

Αυξάνονται οι ανησυχίες για τις μάχες κοντά στους αντιδραστήρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολωνία: Χάπια ιωδίου διανέμει η κυβέρνηση της χώρας καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για πυρηνικό ατύχημα - Τι μεταδίδει ρεπορτάζ του Reuters.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΖΑΠΟΡΙΖΙΑ © EPA/YURI KOCHETKOV

Πολωνία: Χάπια ιωδίου διανέμει η κυβέρνηση της χώρας καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για πυρηνικό ατύχημα - Τι μεταδίδει ρεπορτάζ του Reuters.

Αυξάνονται οι ανησυχίες στην Πολωνία για πυρηνικό ατύχημα, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το Reuters, η χώρα έχει διανείμει χάπια ιωδίου στις περιφερειακές πυροσβεστικές υπηρεσίες, ώστε να δοθούν στους ανθρώπους σε περίπτωση ραδιενεργής έκθεσης. Τα μέτρα λαμβάνονται λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τις μάχες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια.

Οι βομβαρδισμοί στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει ζημιές σε κτίρια κοντά στους έξι αντιδραστήρες του και έχουν κόψει καλώδια τροφοδοσίας, με κίνδυνο να προκληθεί πυρηνική καταστροφή που θα επηρέαζε τις γειτονικές χώρες. Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς γύρω από το εργοστάσιο, το οποίο η Ρωσία έχει καταλάβει.

Ζαπορίζια: Μοιράζουν χάπια ιωδίου στην Πολωνία για τυχόν πυρηνικό ατύχημα - Τι δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών

«Μετά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης για μάχες κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια αποφασίσαμε εκ των προτέρων να λάβουμε προστατευτικά μέτρα για τη διανομή ιωδίου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Μπλαζέι Πομπόζι στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Zet.

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες ότι πρόκειται για συνήθεις, προληπτικές ενέργειες που έχουν ως στόχο την προστασία μας σε περίπτωση μιας κατάστασης, η οποία ελπίζω ότι δεν θα συμβεί», πρόσθεσε.

Το ιώδιο θεωρείται ένας τρόπος προστασίας του οργανισμού από καταστάσεις όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς σε περίπτωση ραδιενεργού έκθεσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ