- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γερμανία: «Ρώσοι κατάσκοποι έχουν διεισδύσει στην κυβέρνηση»
Τι αναφέρει δημοσίευμα της Die Zeit
Έρευνα για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας σε αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας.
Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας ζήτησε από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BfV) να ερευνήσουν δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου λόγω ανησυχιών για πιθανούς δεσμούς τους με τη Ρωσία. Σε δημοσίευμά της την Τετάρτη η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, επικαλούμενη δική της έρευνα, αναφέρει ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας είχαν προσεγγίσει την άνοιξη την BfV (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος) που είναι αρμόδια για θέματα κατασκοπείας, σχετικά με τους αξιωματούχους και την φημολογούμενη φιλορωσική τους στάση σε θέματα όπως η διάσωση του ομίλου Uniper (ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία) ή η κρατική παρέμβαση στην Gazprom Germania.
Η Die Zeit δεν κατονομάζει τους αξιωματούχους.
Η BfV εξέτασε το ιστορικό των αξιωματούχων, τις προσωπικές τους σχέσεις και τα ταξιδιωτικά τους αρχεία και δεν βρήκε μέχρι στιγμής αδιάσειστα στοιχεία για κατασκοπεία ή διαφθορά, αναφέρει η Die Zeit.
Η λεπτομερής μελέτη του ιστορικού τους από τις υπηρεσίες έδειξε ότι ο ένας από τους δύο υπόπτους είχε σπουδάσει στη Ρωσία. Οι δύο αξιωματούχοι φέρονται επίσης να έχουν «συναισθηματική εγγύτητα» με τη Ρωσία.
Το Υπουργείο Οικονομίας, το οποίο δήλωσε ότι δεν σχολιάζει ειδικές υποθέσεις, ανέφερε ότι διατηρεί στενές επαφές με την BfV από την έναρξη της νομοθετικής περιόδου καθώς το υπουργείο λειτουργεί υπό τον συνεχή εξονυχιστικό έλεγχο της BfV λόγω της αρμοδιότητας του για την ενεργειακή ασφάλεια.
«Επιπλέον, η νέα διοίκηση έχει αναθεωρήσει πλήρως την φιλική προς την Ρωσία πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.
«Όλες οι προσπάθειες της νέας διοίκησης αποσκοπούν στο να περιορισθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτή η πολιτική εφαρμόζεται σχολαστικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Γερμανία: Και στο παρελθόν υποθέσεις κατασκοπείας
Η Γερμανία έχει συγκλονιστεί τα τελευταία χρόνια από διάφορες υποθέσεις κατασκοπείας που αποδίδονται στη Ρωσία. Η γερμανική δικαιοσύνη στα τέλη Οκτωβρίου επέβαλε σε πρώην υπάλληλο εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή για τη διαβίβαση δεδομένων στη Ρωσία που αφορούσαν το γερμανικό κοινοβούλιο.
Τον Απρίλιο, επέβαλε επίσης σε Ρώσο επιστήμονα ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή για κατασκοπεία που διενεργούσε σχετικά με το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα Ariane για λογαριασμό της Μόσχας.
Οι κατηγορίες για κυβερνοκατασκοπεία κατά της Μόσχας είχαν επίσης αποδυναμώσει τις ρωσογερμανικές σχέσεις, ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η εξάρτηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου έχει αποδειχθεί αδύναμο σημείο για τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επανασύνδεση Γκαμπριέλ Ατάλ και Στεφάν Σεζουρνέ εγείρει ζητήματα δεοντολογίας ενόψει των προεδρικών εκλογών
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιβάλλει παράνομους περιορισμούς στην αλιεία στο Αιγαίο
«Σοκαρίστηκα από τους λογαριασμούς ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ», δήλωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός
Πρώτη φορά που ελληνικό λογοτεχνικό κείμενο εντοπίζεται σε διαδικασία ταρίχευσης
Μεταξύ αυτών και η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν
Αστυνομικός που επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκιμάστηκε έντονα
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εκτεταμένες διαρροές – Αυξανόμενος φόβος οικολογικής κρίσης
Μόνιμες οι επιπτώσεις στην υγεία του
Μια δικαστική υπόθεση κινείται σε ένα «γκρίζο» νομικό και ηθικό πεδίο
Ο Ντέιβιντ Γκρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν πυρηνικό όλεθρο έως το 2061
Σε περίπτωση καταδίκης προβλέπεται ποινή διά βίου φυλάκισης
H εισαγγελία ζητά ποινές κάθειρξης έως και 22 ετών και έξι μηνών για τους πέντε υπόπτους
Nέα ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Βυθίζεται η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ - Τι αναφέρει δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos
Μετά τις αποκαλύψεις για την Ακαδημία Βιασμών, η κατάσταση παίρνει απρόσμενη (;) τροπή
Tι αποφάνθηκε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Κας Πατέλ στρέφεται κατά του The Atlantic για καταγγελίες περί κατανάλωσης αλκοόλ και απουσιών
Όταν η πολιτική συναντά το… παιδικό παιχνίδι για το καλό του δημάρχου
«Η χώρα μας δεν επηρεάζεται από τις ανακλήσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της η HiPP Ελλάδας
Τι αναφέρει η καταμέτρηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.