Πολιτικη & Οικονομια

Φυσικό αέριο: Οι αποθήκες της Ευρώπης έφτασαν ήδη σε πληρότητα στο 80%

Το ερώτημα είναι πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gas_storage_photo_0

Ευρώπη: Γεμίζουν οι δεξαμενές φυσικού αερίου.

Την ώρα που έχει σημάνει συναγερμός για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη μια νότα αισιοδοξίας δίνει η είδηση ότι οι δεξαμενές φυσικού αερίου στην ΕΕ είχαν γεμίσει σε ποσοστό 79,4% στις 27 Αυγούστου, όταν η Ένωση είχε βάλει στόχο 80% μέχρι την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι εκτιμήσεις σε χώρες όπως η Γερμανία είναι ότι τα αποθέματα 80% θα αντέξουν περίπου δύο μήνες σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου. Στην Πολωνία το ποσοστό πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου έφθασε σχεδόν στο 100% στις 27 Αυγούστου, στην Πορτογαλία οι δεξαμενές ήταν πλήρεις, στην Ιταλία στο 81%, στην Ουγγαρία στο 62% και στη Βουλγαρία στο 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe

Με μεγαλύτερα αποθέματα, τα ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν περαιτέρω μείωση των προμηθειών καθώς η Gazprom ξεκινά αύριο Τετάρτη μια απροσδόκητη συντήρηση στον αγωγό Nord Stream.

Ταυτόχρονα, το ψύχος θα κρίνει το επίπεδο της κατανάλωσης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ένωση θα λάβει επίσης μέτρα παρέμβασης στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, παρεμβαίνοντας βραχυπρόθεσμα για να μειώσει το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τελικά να επιδιώξει να σπάσει τη σχέση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΕΕ θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Οι ροές πρόκειται να αντικατασταθούν από αυξανόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεγαλύτερη απόδοση και εισαγωγές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές στην περιοχή της Μεσογείου, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τις Η.Π.Α.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ