- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ρωσία-Ουκρανία: Η Μόσχα λέει ότι θα διευκολύνει μια επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.
Η Ρωσία δηλώνει πως θα κάνει "ό,τι χρειάζεται" προκειμένου ειδικοί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να μπορέσουν να επισκεφθούν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, εν μέσω φόβων για την ασφάλεια του εργοστασίου λόγω των βομβαρδισμών.
Ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καταλήφθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο λίγες μέρες αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία. Ο σταθμός έχει βρεθεί στο στόχαστρο πυρών τις τελευταίες ημέρες, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό, που κινδυνεύει να προκαλέσει πυρηνικό δυστύχημα όπως παραδέχονται και οι δύο.
"Σε στενή συνεργασία με την Υπηρεσία και την ηγεσία της, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε ειδικοί της IAEA να βρίσκονται στον σταθμό και να δώσουν μια αληθινή αξιολόγηση των καταστρεπτικών ενεργειών της ουκρανικής πλευράς", ανέφερε σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Ενώ η Ρωσία υποστηρίζει πως η Ουκρανία πυροβολεί απερίσκεπτα εναντίον του σταθμού, το Κίεβο υποστηρίζει πως ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν τους εαυτούς τους ώστε να επιρριφθεί η ευθύνη στην Ουκρανία για οποιεσδήποτε συνεπαγόμενες διακοπές ρεύματος. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ακόμη πως οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τον σταθμό για κάλυψη ενώ βομβαρδίζουν κοντινές υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων πόλεις.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση την περασμένη εβδομάδα να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες κοντά στον σταθμό.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην IAEA φέρεται να δήλωσε πως μια επίσκεψη στον σταθμό από την υπηρεσία θα εξεταστεί στο εγγύς μέλλον αλλά τα εμπόδια παραμένουν.
"Για εμάς, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασφαλίσουμε απολύτως την ασφάλεια της διεθνούς αποστολής", δήλωσε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Η νέα πηγή ειδήσεων για τη Gen Z
Εκ νέου προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο
Δεκαεπτά κράτη μέλη αξιοποιούν τον μηχανισμό της ΕΕ – Πάνω από 1.000 πολίτες επέστρεψαν ήδη
Ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, με προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες
Οι αναφορές στον Τραμπ και τις αποφάσεις του
Το μέγεθος, η πολυπλοκότητα της χώρας και η πραγματική επιλογή για τον επόμενο ηγέτη
Μαζική αεροπορική επιχείρηση της ισραηλινής αεροπορίας με 100 βόμβες σε υπόγειο συγκρότημα στην Τεχεράνη
Μνημειώδες σκηνικό για μπαλέτο του 1939 στη Νέα Υόρκη δημοπρατείται από τον οίκο Bonhams στο Παρίσι
Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τον Θεό να χαρίσει στον πρόεδρο Τραμπ σοφία, ευλογία και καθοδήγηση
Η εξαγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του ομίλου μετά την αγορά του Politico
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.