Κοσμος

H Μαρίνα Οβσιάνικοβα συνελήφθη ξανά μετά από την έφοδο στο σπίτι της

Όσα υποστηρίζει ο δικηγόρος της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ρωσίδα δημοσιογράφος, Μαρίνα Οφσιάνικοβα
Η Ρωσίδα δημοσιογράφος, Μαρίνα Οφσιάνικοβα © Facebook / Marina Ovsyannikova

Μαρίνα Οβσιάνικοβα: Η σύλληψη της δημοσιογράφου και η έφοδος στο σπίτι της - Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει από τις ρωσικές αρχές

Η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα (Marina Ovsyannikova), που έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν κατήγγειλε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναρτώντας πανό κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων, συνελήφθη ξανά σήμερα από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, έπειτα από έφοδο που έγινε στο σπίτι της. 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας κλώτσησαν την πόρτα του σπιτιού της, χωρίς να περιμένουν την άφιξη του νόμιμου εκπροσώπου της. Ο Ντμίτρι Ζαχβάτοφ είπε ότι η δημοσιογράφος οδηγείται ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενός ισχυρού ομοσπονδιακού οργάνου αντίστοιχο με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές αρχές είχαν κινήσει ποινική υπόθεση σχετικά με τις κατηγορίες για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, βάσει νέου νόμου που εγκρίθηκε από το Κρεμλίνο μετά τον πόλεμο. Η μέγιστη ποινή είναι 15 χρόνια φυλάκιση. 

Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Από το μήνυμα στο δελτίο ειδήσεων, στις κατηγορίες από τα ρωσικά δικαστήρια

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα (Marina Ovsyannikova) διέκοψε βραδινό δελτίο ειδήσεων, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα εδώ». Της επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ρούβλια, αλλά δεν απαγγέλθηκαν ποινικές κατηγορίες. Οι δικηγόροι της ανέφεραν ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περαιτέρω κατηγορίες αργότερα.

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα (Marina Ovsyannikova) διέφυγε από τη Ρωσία και προσλήφθηκε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρωσία για προσωπικούς λόγους, και συνέχισε να επικρίνει τον πόλεμο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ρωσικά δικαστήρια της επέβαλαν δύο επιπλέον πρόστιμα για την απαξίωση του στρατού της χώρας στις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, κρατήθηκε για λίγο στα μέσα Ιουλίου. Τότε, ο δικηγόρος της δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ποινικής έρευνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP και Politico

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ