- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Αγωνία για τον δημοσιογράφο Σταύρο Νικόλα Νιάρχο που συνελήφθη στο Κονγκό
Ποιος είναι ο αντισυμβατικός ρεπόρτερ
Ο δημοσιογράφος και εγγονός του Σταύρου Νιάρχου συνελήφθη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ποιος είναι ο γόνος των κροίσων.
Στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών του Κονγκό βρίσκεται εδώ και αρκετές ώρες ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος Σταύρος Νικόλας Νιάρχος.
Συμφώνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο γόνος των κροίσων συνελήφθη επειδή προσέγγισε ένοπλες οργανώσεις που δρουν στα νοτιοανατολικά της χώρας. Ο ίδιος μαζί με έναν δημοσιογράφο από το Κονγκό συνελήφθησαν στην πόλη Λουμπουμπάσι την Τετάρτη και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Κινσάσα.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη σύλληψη, λέγοντας ότι ο Νιάρχος κρατείται στην Κινσάσα από την υπηρεσία πληροφοριών ANR.
«Η ANR μετέφερε τον δημοσιογράφο Νικόλα Νιάρχο στην Κινσάσα για να τον ανακρίνει για τις στενές επαφές του με ένοπλες ομάδες, ιδίως με τους Μπακάτα Κατάνγκα», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο δημοσιογράφοι ερευνούσαν την πιθανή εμπλοκή μαχητών Μάι-Μάι σε παράνομες εξορύξεις στην επικράτεια της Mitwaba, πρώην προπύργιο της οργάνωσης.
«Έκανε κινήσεις χωρίς να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι αρχές», συνέχισε ο αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «πρέπει να επαγρυπνά» μετά τη δολοφονία δύο μελών του ΟΗΕ το 2017.
Αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η Αμερικανίδα πρόξενος επισκέφθηκε τον Νιάρχο, ενώ χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν πως ο δημοσιογράφος ενδέχεται να αφεθεί ελεύθερος Τρίτη, αφού οι τοπικές αρχές «δεν έχουν κανένα συμφέρον να τον κρατούν».
Ποιος είναι ο Σταύρος Νικόλας Νιάρχος
Προέρχεται από μια οικογένεια με πλούτη και βαθιά ιστορία, ωστόσο από τη πορεία που ακολούθησε φαίνεται πως δεν βασίστηκε στο όνομα της οικογένειάς του.
Ο 33χρονος εγγονός του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, γιος του Σπύρου Νιάρχου και της Δάφνης Γκίνες, εργάζεται ως δημοσιογράφος για τα αμερικανικά περιοδικά The Nation και The New Yorker. Η αγάπη του είναι η ερευνητική δημοσιογραφία. Έχει ταξιδέψει για να καλύψει θέματα, μεταξύ άλλων, σε Κονγκό, Υεμένη, Ιαπωνία και Μπουργκίνα Φάσο, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε Guardian, Independent και Observer.
Μια από τις πιο σημαντικές δημοσιογραφικές δουλειές του ήταν η αποστολή στην Ουκρανία. Βρέθηκε στην πόλη Λβιβ λίγο μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.
Κατέγραψε την καθημερινότητα των αμάχων και τις προσπάθειες τους να περισώσουν από τους βομβαρδισμούς έργα τέχνης και πολιτισμού. Παράλληλα, παρουσίασε και τη δράση του ουκρανικού αντιστασιακού ραδιοφωνικού σταθμού Kraina FM.
Ο Νιάρχος επισκέφθηκε τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό προκειμένου να κάνει ρεπορτάζ για την προστασία της φύσης, την οικονομία και τον πολιτισμό, για το περιοδικό The Nation.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ήταν αντίγραφο», απαντά το Πεντάγωνο
«Χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις εκτός από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους», δηλώνει ο ηθοποιός
«Είμαι εδώ, θα το παλέψουμε μαζί», του είπε η Ρεμπέκα Γκέιχαρτ όταν έμαθε για τη διάγνωσή του
Σημαντική απειλή για την οικονομία της Σίλικον Βάλεϊ
Συνολικά, 450 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές στο Παρίσι και 228 λεηλατήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο
Απαιτεί μάλιστα και συγγνώμη
«Αυτή τη φορά θα σε σκοτώσουμε», φώναζαν οι περαστικοί
Χιλιάδες συλλήψεις για ταραχές και λεηλασίες - Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα κιτ πρώτης ανάγκης
Η δόνηση χτύπησε την περιοχή Σιζάνγκ προκαλώντας συναγερμό για καταστροφές
Τι λέει για τον κίνδυνο εξάπλωσης
Συγκλονιστικές καταθέσεις φίλων και γονέων θύματος
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται εξ αποστάσεως
Μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων στην Ουκρανία - Νεκροί, τραυματίες και καταστροφές σε υποδομές
Στο κλιπ μια μητέρα στρέφεται κατά της κόρης της
«Ήταν μια πολύ τρομακτική εμπειρία, αλλά είμαι χαρούμενος που είναι όλοι ασφαλείς», δήλωσε ο Μπιλ Μάρεϊ
Οι καταγγελίες για βασανιστήρια και η καταδίκη σε 15 χρόνια
«Δεν ζητάμε δωρεάν βοήθεια, η Ευρώπη πληρώνει τις ΗΠΑ για τους πυραύλους»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.