Κοσμος

Εν αναμονή καύσωνα 40 βαθμών στη Βρετανία

Γιατί βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο ο Τζόνσον

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρερτανία: Ακαδημαϊκός της Οξφόρδης προτείνει την επιβολή φόρων σε όσους δεν έχουν παιδιά

Η Βρετανία αναμένει καύσωνα που θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου - Γιατί βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο ο Τζόνσον.

Η εικόνα της Βρετανίας με βροχή ή ακόμα την χαρακτηριστική μουντάδα της συννεφιάς δυστυχώς έχει παρέλθει. Οι ημέρες με ήλιο έχουν αυξηθεί και οι Βρετανοί που άλλοτε έτρεχαν στα πάρκα μόλις εμφανιζόταν φαίνεται πως έχουν αρχίσει να κουράζονται.

Και είναι αλήθεια δεν είναι και η πιο όμορφη εικόνα τα άλλοτε καταπράσινα πάρκα να τα βλέπεις με αποξηραμένο γρασίδι και κίτρινα φυλλώματα εξαιτίας της ζέστης. Η θερμοκρασία ήδη διατηρείται για πολύ καιρό σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα και μέρα με την ημέρα «σπάει» ένα ακόμα ρεκόρ. Την Δευτέρα και την Τρίτη καταρρίπτει ακόμα ένα. Η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει, σε κάποιες περιοχές όπως το Λονδίνο, ακόμα και τους 41 βαθμούς Κελσίου με την χώρα να βρίσκεται πια σε κόκκινο συναγερμό.

Κόκκινος και πορτοκαλί συναγερμός επικινδυνότητας

Χαρακτηριστικό ότι μόλις το 2019 για τις ημερομηνίες 18 και 19 Ιουλίου η μέγιστη θερμοκρασία του Λονδίνου ήταν 20 βαθμοί με βροχές, την ίδια χρονιά βέβαια όπου το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στις 25 Ιουλίου με 38,7 βαθμούς Κελσίου στο Κέιμπριτζ. Παράλληλα οι φωτιές έχουν αυξηθεί καθώς έχουν ξεπεράσει ήδη τις 350 μόλις το πρώτο εξάμηνο του έτους, αριθμός ήδη μεγαλύτερος από το περσινό ρεκόρ των 247 που καταγραφήκαν στη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς. Εδώ και δυο ημέρες τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων έχουν την άνοδο της θερμοκρασίας ως κυρίαρχο θέμα ενώ δεν λείπουν τα άρθρα που έχουν αναλύσεις για το πως θα αντιμετωπιστεί πιο εύκολα το κύμα καύσωνα.

Άλλωστε είναι λογικό καθώς οι Βρετανοί δεν είναι λαός που έχει συνηθίσει τέτοιες θερμοκρασίες. Τα σπίτια δεν έχουν κλιματιστικό (καθώς ποτέ δεν χρειάστηκε) ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι το κρατικό σύστημα συναγερμού για τον καύσωνα δημιουργήθηκε μόλις πέρυσι. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν σημάνει Δευτέρα και Τρίτη κόκκινο συναγερμό επικινδυνότητας από Λονδίνο μέχρι Μάντσεστερ και Γιορκ ενώ πορτοκαλί συναγερμό μέχρι και τις νότιες περιοχές της Σκωτίας.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί και οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι: τα σχολεία σε αυτές τις περιοχές να κλείσουν νωρίτερα, όσοι υπάλληλοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι ώστε να αποφύγουν τις μετακινήσεις, διαρκώς ενυδάτωση της επιδερμίδας με νερό και κατάλληλα ροφήματα και τα νοσοκομεία σε πλήρη ετοιμότητα με αύξηση στις βάρδιες των τηλεφωνικών τους κέντρων ώστε να αναλάβουν τα επείγοντα περιστατικά. Η χώρα δηλαδή για δυο ημέρες θα αλλάξει ρυθμούς καθώς παράλληλα διοικήσεις τραίνων και μετρό έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής αφού η ζέστη θα αναγκάσει τα τραίνα να κινούνται πιο αργά.

Αρνητική εντύπωση κάνει πάλι ο Τζόνσον

Η κυβέρνηση χθες συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων (Cobra meeting) ώστε να δει πως θα αντιμετωπιστεί το κύμα καύσωνα με τον αντίστοιχο οργανισμό δημόσιας υγείας (UKHSA) να προειδοποιεί δυστυχώς ότι αναμένει αρκετούς θανάτους αυτές τις ημέρες.

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε ότι μέσα σε όλο αυτό τον πανικό ο Τζόνσον επέλεξε να μην παρευρεθεί στο συμβούλιο και να παραμείνει στο πρωθυπουργικό εξοχικό στο Chequers καθώς σήμερα έχει διοργανώσει ευχαριστήριο πάρτι σε όσους τον στήριξαν.

Και την ώρα που η χώρα βλέπει τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο Βρετανός αρμόδιος για την κλιματική αλλαγή Άλοκ Σάρμα προειδοποίησε ότι θα παραιτηθεί αν ο επόμενος πρωθυπουργός δεν δεσμευτεί να φτάσει τον στόχο μηδενικών ρύπων που υπογράφτηκε στην COP26. Είναι αλήθεια πως οι πέντε Συντηρητικοί υποψήφιοι υπεκφεύγουν του θέματος, με την Κέιμι Μπέιντενοκ μάλιστα να τον απορρίπτει πλήρως.

Πηγή: DW

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY