- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ρωσία ελέγχει το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη NASA
Ο πόλεμος απειλεί τη σοδειά
Ρωσό-Ουκρανικός Πόλεμος: Η Μόσχα ελέγχει το 1/4 της ουκρανικής αγροτικής γης.
Η Ρωσία ελέγχει το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας και ο πόλεμος απειλεί τη σοδειά που θα πρέπει να μαζευτεί το καλοκαίρι, ένα γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, σύμφωνα με ερευνητές της NASA.
«Ο σιτοβολώνας του κόσμου βρίσκεται σε πόλεμο» και «βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας επισιτιστικής κρίσης που είναι πιθανό να επηρεάσει κάθε χώρα και κάθε άτομο στον κόσμο με κάποιο τρόπο», εξήγησε η Ινμπάλ Μπέκερ-Ρεσίφ, η διευθύντρια του Προγράμματος Συγκομιδών της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.
Με βάση τις δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν στις 13 Ιουνίου από την αποστολή Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και αναλύθηκαν από τους ειδικούς του Προγράμματος, το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο στα ανατολικά και νότια της χώρας. Σε αυτές τις εκτάσεις καλλιεργείται το 28% των χειμερινών δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) και το 18% των θερινών (καλαμπόκι και ηλίανθοι), διευκρινίζει η NASA.
Πριν από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου η Ουκρανία παρείχε το 46% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου. Το 9% των εξαγωγών σιταριού, το 17% του κριθαριού και το 12% του καλαμποκιού, προέρχονταν επίσης από τη χώρα αυτήν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Η περίοδος μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Ουκρανούς αγρότες, οι οποίοι μαζεύγουν τα χειμερινά και τα ανοιξιάτικα δημητριακά. Τα χειμερινά δημητριακά για τη συγκομιδή του επόμενου έτους θα πρέπει άλλωστε να φυτευτούν πριν από τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων αλλά και τον κίνδυνο να βομβαρδιστούν τα χωράφια τους. Το Κίεβο κατηγορεί επίσης τη Μόσχα για κλοπή σιτηρών από τα εδάφη που έχει καταλάβει μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή στη γειτονική της χώρα τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μεγαλύτερης ένωσης παραγωγών και εξαγωγέων στην Ουκρανία, η σοδειά αναμένεται να μειωθεί κατά 40% για το σιτάρι και κατά 30% για το καλαμπόκι.
Η Ουκρανία υπόκειται επίσης σε ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό και δεν μπορεί να εξάγει τη σοδειά της δια θαλάσσης, υπενθύμισε ο Σεργκέι Σκακούν, ένας ερευνητής στη NASA και στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του προκαλούν μαζικές ακυρώσεις συνεργασιών
Περίπου 635 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η περιουσία του μέχρι τη στιγμή του θανάτου του
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Δείτε βίντεο από το σημείο της τραγωδίας
«Εμείς είμαστε εκείνοι που θα αποφασίσουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», διεμήνυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Κίεβο στέλνει στρατιωτικούς σε Κατάρ, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία για αντιμετώπιση ιρανικών drone
Αμερικανική παρέμβαση για να αποφευχθεί κλιμάκωση και πλήγμα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν
Η ομάδα Homeland Justice ισχυρίζεται ότι απέκτησε emails βουλευτών και προειδοποιεί για αποκαλύψεις
Η φυγή από το ξενοδοχείο με σκάλες κινδύνου και SOS από κινητά - Διχασμένη η ομάδα
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εκτιμά ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα μειώσει τις τιμές βενζίνης
Η Ιταλία απέκτησε σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζο για να αποτρέψει την αγορά του από ιδιώτες συλλέκτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.