Κόντρα στο Twitter ανάμεσα σε Μπέζος και Λευκό Οίκο για τις τιμές των καυσίμων
«Ο προεδρικός συλλογισμός είναι είτε απόπειρα παραπλάνησης, ή βαθιά παρανόηση βασικών δυναμικών της αγοράς», σημείωσε ο Μπέζος
Τζεφ Μπέζος-Λευκός Οίκος λογομαχούν για τις τιμές των καυσίμων μέσω Twitter - Τι ζητά ο πολυδισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Amazon.
Ο πολυδισεκατομμυριούχος ιδρυτής του διαδικτυακού πολυκαταστήματος Amazon Τζεφ Μπέζος κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πως είτε παραπλανά ή απατάται καλώντας τους διανομείς καυσίμων να μειώσουν άμεσα τις τιμές, εξωθώντας στελέχη του Λευκού Οίκου να σπεύσουν προς υπεράσπιση του αρχηγού του κράτους.
«Το μήνυμά μου προς τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα πρατήρια καυσίμων και ορίζουν τις τιμές στην αντλία είναι απλό: βρισκόμαστε σε καιρό πολέμου και παγκόσμιου κινδύνου», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter το Σάββατο. «Μειώστε τις τιμές που χρεώνετε στην αντλία ώστε να αντανακλά το κόστος που καταβάλλετε για το προϊόν. Και κάντε το τώρα».
Για τον Μπέζος, ο προεδρικός συλλογισμός είναι «είτε απόπειρα παραπλάνησης, ή βαθιά παρανόηση βασικών δυναμικών της αγοράς». «Ο πληθωρισμός είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για να συνεχίζει ο Λευκός Οίκος να κάνει δηλώσεις σαν κι αυτή», πρόσθεσε ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Η ανάφλεξη των λιανικών τιμών των καυσίμων, σύμβολο της ευρύτερης ανόδου του κόστους ζωής στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, βυθίζει τη δημοτικότητα του Δημοκρατικού προέδρου, ο οποίος προσάπτει συχνά στους πετρελαϊκούς κολοσσούς ότι κερδοσκοπούν και δεν κάνουν καμιά προσπάθεια να επιλύσουν το πρόβλημα.
Αυτοί οι τελευταίοι αντιτείνουν πως αύξησαν την παραγωγή τους και τη λειτουργία των διυλιστηρίων τους, αλλά οι τιμές ορίζονται στην παγκόσμια αγορά και υπόκεινται σε δυναμικές πέραν του δικού τους ελέγχου.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ έσπευσε να υπερασπιστεί χθες τον Τζο Μπάιντεν, παρατηρώντας, και αυτή μέσω Twitter, ότι «οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 15 δολάρια τον περασμένο μήνα», αλλά μολαταύτα αυτές στα πρατήρια «ελάχιστα μειώθηκαν». «Δεν πρόκειται για ‘βασικές δυναμικές της αγοράς’. Πρόκειται για μια αγορά που απομυζά τον Αμερικανό καταναλωτή», πρόσθεσε.
Το γαλόνι (τα 3,8 λίτρα) βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασε στις αρχές Ιουνίου το συμβολικό όριο των 5 δολαρίων για πρώτη φορά. Μειώθηκε κάπως έκτοτε, αλλά παραμένει μακριά από τα 3,10 δολάρια όπου βρισκόταν πριν από έναν χρόνο.
Ο Τζον Κέρμπι, που ανέλαβε πρόσφατα συντονιστής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου για τα στρατηγικά ζητήματα, επίσης υπερασπίστηκε χθες Κυριακή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox, τη θέση του Τζο Μπάιντεν.
«Ο πρόεδρος εργάζεται πάρα πολύ σκληρά, σε διάφορα μέτωπα (...) για να μειωθούν οι τιμές» στην αντλία, διαβεβαίωσε, προτού αναφερθεί μεταξύ άλλων στην πρότασή του να ανασταλεί ο ομοσπονδιακός φόρος κατανάλωσης καυσίμων –που υπόκειται στην έγκριση του Κογκρέσου–, καθώς και στην απόφασή του να αποδεσμευτούν μεγάλες ποσότητες από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ.
Ασφαλώς ο Μπάιντεν «γνωρίζει πως αυτό δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά θα βοηθούσε εάν όλοι συνεργάζονταν και καταφέρναμε να μειώσουμε τις τιμές κατά περίπου 1 δολάριο το γαλόνι», πρόσθεσε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.