- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται υπό πίεση μετά την απώλεια δύο βουλευτικών εδρών.
Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχασε σήμερα δύο βουλευτικές έδρες με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο πρόεδρος του κόμματος και να ανανεωθούν οι αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον του Βρετανού ηγέτη.
Οι απώλειες -μία σε παραδοσιακό νότιο προπύργιο των Συντηρητικών, καθώς και σε μια έδρα στη βόρεια Αγγλία την οποία οι Συντηρητικοί είχαν κερδίσει από τους Εργατικούς στις τελευταίες εκλογές- δείχνουν ότι ο εκλογικός συνασπισμός που σχημάτισε ο Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές του 2019 μπορεί να διαλύεται.
Η μεταμόρφωση του Τζόνσον από έναν πολιτικό που κερδίζει ψήφους σε εκλογικό βαρίδι μπορεί να κάνει τους βουλευτές να κινηθούν και πάλι εναντίον του έπειτα από μήνες σκανδάλων για τα πάρτι εν μέσω των λοκντάουν που είχαν επιβληθεί για την Covid-19 και ενώ διογκώνεται η κρίση για την αύξηση του κόστους ζωής.
Ο Τζόνσον έχει αντισταθεί σε έντονες πιέσεις για την παραίτησή του αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή παραβίασε τους κανόνες του λοκντάουν στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ είχε απορρίψει την ιδέα ότι θα παραιτηθεί αν το κυβερνών κόμμα του έχανε τις αποκαλούμενες αναπληρωματικές εκλογές.
«Είναι απολύτως αλήθεια ότι είχαμε κάποια δύσκολα αποτελέσματα στις αναπληρωματικές εκλογές... Πιστεύω πως ως κυβέρνηση πρέπει να ακούσω τι λέει ο κόσμος, ιδιαίτερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με το κόστος ζωής, για το οποίο πιστεύω πως είναι το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα για τους περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο Τζόνσον μετά τα αποτελέσματα.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να κάνουμε... θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις ανησυχίες του κόσμου μέχρι να περάσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο», πρόσθεσε.
Ο Τζόνσον βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Ρουάντα για μια σύνοδο της Κοινοπολιτείας.
Αυτό το μήνα επιβίωσε ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του από τους Συντηρητικούς βουλευτές, αν και 41% των συναδέλφων του στο κοινοβούλιο ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσής του και παράλληλα μια επιτροπή διεξάγει έρευνα σε βάρος του για το αν παραπλάνησε εσκεμμένα το κοινοβούλιο.
Μετά τις απώλειες στο Τίβερτον και Χόνιτον στη νότια Αγγλία και στο Γουέικφιλντ στη βόρεια, ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Όλιβερ Ντόουντεν παραιτήθηκε, λέγοντας ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν.
«Οι χθεσινές αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές είναι τα πιο πρόσφατα σε μια σειρά πολύ κακών αποτελεσμάτων για το κόμμα μας. Οι υποστηρικτές μας είναι θλιμμένοι και απογοητευμένοι από τα πρόσφατα γεγονότα και συμμερίζομαι τα αισθήματά τους», αναφέρει ο Ντόουντεν στην επιστολή παραίτησης που απηύθυνε στον Τζόνσον.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συνέβη τίποτε. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και κατέληξα στο συμπέρασμα πως, σ' αυτές τις συνθήκες, δεν θα ήταν σωστό να παραμείνω στο αξίωμα».
Συντηρητικοί βουλευτές εξέφρασαν στο Twitter την υποστήριξή τους προς τον Ντόουντεν λέγοντας πως δεν φταίει αυτός για τα αποτελέσματα σε μηνύματα που δείχνουν πως αναζωπυρώνεται η αμφισβήτηση στην ηγεσία του Τζόνσον.
Μολονότι βάσει των κανόνων του Συντηρητικού Κόμματος δεν μπορεί για ένα χρόνο να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον, βουλευτές που φοβούνται για το δικό τους μέλλον μπορεί να αποφασίσουν να μειώσουν την περίοδο χάριτος για να προκαλέσουν νέα ψηφοφορία.
Ένα κύμα παραιτήσεων από την κυβερνητική ομάδα των κορυφαίων υπουργών του Τζόνσον θεωρείται ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να εξαναγκασθεί σε παραίτηση.
Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2024, αλλά θα μπορούσαν να προκηρυχθούν νωρίτερα, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.