Κοσμος

Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί από τα 6,1 Ρίχτερ (βίντεο)

Σοκάρουν οι εικόνες καταστροφής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός στο Αφγανιστάν - Κτίριο καταστράφηκε από τα Ρίχτερ
Σεισμός στο Αφγανιστάν © Twitter / France 24

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν: Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών κατά τον νέο απολογισμό - Κάλεσμα για βοήθεια από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Ανεβαίνει και άλλο ο αριθμός των νεκρών από τα 6,1 Ρίχτερ που έπληξαν το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, οι νεκροί έχουν φθάσει τους 1.000. Περισσότεροι από 600 οι τραυματίες από τον φονικό σεισμό που καταγράφηκε τη νύχτα, ισοπεδώνοντας σπίτια. Διασώστες επιχειρούν κάτω από τα μπάζα για να ανασύρουν ζωντανούς πολίτες. 

Ο Maulawi Sharafuddin Muslim, αναπληρωτής υπουργός της εθνικής αρχής καταστροφών, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι «ορισμένα χωριά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς». 

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Πακιστάν και την Ινδία, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Σεισμικής Παρακολούθησης του Πακιστάν.

At least 950 killed by magnitude-6.1 earthquake in Afghanistan | ABC News

 

 

Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν: Η επαρχία Πάκτικα επλήγη περισσότερο

Η επαρχία Πάκτικα επλήγη περισσότερο, με προηγούμενες εκτιμήσεις για 255 νεκρούς και 500 τραυματίες, σύμφωνα με τον Muhammad Nasim Haqqani, εκπρόσωπο του Υπουργείου Διαχείρισης Καταστροφών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Είπε ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη γειτονική επαρχία Khost και άλλοι πέντε στην επαρχία Nangahar.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Μπιλάλ Καρίμι, έγραψε στο Twitter ότι η χώρα θα καλωσόριζε τη βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς. «Χθες το βράδυ, ένας ισχυρός σεισμός σκότωσε και τραυμάτισε εκατοντάδες συμπατριώτες μας και κατέστρεψε δεκάδες σπίτια στις τέσσερις συνοικίες της επαρχίας Πάκτικα. Όλες οι υπηρεσίες αρωγής καλούνται να στείλουν αμέσως τις ομάδες τους στην περιοχή, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω καταστροφή».

 

 

 

 

 

 

 

 

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν σε μεγάλο βαθμό δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς από τις δυτικές χώρες από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, μετά την ταχεία αποχώρηση των αμερικανικών και άλλων δυτικών δυνάμεων. Εφάρμοσε συντηρητικές κοινωνικές πολιτικές και καταστολή των δικαιωμάτων ενώ αναζητούσε ξένη βοήθεια.

Ο σεισμός καταγράφηκε περίπου 500 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το σημείο όπου ένας φονικός σεισμός το 2008 σκότωσε 166 ανθρώπους μεγέθους 6,4 βαθμών, σύμφωνα με το USGC.

Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν: Αισθητός στο Πακιστάν, το μήνυμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός του γειτονικού Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, έγραψε στο Twitter ότι ένιωσε «βαθιά θλίψη» όταν έμαθε για τον σεισμό. «Οι άνθρωποι στο Πακιστάν μοιράζονται τη θλίψη και τη θλίψη των Αφγανών αδελφών τους», είπε, προσθέτοντας ότι οι πακιστανικές αρχές εργάζονται για να υποστηρίξουν όσους καταστράφηκαν από τον σεισμό.

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις            

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ