Ναυάγησαν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Τι ζήτησε το «δεξί χέρι» του Ερντογάν
Η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ναυάγιο στις συνομιλίες με αναφορά στην Ελλάδα.
Χωρίς θετικό αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ των δύο σκανδιναβικών χωρών.
Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα (20/6) ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, διαμηνύοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης δεν αποτελεί την τελευταία ευκαιρία προκειμένου να τα βρουν οι δύο πλευρές.
«Είναι απαράδεκτο οι τρομοκρατικές οργανώσεις να εμπλέκονται σε δραστηριότητες στην καρδιά της Ευρώπης. Ελπίζω να δουν ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης. Τα βήματά μας θα εξαρτηθούν από τα συγκεκριμένα βήματα που θα ληφθούν από αυτές τις χώρες.
» Οι δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το PKK και η FETO στη Φινλανδία και τη Σουηδία, πρέπει να σταματήσουν. Η Σουηδία πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα» ισχυρίστηκε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα ασκούσε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας επί 11 χρόνια. Η Μακεδονία έπρεπε να αλλάξει το όνομα της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση κάποιων βημάτων, η Ελλάδα είπε "ναι" στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το να είσαι μέλος της συμμαχίας είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να εγκαταλείψουν αυτήν την πολιτική. Θα επανεξετάσουν κανόνες ασφαλείας και θα ψηφίσουν νέους νόμους. Όσο πιο γρήγορα κάνουν βήματα, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η διαδικασία. Θα το δούμε μαζί τις επόμενες μέρες».
Στόλτενμπεργκ: Ισχυρότερο ΝΑΤΟ μετά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας
Οι ανώτεροι αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία συναντήθηκαν με ανώτερους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ.
Υπό την προεδρία του Στιαν Γένσεν, Διευθυντή του Ιδιωτικού Γραφείου του Γενικού Γραμματέα, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις ανησυχίες για την ασφάλεια που έθεσε η Τουρκία, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στις αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
«Χαιρετίζω την εποικοδομητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σχετικά με τις ιστορικές αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. Και πρόσθεσε: «Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έκανε τη Συμμαχία ισχυρότερη και ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή πιο ασφαλή. Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έτσι θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας για τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ανυπομονώ να βρούμε έναν τρόπο προς τα εμπρός το συντομότερο δυνατό».
Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Επικεφαλής της φινλανδικής αντιπροσωπείας ήταν ο Πέτρι Χακκαράινεν, Διευθυντής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Φινλανδίας και της σουηδικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Όσκαρ Στρενστρομ, Υφυπουργός αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και το Συμβούλιο Πολιτικής Ασφαλείας, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Σουηδίας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.