Κοσμος

Νάνσι Κράμπτον Μπρόφι: Η συγγραφέας που δολοφόνησε τον άντρα της

«Πώς να σκοτώσετε τον άντρα σας»: Το δοκίμιο - προαναγγελία της δολοφονίας του Νταν Μπρόφι και η καταδίκη σε ισόβια

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nancy Crampton Brophy

Η συγγραφέας Νάνσι Κράμπτον καταδικάστηκε στις 13 Ιουνίου 2022 σε ισόβια για τη δολοφονία του επί 25 χρόνια συζύγου της Νταν Μπρόφι - Το χρονικό του εγκλήματος

Στις 2 Ιουνίου 2018, στις 7.30 το πρωί, ο 63χρονος σεφ Νταν Μπρόφι είχε πάει στη δουλειά του, στο Ινστιτούτο Γαστριμαργίας του Όρεγκον, στο νοτιοδυτικό Πόρτλαντ. Στις 8 π.μ. άρχιζε το μάθημα μαγειρικής που δίδασκε. Εκείνο το μισάωρο ήταν μόνος στον χώρο της κουζίνας. Αλλά καθώς στεκόταν στον νεροχύτη και γέμιζε κουβάδες με πάγο και νερό για τους μαθητές του, κάποιος τον πυροβόλησε στην πλάτη και στη συνέχεια στο στήθος από κοντινή απόσταση. Οι μαθητές του τον βρήκαν πεσμένο στο δάπεδο γεμάτο αίματα, προσπάθησαν να του κάνουν τεχνητή αναπνοή, αλλά ο αγαπημένος τους σεφ ήταν νεκρός.

Το πορτοφόλι του καθώς και το κινητό του δεν είχαν κλαπεί, δεν είχε βρεθεί το όπλο του εγκλήματος, ενώ ο σεφ είχε ακόμη επάνω του τα κλειδιά του αυτοκινήτου του. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης στον χώρο ούτε ίχνη βίας ή πάλης στο σώμα του νεκρού, έκανε την αστυνομία να αποκλείσει την εκδοχή της απόπειρας ληστείας. Οι έρευνες ήταν ενδελεχείς και κράτησαν πολλούς μήνες. Τελικά, τον Σεπτέμβριο του 2018 συνελήφθη για τη δολοφονία του η 67χρονη σύζυγός του Νάνσι Κράμπτον.

Τα πρώτα 10 από τα 25 χρόνια του γάμου της με τον Μπρόφι, η Νάνσι εργαζόταν σε μια εταιρία τροφοδοσίας, όταν ξαφνικά άλλαξε καριέρα κι άρχισε να πουλάει προγράμματα ασφάλισης υγείας, εισπράττοντας προμήθεια. Παράλληλα, έγραφε ρομάντζα και μυθιστορήματα αγωνίας. Είχε κάνει αυτοέκδοση 9 μυθιστορημάτων της.

Το 2011, σε ένα ιστολόγιο για συγγραφείς, η Νάνσι είχε αναρτήσει ένα δοκίμιο με τίτλο: «Πώς να σκοτώσετε τον άντρα σας». Σε αυτό έγραφε: «Ως συγγραφέας ρομάντζων και μυθιστορημάτων σασπένς, αφιερώνω πολύ χρόνο στο να σκέφτομαι τον φόνο και, κατά συνέπεια, την αστυνομική διαδικασία. Άλλωστε, αν ο φόνος υποτίθεται ότι με ελευθερώνει, σίγουρα δεν θέλω να περάσω χρόνο στη φυλακή. Και επιτρέψτε μου να πω ότι δε μου αρέσουν οι φόρμες των κρατουμένων και το πορτοκαλί δεν είναι το αγαπημένο μου χρώμα».

Η ανάρτηση του ιστολογίου συνέχιζε με τα κίνητρα ενός φόνου -οικονομικά, εκδίκηση επειδή ο σύζυγος είναι κάθαρμα, άπιστος και ψεύτης- και με μια συζήτηση για πιθανές μεθόδους. Έγραφε ότι «τα μαχαίρια χρησιμοποιούνται από πολύ κοντά και το αίμα πάει παντού, ενώ το δηλητήριο θεωρείται γυναικείο όπλο και είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί. Τα όπλα, όμως, είναι δυνατά και απαιτούν ικανότητα».

Όταν άρχισε η δίκη της 71χρονης πλέον Νάνσι Κράμπτον τον Μάιο του 2022, ο δικαστής έκρινε ότι το δοκίμιο δεν ήταν δεκτό ως πειστήριο, επειδή γράφτηκε πριν πολλά χρόνια ως μέρος ενός σεμιναρίου συγγραφής και θα μπορούσε να προκαταβάλλει άδικα τους ενόρκους (όπως αποδείχτηκε, δεν χρειάστηκε να το διαβάσουν για να καταλήξουν στην ετυμηγορία τους).

Nancy Brophy sentenced to life in prison for the murder of her husband

Ο εισαγγελέας, ωστόσο, αναφέρθηκε στα θέματα του δοκιμίου έμμεσα. Έκανε έναν δραματικό μονόλογο, ισχυριζόμενος ότι «οποιοσδήποτε είναι ικανός να διαπράξει φόνο» - όπως ακριβώς τέλειωνε το δοκίμιο της Νάνσι. Είπε στους ενόρκους ότι η Κράμπτον αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα που θα έλυνε εισπράττοντας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής του Νταν Μπρόφι. Ωστόσο, είπε ότι δεν είχε κανένα λόγο να σκοτώσει τον άντρα της και τα οικονομικά τους προβλήματα είχαν λυθεί σε μεγάλο βαθμό με την εξαργύρωση μέρους του συνταξιοδοτικού προγράμματος του Μπρόφι.

Τα πειστήρια που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο και οι μαρτυρίες έδειξαν ότι η Νάνσι Κράμπτον είχε το ίδιο μοντέλο όπλου που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του Μπρόφι, ενώ εμφανιζόταν σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας να οδηγεί προς και από το Ινστιτούτο Γαστριμαργίας, την ώρα περίπου που δολοφονήθηκε ο Μπρόφι. Λίγο μετά τη δολοφονία, προσπάθησε να εισπράξει περίπου 1 εκατομμύρια δολάρια από την ασφάλεια ζωής του.

Η αστυνομία δεν βρήκε ποτέ το όπλο που δολοφόνησε τον άντρα της. Ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι η Κράμπτον είχε αγοράσει ένα «όπλο φάντασμα» (ένα μη ανιχνεύσιμο όπλο, σαν αυτά που πωλούνται στο e-bay) και άλλαξε την κάννη του όπλου που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία. Στη συνέχεια έδωσε την νέα, αγορασμένη κάννη για ιατροδικαστική ανάλυση. Ο εισαγγελέας είπε στο δικαστήριο ότι η συγγραφέας ακολούθησε τον σύζυγό της στη δουλειά και τον πυροβόλησε με ένα πιστόλι Glock -είχαν βρεθεί δύο κάλυκες των 9 χιλιοστών στο σημείο της δολοφονίας.

Οι συνήγοροι της Κράμπτον πρότειναν άλλα σενάρια, υποστηρίζοντας ότι κάποιος άλλος μπορεί να σκότωσε τον Μπρόφι σε μια αποτυχημένη απόπειρα ληστείας και ότι η Νάνσι Κράμπτον δεν είχε κανένα κίνητρο να σκοτώσει τον σύζυγό της. Η Νάνσι κατέθεσε η ίδια ως μάρτυρας υπεράσπισής της. Ισχυρίστηκε ότι η «ανάδρομη αμνησία» -που εμφανίζεται σε θύματα μετατραυματικού στρες- εμπόδισε τη μνήμη της, γι’ αυτό δεν ανέφερε κατά την ανάκρισή της στην αστυνομία ότι ήταν κοντά στο Ινστιτούτο την ώρα που πέθανε ο άντρας της. Η παρουσία της, είπε, κοντά στη σχολή μαγειρικής την ημέρα του θανάτου του συζύγου της ήταν απλή σύμπτωση και ότι είχε παρκάρει στην περιοχή για να δουλέψει πάνω σε ένα μυθιστόρημά της. Δήλωσε με στόμφο ότι αγαπούσε τον σύζυγό της και δεν είχε λόγο να τον σκοτώσει. Οι ένορκοι έκριναν ένοχη τη Νάνσι Κράμπτον για πρόκληση θανατηφόρου βλάβης (φόνος δευτέρου βαθμού).

Στις 13 Ιουνίου 2022 ήταν η συνεδρίαση για την επιβολή της ποινής της. Όπως είπε ο δικαστής: «Η ποινή για φόνο δευτέρου βαθμού στο Όρεγκον είναι ισόβια κάθειρξη, με δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους μετά 25 χρόνια. Μετά την ανακοίνωση της ποινής στα δικαστήρια των ΗΠΑ, συγγενείς του θύματος και του δολοφόνου έχουν το δικαίωμα να κάνουν τις σύντομες δηλώσεις τους».

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας διάβασε στο δικαστήριο τη δήλωση που έγραψε η μητέρα του Μπρόφι, όπου περιέγραφε το σοκ της όταν έμαθε ότι η νύφη της ήταν κατηγορούμενη για τη δολοφονία του γιου της. «Ήσουν μέλος της οικογένειάς μας για περισσότερα από 25 χρόνια. Ήταν απάτη αυτή η σχέση;»

Ο γιος του Μπρόφι είπε κοιτάζοντας τη Νάνσι Κράμπτον: «Εκτέλεσες τον πατέρα μου εν ψυχρώ, τον άνθρωπο που έκανε τα πάντα για σένα: μαγείρευε τα γεύματά σου, έπλενε τα ρούχα σου, αποδέχτηκε την καθιστική φύση της δουλειάς σου, στήριξε τις αποτυχημένες προσπάθειές σου και σε έφερε στη ζεστή αγκαλιά της οικογένειάς μας»

Ο αδερφός του Μπρόφι είπε στο δικαστήριο ότι συνεχίζει να θρηνεί. «Συχνά το πρωί σκέφτομαι ότι δεν θα ξαναδώ τον αδερφό μου σε αυτή τη γη… Ζούμε όλοι μια μεγάλη απώλεια».

Ο δικαστής δήλωσε ότι έφυγε από τη δίκη με την αίσθηση ότι ο Μπρόφι ήταν «άνθρωπος με ήρεμη αξιοπρέπεια».    

Family of Daniel Brophy say justice has been served

Η Νάνσι Κράμπτον έγραφε στην ανάρτησή της το 2011: «Βρίσκω ότι είναι πιο εύκολο να εύχεσαι να πεθάνει κάποιος παρά να τον σκοτώνεις πραγματικά. Δεν θέλω να ανησυχώ για το αίμα και τα μυαλά που πιτσιλίζονται στους τοίχους μου. Και πραγματικά, δεν είμαι καλή στο να θυμάμαι ψέματα που λέω. Αλλά αυτό που ξέρω για τη δολοφονία είναι ότι ο καθένας από εμάς το έχει μέσα του όταν πιέζεται πολύ».

Ένας γνωστός ψυχίατρος των ΗΠΑ, με παρουσία στο διαδίκτυο, αφού εξηγεί στοιχεία του χαρακτήρα της Κράμπτον και πώς αντλούσε περηφάνια από τον τίτλο «συγγραφέας», κάνει ένα πολύ σκωπτικό και εύστοχο σχόλιο: «Η Νάνσι Κράμπτον, πολύ πριν δολοφονήσει άνθρωπο, είχε δολοφονήσει πολλές πλοκές και αφηγήσεις».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ