- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αλλάζει ο χάρτης της Ευρώπης - Οι χώρες της Βαλτικής θέλουν παρουσία του ΝΑΤΟ κοντά τους
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής ζητούν αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Οι πρόεδροι της Λετονίας και της Λιθουανίας εκμεταλλεύθηκαν την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βίλνιους σήμερα για να ζητήσουν αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η σύνοδος του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Μαδρίτη θα αποφασίσει αν θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των στρατευμάτων της Συμμαχίας στην ανατολική της πτέρυγα εξαιτίας της αλλαγής στην κατάσταση ασφαλείας της Ευρώπης. Τόσο ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα όσο και ο Λετονός ομόλογός του Έγκιλς Λέβιτς κάλεσαν τη στρατιωτική συμμαχία να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή.
«Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη θα πρέπει να είναι μία σύνοδος αποφάσεων», δήλωσε ο Ναουσέντα στο dpa, ενόψει της επίσκεψης του Σολτς, ενώ πρόσθεσε ότι η Λιθουανία ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με τους συμμάχους της «για να περάσουμε από την αποτροπή στην ενεργή άμυνα, από τα τάγματα στις ταξιαρχίες, από την αστυνόμευση του εναέριου χώρου στην αεροπορική άμυνα».
Ο Λέβιτς πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η επίσκεψη Σολτς θα φέρει «συγκεκριμένες προτάσεις» για την ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
«Αναμένουμε ότι και η Γερμανία έχει στο μυαλό της τη γενική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια στηρίζει την ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στις τρεις χώρες της Βαλτικής», επεσήμανε ο Λετονός πρόεδρος.
Ο Σολτς αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ναουσέντα και τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών της Βαλτικής στη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όπου το θέμα της ασφάλειας της ανατολική πτέρυγας του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, σύμφωνα με το γραφείο του καγκελαρίου.
Στη συνέχεια ο Σολτς πρόκειται να επισκεφθεί τους Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη βάση Ρούκλα στη Λιθουανία, όπου ο γερμανικός στρατός διοικεί μια μονάδα του ΝΑΤΟ.
Η πολυεθνική μονάδα του ΝΑΤΟ εκεί ενισχύθηκε με επιπλέον στρατεύματα από τη Γερμανία και τη Νορβηγία πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νατοϊκών στρατιωτών σε 1.600 από 1.200.
«Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεισφορά τους στην ασφάλεια της χώρας μας και όλης της περιοχής. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε περισσότερα στρατεύματα προσφέροντάς τους κάθε απαραίτητη στήριξη και υποδομές», τόνισε ο Ναουσέντα.
Η Λιθουανία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ καθώς και με τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας.
Μαζί με τη Λετονία, την Εσθονία, την Πολωνία και τη Νορβηγία, η Λιθουανία είναι μία από τις πέντε χώρες του ΝΑΤΟ που μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Ρωσία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Του εύχεται τα καλύτερα εν μέσω φημών για σχέδια παραίτησης
Ενώ ο Τζέι Ντι Βανς δηλώνει ικανοποιημένος από την πρόοδο των συνομιλιών στην Ελβετία
Ο μικρός – και στο παρελθόν εξόχως προβληματικός – γιος του Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται σε ένα νέο comeback kid, διαταράσσοντας τις εσωκομματικές και μη ισορροπίες
Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ισχυρισμών περί νέου αποκλεισμού της κρίσιμης θαλάσσιας διόδου
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.