- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το Ιράν καλεί την Ελλάδα σε συνεργασία για τα πλοία χωρίς τις ΗΠΑ
«Η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν τους κανόνες τους έχει παρέλθει»
Ιράν : Η Τεχεράνη καλεί την Αθήνα σε συνεργασία για τα πλοία που έχουν συλληφθεί, χωρίς ανάμειξη των ΗΠΑ.
Το Ιράν κάλεσε την Ελλάδα, να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης χωρίς την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τις ιρανικές δυνάμεις στον Κόλπο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Η Τεχεράνη πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση κατά των ελληνικών τάνκερ, αφού η Αθήνα είχε ακινητοποιήσει προηγουμένως υπό ιρανική σημαία τάνκερ, ενώ στην συνέχεια, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το φορτίο πετρελαίου που αυτό μετέφερε, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Τεχεράνης.
Αμερικανοί και έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την Ελλάδα «μπροστά σε αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη».
«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το Reuters, και χαρακτήρισε την Ουάσινγκτον «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».
«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη ... Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», δήλωσε ο εκπρόσωπος τους δημοσιογράφους.
«Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς φανφάρες», είπε προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλή και ότι βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.
Ιράν: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ
Υπενθυμίζεται πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση για τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, καταδικάζοντας την κατάσχεση των δύο τάνκερ από το Ιράν και την αιχμαλωσία των Ελλήνων ναυτικών στον Περσικό Κόλπο.
«Τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν τη διεθνή ασφάλεια και την οικονομία. Το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει άμεσα τους ναυτικούς. Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας για αυτή την κατάσταση» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Όπως μετέδωσε το Reuters, στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσχεση των δύο πλοίων υπό ελληνική σημαία την περασμένη Παρασκευή από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. Σύμφωνα με το Reuters, o Μπλίνκεν έκανε αυτά τα σχόλια σε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε σε σύσταση στα ελληνικά πλοία να αποφεύγουν τα ύδατα του Ιράν.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η 45χρονη πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.