- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Σκληρή στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία για την πιθανότητα νέας εισβολής στη Συρία
«Θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών στρατιωτικών»
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία για οποιαδήποτε νέα επίθεση στη Συρία καθώς θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών στρατιωτικών.
Η διπλωματία των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες Τρίτη την Τουρκία εναντίον της έναρξης νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή αμερικανών στρατιωτικών.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε προχθές Δευτέρα πως ο τουρκικός στρατός θα εξαπολύσει σύντομα νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με σκοπό να δημιουργηθεί «ζώνη ασφαλείας» μήκους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων.
Οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Νεντ Πράις, τόνισαν πως είναι «βαθιά ανήσυχες».
«Καταδικάζουμε κάθε κλιμάκωση. Υποστηρίζουμε τη διατήρηση των τρεχουσών γραμμών της εκεχειρίας».
Στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ εξέφρασε επίσης την αντίθεση του διεθνούς οργανισμού σε κάθε νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.
Ο Οργανισμός τάσσεται υπέρ της υπεράσπισης «της εδαφικής ακεραιότητας» της Συρίας και αυτό που «έχει ανάγκη» η χώρα «δεν είναι περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις, από όπου κι αν προέρχονται», τόνισε ερωτηθείς για την αναμενόμενη τουρκική επιχείρηση.
Η Τουρκία έχει εξαπολύσει τρεις επιθέσεις στη Συρία από το 2016, με στόχο την εξάλειψη των Σύρων Κούρδων ανταρτών, οι οποίοι διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην εκστρατεία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η πιο πρόσφατη επίθεση της Άγκυρας στη συριακή επικράτεια είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2019, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν ολοκληρώσει την αποστολή τους στη Συρία και αποσύρονταν.
Εν μέσω αγανάκτησης συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς πήγε τότε στην Τουρκία και έκλεισε συμφωνία με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να σταματήσουν οι μάχες.
«Αναμένουμε η Τουρκία να τηρήσει την κοινή ανακοίνωση του Οκτωβρίου του 2019», σημείωσε ο Νεντ Πράις.
«Αναγνωρίζουμε τις θεμιτές ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στα νότια σύνορά της. Όμως οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονόμευε περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θα έθετε σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις που συμμετέχουν στον συνασπισμό εναντίον του ΙΚ», πρόσθεσε.
Η αναγγελία του Τούρκου προέδρου περί νέας επίθεσης καταγράφεται την ώρα που η Άγκυρα απειλεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO.
Η Τουρκία κατηγορεί εδώ και καιρό τις σκανδιναβικές χώρες πως προσφέρουν καταφύγιο στο κουρδικό αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα PKK, εκτός νόμου στην Τουρκία.
Μετά την απόφαση του Τραμπ το 2019 να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, οι Κούρδοι μαχητές επιδίωξαν να εξασφαλίσουν την προστασία του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και της Ρωσίας, του κυριότερου υποστηρικτή του συριακού καθεστώτος.
Η Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύτηκαν κατόπιν κατάπαυση του πυρός, που γενικά τηρείται μέχρι σήμερα.
Ο Τραμπ ανακάλεσε γρήγορα την απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα και περίπου 900 Αμερικανοί στρατιωτικοί παραμένουν επισήμως στη Συρία, ως μέλη του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.
Ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν μοιάζει να έχει καμία πρόθεση να αποσύρει τους στρατιωτικούς αυτούς, παρά την απόφασή του ο αμερικανικός στρατός να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν το 2021, έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση-μήνυμα με μια πυρηνική έκρηξη να καταστρέφει το Τελ Αβίβ
Η ακτιβίστρια Μπετίνα Ζουρλί υπερασπίστηκε τους βανδαλισμούς ως μορφή πολιτικής αντίστασης
Καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες και πιέσεις σε ψηφοφόρους και παρατηρητές
Δέντρα ξεριζώθηκαν εξαιτίας των ριπών ανέμων προκαλώντας ζημιές σε γραμμές του ηλεκτρικού δικτύου
Η χώρα περνά μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της εδώ και πολλά χρόνια
Η ακρίβεια στο επίκεντρο της αμερικανικής κάλπης – Πού κρίνεται η αναμέτρηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών
Σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του ο Ράμα με πακέτο ποινικών μέτρων
Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στον ναό του Αγίου Γεωργίου, στο χωριό Χαμούντ
Η κυβέρνηση Μαδούρο της είχε απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα όμως εκείνη έφυγε κρυφά στα τέλη του 2025
Η δούκισσα του Σάσεξ δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένη» από τις κατηγορίες
Μια σχέση που ξεκίνησε μέσα στη χλιδή κατέληξε σε θανατηφόρα εμμονή
Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε νεαρούς άνδρες που περίμεναν για να ψηφίσουν
Έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
Ριπές ανέμου ταχύτητας έως 135 χλμ/ώρα σάρωσαν το βόρειο τμήμα της χώρας
Το νέο μονοθέσιο ηλεκτρικό όχημα θα περιπολεί το πανεπιστήμιο της Φλόριντα
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους - Συγκρούσεις με την αστυνομία σε Παρίσι, Μασσαλία και άλλες πόλεις
Επεισόδια και συγκρούσεις σε πολλές πόλεις
Επιμένει στον διάλογο ο Έντι Ράμα - 13 τραυματίες και 22 συλλήψεις ο απολογισμός των επεισοδίων
Σε κλίμα έντονης πόλωσης η αναμέτρηση
Ποτέ δεν υπήρξε χειρότερη εποχή να σημειώσεις σερί 52 χρόνων ελλειμματικών προϋπολογισμών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.