Κοσμος

Τουρκία: O Ερντογάν απειλεί με νέα εισβολή στη Συρία

Για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας 30χλμ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα εισβολή στη Συρία προανήγγειλε ο Ερντογάν, για δημιουργία ζώνης ασφαλείας 30χλμ
Συρία - Τούρκικα στρατεύματα © ΕPA Pool

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία για να διασφαλίσει τα νότια σύνορα της Τουρκίας.

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι στόχος της επιχείρησης θα είναι η συνέχιση των τουρκικών προσπαθειών για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.

«Σύντομα θα κάνουμε νέα βήματα όσον αφορά τα ημιτελή τμήματα του έργου που ξεκινήσαμε για την ασφαλή ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων που δημιουργήσαμε κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει αφού οι στρατιωτικές δυνάμεις, οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες τους.

Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάσει να κατασκευάσει 100.000 τέτοια σπίτια στη βόρεια Συρία (Ιντλίμπ) για τους Σύρους που εγκαταλείπουν το στρατόπεδο Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως σημειώνεται σε σχετικά τουρκικά δημοσιεύματα.

Ο ίδιος ο Ερντογάν από την πλευρά του διαμηνύει πως ήδη περισσότεροι από 500.000 Σύροι έχουν επιστρέψει από την Τουρκία πίσω στη Συρία. Υπολογίζεται ότι περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύροι εξακολουθούν να ζουν σήμερα εντός των τουρκικών συνόρων.

Η παρουσία τους εκεί ωστόσο έχει, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τη γείτονα χώρα (ακρίβεια, υποτίμηση λίρας κ.ά.), καταλήξει να αποτελεί βαρίδι για την πλευρά Ερντογάν.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει τρεις μεγάλες εισβολές στη βόρεια Συρία, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους περιοχές κατά μήκος των συνόρων σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τα σύνορά τoυς από τις απειλές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της κουρδικής πολιτοφυλακής, των Μονάδων Προστασίας του Λαού ή YPG.

 

 

Η Τουρκία θεωρεί την ΥPG ως προέκταση του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή PKK, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το PKK διεξάγει εξέγερση κατά της Τουρκίας από το 1984. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση.

Τα σχόλια του Ερντογάν έρχονται σε μια περίοδο που η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη την υποτιθέμενη υποστήριξη των δύο χωρών προς το PKK και άλλες ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές, καθώς και την απόφασή τους να επιβάλουν περιορισμούς στις στρατιωτικές πωλήσεις προς την Τουρκία μετά την εισβολή της Άγκυρας στη Συρία το 2019.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ