- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Κίνα προειδοποιεί ΗΠΑ για την Ταϊβάν: «Παίζουν με τη φωτιά»
Τι απαντά το αμερικανικό Πεντάγωνο - Η δήλωση Μπάιντεν που πυροδότησε την ένταση
Η Κίνα προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ παίζουν με τη φωτιά στην Ταϊβάν. Η δέσμευση Μπάιντεν για αμερικανική εμπλοκή και οι διευκρινίσεις από το Πεντάγωνο.
Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά», προειδοποίησε σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 η Κίνα, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Ταϊβάν. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι σε περίπτωση κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν, οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν στρατιωτικά την Τάιπεϊ.
Οι ΗΠΑ «χρησιμοποιούν το χαρτί της Ταϊβάν για να αναχαιτίσουν την Κίνα και θα καούν οι ίδιες» δήλωσε ο Ζου Φενγκλίαν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.
Άμεση ήταν η απάντηση των ΗΠΑ. Ειδικότερα, από την Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της «μίας Κίνας» που ακολουθούν οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν «δεν έχει αλλάξει».
Η δήλωση Μπάιντεν για την Ταϊβάν - Η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη κινεζική εισβολή
Ο Όστιν έκανε αυτή τη δήλωση όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ «θα υπερασπίζονταν στρατιωτικά την Ταϊβάν» στην περίπτωση που η Κίνα εισέβαλε στο νησί.
«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, την υπογράψαμε (…) αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί διά της βίας απλώς δεν είναι η αρμόζουσα. Οι Κινέζοι "φλερτάρουν ήδη με τον κίνδυνο αυτήν την στιγμή πετώντας τόσο κοντά (στην Ταϊβάν) και με όλους τους ελιγμούς που επιχειρούν"» σημείωσε ακόμη ο Μπάιντεν.
Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο, ο Λόιντ διαβεβαίωσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. «Όπως είπε ο πρόεδρος, η πολιτική της μίας Κίνας δεν άλλαξε. Επανέλαβε αυτήν την πολιτική και τη δέσμευσή μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον πορθμό της Ταϊβάν».
Τον Νοέμβριο του 2021 ο Μπάιντεν είχε πει στον Σι Τζίνπινγκ, πρόεδρο της Κίνας, ότι δεν πρέπει να υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή τα 71α γενέθλια του ηθοποιού
Σφοδρές αντιδράσεις από τους επικριτές του
«Θα συνεχίσουμε όσο χρειαστεί» - Η συνέντευξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Η προστασία της Aramco από τις ελληνικές συστοιχίες και οι στόχοι της Αθήνας
Ο σπουδαίος Κύπριος σεφ είχε βραβευτεί με αστέρι Michelin - Το «αντίο» του Νίκου Αλιάγα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην επίθεση που έγινε το 1941 και έβαλε τις ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Συνελήφθη την ίδια ημέρα που ανακηρύχθηκε υποψήφιος για την προεδρία του CHP με 15,5 εκατομμύρια ψήφους
Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν ενημέρωσε λίγο αργότερα πως «δεν προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις»
«Περιμένουμε βοήθεια από την Ιαπωνία σε αντίθεση με το NATO»
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση ο συναγερμός έληξε
Τι κρύβει η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών
Πέντε ευρωπαϊκές χώρες και η Ιαπωνία καταδικάζουν τις ιρανικές επιθέσεις
Προειδοποιούν για άλμα στις τιμές των καυσίμων - Kαλούν τους επιβάτες να κάνουν έγκαιρα τις κρατήσεις τους
Σοκ on air για τον ρεπόρτερ που γλιτώνει από θαύμα
Θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε βασικά είδη
«Ο κόσμος και οι αχάριστοι Ευρωπαίοι πρέπει να ευχαριστούν τον Τραμπ», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Νέοι τριγμοί στο ΝΑΤΟ
Η μείωση των ποσοστών γεννήσεων ανησυχεί τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.