- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Ζάγκρεμπ για την πρόσβαση των γυναικών στην υγεία
Με σύνθημα «φτάνει πια»
Κροατία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Ζάγκρεμπ για να αξιώσουν να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα των γυναικών στην υγεία.
Στους δρόμους του Ζάγκρεμπ βρέθηκαν χιλιάδες Κροάτες πολίτες για να διαδηλώσουν υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην υγεία.
Αφορμή για της διαδηλώσεις στάθηκε η υπόθεση γυναίκας στην οποία επιτράπηκε να διακόψει την κύηση μόνο αφού επιβεβαιώθηκε ότι το έμβρυο έπασχε από σοβαρή ασθένεια, γεγονός που προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στη χώρα των Βαλκανίων.
Η διαδήλωση, με κεντρικό σύνθημα «Φτάνει πια», έγινε την επομένη της ανακοίνωσης από τον υπουργό Υγείας Βίλι Μπέρος ότι «επιτροπή ενέκρινε τη διακοπή της κύησης» της γυναίκας αυτής, της Μιρέλας Τσάβαντα.
«Θα αναγκάσουμε το σύστημα υγείας να σέβεται τις γυναίκες», υποσχέθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος η Σάνια Σάρναβκα, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.
Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση αντέδρασαν φωνάζοντας «φτάνει πια!».
Αρκετοί κράταγαν πλακάτ και πανό συνθήματα όπως «φτάνει πια ο κληρικαλισμός στις γυναικολογικές κλινικές», «φτάνει πια η άρνηση να γίνονται ιατρικές επεμβάσεις», «φτάνει πια το να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των γυναικών».
Διαδηλώσεις έγιναν στο Ζάγκρεμπ και σε άλλες οκτώ κροατικές πόλεις σε ένδειξη «αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες (...) το δικαίωμα των οποίων στην υγεία, εγγυημένο από τη νομοθεσία στην Κροατία, παραβιάζεται καθημερινά», τόνισαν οι οργανωτές.
Στη χώρα μέλος της ΕΕ, συντηρητικές οργανώσεις, με την υποστήριξη της καθολικής εκκλησίας, πιέζουν την κυβέρνηση να περιορίσει το δικαίωμα στην άμβλωση, η οποία επιτρέπεται ως τη δέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Μετά την περίοδο αυτή, αμβλώσεις μπορούν να γίνονται μόνο εάν διατρέχει σοβαρό κίνδυνο η ζωή του εμβρύου ή της μητέρας, καθώς και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.
Ωστόσο, το δικαίωμα αυτό τίθεται ολοένα περισσότερο υπό αμφισβήτηση στην Κροατία, καθώς πολλοί γιατροί αρνούνται να κάνουν επεμβάσεις του είδους, επικαλούμενοι λόγους συνείδησης, δικαίωμα που τους δόθηκε με νόμο του 2003.
Η Μιρέλα Τσάβαντα, μητέρα ενός παιδιού, βρισκόταν στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης όταν οι γιατροί διέγνωσαν, τον Απρίλιο, πως το έμβρυο είχε όγκο στον εγκέφαλο.
Οι γιατροί νοσοκομείου του Ζάγκρεμπ εξήγησαν στην 39χρονη ότι είτε το έμβρυο θα πέθαινε ή, εάν γεννιόταν, θα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, αφηγήθηκε η ίδια σε ΜΜΕ. Της συνέστησαν να πάει στη Σλοβενία.
Τέσσερα νοσοκομεία του Ζάγκρεμπ αρνήθηκαν να κάνουν την επέμβαση.
Όμως ιατρική επιτροπή συμπέρανε εντέλει ότι εκπληρώνονταν οι νομικές και ιατρικές προϋποθέσεις για να γίνει η άμβλωση.
Το 2017, το ανώτατο δικαστήριο της Κροατίας απέρριψε προσφυγή συντηρητικών οργανώσεων υποστηριζόμενων από την καθολική εκκλησία που αξίωνε να απαγορευτεί η άμβλωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.