- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ελπίζει ότι θα συνεχιστεί σήμερα η απομάκρυνση αμάχων από το Αζοφστάλ
Πώς περιγράφει γυναίκα όσα έζησε στο υπόγειο της χαλυβουργίας
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίδα Ζελένσκι για την απομάκρυνση και των υπολοίπων αμάχων από το Αζοφστάλ - Πόσοι άμαχοι εκτιμάτε ότι είναι εγκλωβισμένοι
Συγκλονιστικές στιγμές καταγράφηκαν την Κυριακή από την απομάκρυνση των πρώτων αμάχων που είχαν βρει καταφύγιο στο υπόγειο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε χθες την ικανοποίηση του, ελπίζοντας και σήμερα Δευτέρα (2/5) να συνεχιστεί η απομάκρυνση ανθρώπων.
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το παν για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας από την Αζοφστάλ, γενικά από τη Μαριούπολη», είπε σε νέο του διάγγελμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Η οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων είναι μια από διαστάσεις της συνεχιζόμενης διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Είναι πολύ περίπλοκη. Αλλά ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη ήταν, διασώθηκαν πάνω από 350.000 άνθρωποι από τις ζώνες των εχθροπραξιών».
Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως μια πρώτη ομάδα περίπου εκατό αμάχων βγήκαν από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.
Ουκρανία - Αζοφστάλ: Παραμένουν παγιδευμένοι περίπου 1.000 άμαχοι
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι συνεργάζεται με τον ΟΗΕ για τη μεταφορά παγιδευμένων αμάχων σε ασφαλές έδαφος μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου.
Σύμφωνα με ουρανούς αξιωματούχους, στις υπόγειες εγκαταστάσεις είναι παγιδευμένοι περίπου 1.000 άμαχοι. Ρώσοι αξιωματικοί υπολογίζουν πως περίπου 2.500 Ουκρανοί στρατιωτικοί και «ξένοι μισθοφόροι» βρίσκονται στα υπόγεια της Αζοφστάλ.
Ουκρανία - Αζοφστάλ: Πώς περιγράφει γυναίκα όσα έζησε στο υπόγειο της χαλυβουργίας
Η Natalia Usmanova, 37 ετών, μίλησε στο Reuters την Κυριακή μετά την εκκένωση από το εργοστάσιο, ένα εκτεταμένο συγκρότημα που δημιουργήθηκε υπό τον Ιωσήφ Στάλιν και σχεδιάστηκε με ένα υπόγειο δίκτυο αποθηκών και τούνελ για να αντέχει την επίθεση.
«Φοβόμουν ότι το καταφύγιο δεν θα το άντεχε - φοβόμουν τρομερά», είπε η Usmanova περιγράφοντας την ώρα που βρισκόταν στο καταφύγιο. «Όταν το καταφύγιο άρχισε να τρέμει, ήμουν υστερική, ο σύζυγός μου μπορεί να το εγγυηθεί: Ανησυχούσα τόσο πολύ ότι το καταφύγιο θα υποχωρούσε. Δεν είδαμε τον ήλιο για τόσο καιρό», είπε, μιλώντας στο χωριό Μπεζιμέν σε μια περιοχή του Ντόνετσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, περίπου 30 χιλιόμετρα (20 μίλια) ανατολικά της Μαριούπολης.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ
15η ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή
ΗΠΑ και Ιράν αντιτίθενται στην πιθανότητα εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή
Πρώτη συνομιλία των δύο χωρών μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν
Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα
Εάν πληγούν ενεργειακές υποδομές της
Το ζευγάρι απαντά σε αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Τομ Μπάουερ που ισχυρίζονται ότι η Μέγκαν «έκανε πλύση εγκεφάλου» στον Χάρι
Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα - H ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς φιλοσόφους όλων των εποχών
Ποιος φέρεται να είναι ο διάσημος καλλιτέχνης;
Η αποστολή του HMS Dragon στην Κύπρο άργησε, καθώς η στρατηγική αξιοπιστία της βρετανικής κυβέρνησης φθίνει επικίνδυνα
Ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στο Νέο Δελχί επιβεβαίωσε την άρση του αποκλεισμού εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης
Κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ με νεκρά ηγετικά στελέχη των Ταξιαρχιών της Χεζμπολά
Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί με πλήρη καταστροφή των ενεργειακών υποδομών - Απαντά με αντίποινα η Τεχεράνη
Συναγερμός στις ολλανδικές αρχές μετά το νέο χτύπημα - Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στην Ευρώπη
Δημήτρης Κούρκουλας, Πλάμεν Τόντσεφ, Κώστας Υφαντής, Ινώ Αφεντούλη, Γιάννης Κουτσομύτης και Έλενα Λαζάρου αναλύουν τις εξελίξεις
H Νίνα Χρουστσόβα είνια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο The New School στη Νέα Υόρκη
Η επικήρυξη αφορά και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Διαγραμμένη δήλωση στο Telegram, όπου καταγγέλλει ψυχολογική πίεση των παικτριών και πολιτικό κλίμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.