- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΗΠΑ: Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πίσω από την επίθεση στον Μουράτοφ
Πρόκειται για τον εκδότη της Novaya Gazeta
Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν πίσω από μια χημική επίθεση στον Ντμίτρι Μουράτοφ, τον εκδότη της ρωσικής ανεξάρτητης εφημερίδας Novaya Gazeta.
Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν πίσω από μια χημική επίθεση στον Ντμίτρι Μουράτοφ, τον βραβευμένο με Νόμπελ ειρήνης εκδότη της ρωσικής ανεξάρτητης εφημερίδας Novaya Gazeta, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Ο Μουράτοφ έχει πει προηγουμένως ότι επιβιβάστηκε σε ένα τρένο στις 18 Απριλίου με προορισμό από τη Μόσχα προς την πόλη Σαμάρα, όταν ένας δράστης του πέταξε κόκκινη μπογιά που περιείχε ασετόν, λέγοντας: «Μουράτοφ, αυτό είναι για σένα από τα αγόρια μας».
Ο δημοσιογράφος δημοσίευσε στο κανάλι του στο Telegram φωτογραφίες του προσώπου και του σώματός του καλυμμένα με κόκκινη λαδομπογιά, λέγοντας ότι τα μάτια του «καιγόταν τρομερά» μετά την επίθεση.
Υπενθυμίζεται ότι Ντμίτρι Μουράτοφ είχε γνωστοποιήσει ότι θα δωρίσει το Νόμπελ του -προκειμένου να δημοπρατηθεί- για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.
«Η Νόβαγια Γκαζέτα και εγώ έχουμε αποφασίσει να δωρίσουμε το Μετάλλιο του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στο Ταμείο Ουκρανών Προσφύγων», ανέφερε προ ημερών ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε με το όνομα του διευθυντή της Ντιμίτρι Μουράτοφ. «Υπάρχουν ήδη πάνω από 10 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ζητώ από τους οίκους δημοπρασιών να ανταποκριθούν και να θέσουν σε δημοπρασία αυτό το διάσημο σε όλο τον κόσμο βραβείο».
Ο Μουράτοφ, που έλαβε το βραβείο από κοινού με τη Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες, συνιδρύτρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler, αφιέρωσε το βραβείο του πέρυσι στη μνήμη έξι δημοσιογράφων της εφημερίδας που δολοφονήθηκαν λόγω της δουλειάς τους.
Από τότε που ιδρύθηκε η Novaya Gazeta από τον Μουράτοφ και τους συνεργάτες του το 1993, έχει καλύψει μερικά από τα πιο ευαίσθητα θέματα της χώρας, όπως οι πόλεμοι στην Τσετσενία, η δίωξη της κοινότητας LGBTQ+ και η διαφθορά της ρωσικής κυβέρνησης εντός και εκτός της χώρας.
Έξι από τους δημοσιογράφους της, συμπεριλαμβανομένης της Anna Politkovskaya, σκοτώθηκαν ως αντίποινα για το ρεπορτάζ τους.
Η εφημερίδα ανακοίνωσε στις 28 Μαρτίου ότι ανέστειλε την έκδοσή της για όσο διαρκεί ο πόλεμος αφού έλαβε επανειλημμένες προειδοποιήσεις από την κρατική λογοκρισία, Roskomnadzor.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Πυρά της ιταλικής κυβέρνησης στο Τραμπ για το σχόλιο που έκανε στην Μελόνι
Καθυστερούν οι επαφές στην Ελβετία
«Δεν θα λάβουν ούτε δεκάρα από εμάς», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Truth Social
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.