- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Πούτιν θεωρεί αδύνατο να απομονωθεί η Ρωσία «επειδή είναι μεγάλη»
Επικαλέστηκε σαν παράδειγμα την εκτόξευση δορυφόρου στο διάστημα το 1957
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι οι προσπάθειες να απομονωθεί η Μόσχα θα αποτύχουν.
Eπικαλούμενος την επιτυχία του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος ως απόδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να πετύχει εντυπωσιακά άλματα προς τα μπροστά σε δύσκολες συνθήκες, ο Πούτιν είπε ότι ποτέ δεν θα βασιστεί ξανά στη Δύση.
Πριν από 61 χρόνια σαν σήμερα, ο Σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν μπήκε στα βιβλία της Ιστορίας καθώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα. Με αφορμή την επέτειο αυτή, ο Πούτιν μετέβη στο Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή, σε απόσταση 5.550 χλμ, ανατολικά της Μόσχας.
«Οι κυρώσεις ήταν ολοκληρωτικές, η απομόνωση ήταν ολοκληρωτική αλλά η Σοβιετική Ένωση ήταν και πάλι πρώτη στο Διάστημα», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση. «Δεν σκοπεύουμε να απομονωθούμε», δήλωσε ο ίδιος. «Είναι αδύνατον να απομονώσουμε σοβαρά τον οποιοδήποτε στον σύγχρονο κόσμο –ειδικά μια τόσο μεγάλη χώρα όπως τη Ρωσία».
Οι ρωσικές επιτυχίες στο Διάστημα κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, όπως η πτήση του Γκαγκάριν και η εκτόξευση το 1957 του Sputnik 1, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου από τη Γη, έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για τη Ρωσία: και τα δύο γεγονότα προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ.
Η εκτόξευση του Sputnik 1, (γνωστή ως στιγμή Sputnik) οδήγησε τις ΗΠΑ στο να συστήσει τη NASA σε μια προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά της από τη Μόσχα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εκτόξευση του δορυφόρου ήρθε την κατάλληλη στιγμή και καθόρισε τις εξελίξεις εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας, καθώς είχε άμεσο αντίκτυπο στις αντιλήψεις των Ευρωπαίων όσον αφορά τον ρόλο των ΗΠΑ στην προάσπιση των ευρωπαϊκών εδαφών.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ ξεκαθαρίζει ότι η Ουάσιγκτον δεν θα παράσχει επιτόπια προστασία
«Πολύ καλές» οι συνομιλίες, είπε ο αμερικανός πρόεδρος
Προκαταρκτική έκθεση διαψεύδει την έκρηξη – Σε λειτουργία οι κινητήρες κατά τη συντριβή κοντά στην Άγκυρα
Δεσμεύσεις από ΗΠΑ μετά τη συνάντηση Λούτνικ–Σέφτσοβιτς, ενώ η ΕΕ «παγώνει» την έγκριση
Θα ικανοποιούσε τον Τραμπ οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς «ιδιοκτησία»;
Οι Δημοκρατικοί, οι Ρεπουμπλικανοί και η στάση του εκλογικού σώματος
Απευθείας πτήσεις Finnair προς Θεσσαλονίκη από Μάιο
Τρίτο περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες
Ο Γερμανός καγκελάριος προειδοποιεί από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τις γεωπολιτικές ανατροπές
Διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί «σε συντονισμό» με τον ΟΗΕ
Ενώ υπήρχαν φήμες για κρίση στο γάμο του
Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι μπορεί να αξίζει 1 δισεκατομμύριο δολάρια
Ο γιος του Αμερικανού προέδρου έγινε αυτόπτης μάρτυρας επίθεσης μέσω βιντεοκλήσης και ειδοποίησε τις αρχές
Οι αμερικανικοί δασμοί, τα επιχειρήματα του Λευκού Οίκου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο κέντρο του κόσμου (του)
Απίθανη η άμεση επιστροφή των ΗΠΑ
«Ένα λάθος θα ήταν καταστροφικό»
Τι υποσχέθηκε και τι έπραξε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Ιανουάριο του 2025
Τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών, οι θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.