- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γιατί ο στρατός της Βραζιλίας παρήγγειλε 35.000 viagra;
«Για τη θεραπεία ασθενών με πνευμονική υπέρταση» λέει το Υπουργείο Άμυνας
Βραζιλία: Η παραγγελία μεγάλης ποσότητας Viagra για τον στρατό προκαλεί αγανάκτηση — και άφθονα σαρκαστικά σχόλια.
Στην καρδιά πολεμικής βρέθηκε χθες Δευτέρα ο στρατός της Βραζιλίας, μετά την αποκάλυψη πως παραγγέλθηκαν 35.000 χάπια Viagra για τα μέλη του, γεγονός που πυροδότησε αγανακτισμένες αντιδράσεις, ενώ έδωσαν και πήραν τα σαρκαστικά σχόλια από χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
«Τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα, αλλά ο (ακροδεξιός βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ) Μπολσονάρου και η κλίκα του κατασπαταλάνε δημόσιο χρήμα για να αγοράσουν μικρά μπλε χαπάκια», στηλίτευσε ο κεντροαριστερός βουλευτής Ελίας Βας, προσθέτοντας πως απαίτησε εξηγήσεις από το υπουργείο Άμυνας για αυτή την «ανήθικη» παραγγελία.
Ο κοινοβουλευτικός τόνισε πως συμβουλεύθηκε τον κυβερνητικό ιστότοπο για τη διαφάνεια, που επιτρέπει στους πολίτες να ανακτούν όποτε το επιθυμούν δημόσια δεδομένα για τις κρατικές δαπάνες.
Όπως διευκρίνισε, τα έγγραφα που προσπέλασε δεν αναφέρονται ονομαστικά στο σκεύασμα Βιάγκρα· επιβεβαιώνουν όμως πως πράγματι, εγκρίθηκε δαπάνη για την αγορά δεκάδων χιλιάδων «χαπιών σιλδεναφίλης» — δηλαδή με τη δραστική ουσία του παγκοσμίως διάσημου χαπιού (της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer) για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και της πνευμονικής υπέρτασης.
Το υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η προμήθεια σιλδεναφίλης» είχε σκοπό «τη θεραπεία ασθενών με πνευμονική υπέρταση».
Η εξήγηση του υπουργείου δεν εμπόδισε χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να επιδοθούν σε σχόλια με γερές δόσεις σαρκασμού. Ορισμένοι αναφέρθηκαν στη «dita-dura», αμετάφραστο λογοπαίγνιο για τη δικτατορία των στρατηγών στη Βραζιλία (1964-1985) και την επίδραση του Βιάγκρα. «Με αυτά τα χάπια, ο στρατός θα μπορέσει να γ****** τη δημοκρατία ακόμα πιο σκληρά», υπερθεμάτισε ο σατιρικός ιστότοπος Sensacionalista. Ενώ διαδόθηκαν επίσης χιουμοριστικά σκίτσα που εικονίζουν άρματα μάχης με τα κανόνια... πεσμένα.
Ο βουλευτής της αριστεράς Μαρσέλου Φρέισου αντιμετώπισε πιο σοβαρά το θέμα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Μπολσονάρου ενέκρινε τη συγκεκριμένη δαπάνη ενώ ο αρχηγός του κράτος πρόβαλε καταρχήν βέτο σε σχέδιο νόμου «που προέβλεπε να διανέμονται δωρεάν σερβιέτες στις πιο φτωχές Βραζιλιάνες». Ο πρόεδρος τελικά υπαναχώρησε, υπογράφοντας το νομοσχέδιο αυτό τον περασμένο μήνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.