- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΗΠΑ σε Τουρκία: «Δώστε S-400 στην Ουκρανία και θα πάρετε F-35»
Τι αναφέρει το δημοσίευμα στους New York Times
Οι New York Times γράφουν ότι αν η Τουρκία δώσει τους S-400 στην Ουκρανία, θα πάρουν αεροσκάφη F-35. Η πρόταση που έκαναν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα.
Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να ξαναβάλουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 αρκεί να δώσουν στην Ουκρανία τους S-400, τo αντιαεροπορικό - αντιπυραυλικό σύστημα που έχουν αγοράσει από τη Ρωσία. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times».
Η Τουρκία, με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκλεισε συμφωνία με τη Ρωσία και έχει ήδη προμηθευτεί συστοιχίες από τους S-400. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να μη δώσουν στην Άγκυρα τα πρώτα αεροσκάφη 5ης γενιάς, F-35.
Στο δημοσίευμά τους οι «New York Times» αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη γίνει στην Τουρκία από Αμερικανό αξιωματούχο. Ωστόσο, το σενάριο αυτό θεωρείται δύσκολα υλοποιήσιμο, καθώς θα τορπίλιζε τη σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα.
Σημειώνεται ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί ήδη στο πεδίο της μάχης μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη (UAV), τα οποία έχει αγοράσει από την Τουρκία. Ενδεχόμενη, όμως, παραχώρηση των S-400 από την Τουρκία θα έκανε έξαλλο τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Και αυτό γιατί οι Ουκρανοί θα πολλαπλασίαζαν την αποτρεπτική τους ισχύ στον αέρα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι επιδρομές από ρωσικά μαχητικά και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν σταματά να ζητά από τη Δύση να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τις πόλεις.
NEWS: The United States has quietly floated to Turkey a proposal that it transfer its Russian-supplied S-400 anti-aircraft systems to Ukraine to use against....Russian planes. A double play: It would give Ukraine a capability far beyond.... 1/2
— David Sanger (@SangerNYT) March 19, 2022
https://t.co/a68xuugn2y
Στο βίντεο που ακολουθεί, φαίνεται η στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ρωσικές συστοιχίες S-400 στην τουρκική πολη Σινώπη τον Οκτώβριο του 2020.
S-400 για F-35: Ποιος έκανε την πρόταση στην Τουρκία για την Ουκρανία
«Η πρόταση να προμηθεύσει η Τουρκία την Ουκρανία με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα έλεγχε επίσης τι είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο κ. Πούτιν από το ΝΑΤΟ. Και πόσο διατεθειμένος είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ, που τα τελευταία χρόνια φαινόταν συχνά να χτίζει γέφυρες προς τη Μόσχα, να επαναλάβει τη δέσμευσή του στη Συμμαχία και την υποστήριξη της Ουκρανίας» αναφέρει επίσης το δημοσίευμα στους «New York Times».
Και προσθέτει: «Η ιδέα προέκυψε όταν η Γουέντι Ρ. Σέρμαν, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αρνηθεί να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, ενώ ούτε οι Τούρκοι διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον έχουν πάρει θέση. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει «καμία πώληση νέων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία» μέχρι να εγκαταλείψει το πρόγραμμα με τους ρωσικούς S-400.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.