Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων
Περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, απόσυρση ρωσικών δυνάμεων και εγγυήτριες δυνάμεις
Οι διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία γίνονται πάνω σε ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων, σύμφωνα με δημοσίευμα στους Financial Times.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία 24ωρα. Δημοσίευμα στους Financial Times αναφέρει ότι υπάρχει ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων, πάνω στο οποίο Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές συζητούν.
Στο προσχέδιο συμφωνίας για να σταματήσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος περιλαμβάνεται η κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, εφόσον το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί να θέσει όρια στις ένοπλες δυνάμεις του, γράφει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη τρία άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες.
Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν στην πλήρη έκτασή της για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει:
- Την παραίτηση του Κιέβου από τη φιλοδοξία του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και
- τη δέσμευσή του να μη φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλικά συστήματα, σε αντάλλαγμα για την προστασία του από συμμάχους του, όπως από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, είπαν οι πηγές αυτές.
Ρωσία Ουκρανία - Διαπραγματεύσεις: Τα «αγκάθια» στο ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων
Το είδος των εγγυήσεων της Δύσης για την ουκρανική ασφάλεια -και η αποδοχή τους από τη Μόσχα- θα μπορούσε ωστόσο να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία. Ένα δεύτερο εμπόδιο ίσως είναι το μελλοντικό καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία το 2014 (Κριμαία).
Μολονότι Μόσχα και Κίεβο δήλωναν σήμερα ότι έχουν κάνει πρόοδο όσον αφορά στους όρους μιας συμφωνίας, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσον ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πλήρως αφοσιωμένος στην ειρήνη και ανησυχούν ότι η Μόσχα μπορεί απλώς να κερδίζει χρόνο ώστε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.
Οι όροι που θέτει το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλάμβανε τον όρο της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων «σε κάθε περίπτωση» από το έδαφος της Ουκρανίας, το οποίο κατελήφθη μετά τις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή:
- Τα νότια παράλια κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς επίσης και
- τα εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.
Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα αναλάβει τη δέσμευση να μην ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ, καθώς και να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της.
«Προτείνουμε ένα «ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφάλειας», το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά επαληθεύσιμη συμμετοχή ορισμένων εγγυήτριων χωρών στη σύγκρουση» εάν κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, είπε ο Ποντολιάκ.
Και πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, η Ουκρανία «θα διατηρήσει οπωσδήποτε τον δικό της στρατό». Υποβάθμισε, ωστόσο, τη σημασία της απαγόρευσης των ξένων βάσεων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό ήδη απαγορεύεται από την ουκρανική νομοθεσία.
Σουηδικό ή αυστριακό μοντέλο θέλει η Ρωσία στην Ουκρανία
Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η ουδετερότητα της Ουκρανίας, στα πρότυπα της Αυστρίας ή της Σουηδίας, είναι μια πιθανότητα.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι δύο πλευρές ήταν «κοντά» στο να συμφωνήσουν σε «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» στις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας σήμερα διαδικτυακά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, επανέλαβε την έκκλησή του να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, καθώς και να δοθούν στη χώρα του μαχητικά αεροσκάφη ή άλλα μέσα για να αμυνθεί.
Τι θα γίνει στην Ανατολική Ουκρανία - Ο όρος για τη ρωσική γλώσσα
Δύο από τις πηγές της εφημερίδας Financial Times είπαν ότι το ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων περιλαμβάνει όρους για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, η οποία ομιλείται ευρέως αν και η ουκρανική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα.
Ο συγκεκριμένος όρος αφορά άμεσα την περιοχή του Ντονμπάς. Οι Ρωσόφωνοι στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ έχουν επανειλημμένα ζητήσει να υπάρξει κατοχύρωση της ρωσικής γλώσσας.
Ο Ποντολιάκ είπε ότι «τα ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και των γλωσσικών, συζητούνται μόνο μέσα από το πρίσμα των αποκλειστικών συμφερόντων της Ουκρανίας».
Τροχοπέδη η αναγνώριση της Κριμαίας στις διαπραγματεύσεις
Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως παραμένει η απαίτηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει η ουκρανική κυβέρνηση την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, των δύο αυτονομιστικών περιφερειών του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία.
Η Ουκρανία μέχρι στιγμής αρνείται, αλλά σύμφωνα με τον Ποντολιάκ είναι πρόθυμη να διαχωρίσει αυτά τα ζητήματα. «Τα διαφιλονικούμενα εδάφη και οι εμπόλεμες ζώνες είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Μέχρι στιγμής, συζητάμε για την αποχώρηση από τα εδάφη που κατελήφθησαν αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου» κατέληξε ο Ουκρανός διαπραγματευτής.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Πολιτοφυλακής και της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
Mια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους Ρεπουμπλικανούς
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 χώρες από την 1η Φεβρουαρίου
Ξυλοδαρμοί, πείνα και απόλυτη απομόνωση
Η κόντρα του CEO της αεροπορικής με τον μεγιστάνα ξεκίνησε με αφορμή το Wifi
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Kαθώς η ΜΚΟ οργάνωση HRANA αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει 4.519 θανάτους
Η συμφωνία του 1951 και η παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Ο Δούκας εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην ζωή του στο εδώλιο μάρτυρα
Στις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Επιφυλάξεις Βερολίνου για το εγχείρημα Τραμπ
Καθώς επιχείρησε να δώσει στρατηγικό περίβλημα στις δηλώσεις του
Αιχμές του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου για την Ευρώπη προκάλεσαν ένταση και αιφνίδια αποχώρηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.