- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ζελένσκι προς Ρωσία: «Μάχη μέχρι θανάτου για το Κίεβο»
Νέο δραματικό μήνυμα του Ουκρανού προέδρου
Νέο μήνυμα Ζελένσκι - Με «μάχη μέχρι θανάτου» απειλεί τους Ρώσους αν επιχειρήσουν να μπουν στο Κίεβο.
Νέο μήνυμα στον ουκρανικό λαό έστειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια μάχη μέχρι θανάτου, αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο.
«Αν αποφασίσουν να ισοπεδώσουν βομβαρδίζοντας και απλώς να σβήσουν την ιστορία αυτής της περιοχής ... και να καταστρέψουν όλους εμάς, τότε θα μπουν στο Κίεβο. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας έρθουν, όμως θα πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους να ζήσουν σ' αυτή τη γη», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει επανειλημμένα εμφανιστεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πρωτεύουσα, δήλωσε ότι μερικές μικρές πόλεις δεν υφίστανται πλέον κατά την τρίτη εβδομάδα των ρωσικών επιθέσεων, τη μεγαλύτερη εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν παγιδεύσει χιλιάδες ανθρώπους σε πολιορκημένες πόλεις ενώ 2,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες.
Η Ουκρανία κατηγόρησε χθες, Σάββατο, τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν επτά αμάχους σε επίθεση εναντίον γυναικών και παιδιών που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις μάχες κοντά στο Κίεβο. Η Γαλλία δήλωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει έτοιμος να κάνει ειρήνη.
Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε ότι οι επτά, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σκοτώθηκαν καθώς διέφευγαν από το χωριό Περεμόχα και ότι «οι εισβολείς ανάγκασαν όσους είχαν απομείνει από το κομβόι να γυρίσουν πίσω».
Το Reuters αναφέρει πως δεν ήταν αμέσως σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία και η Ρωσία δεν σχολίασε άμεσα.
Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους αφότου εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου. Κατηγορεί την Ουκρανία για τις αποτυχημένες προσπάθειες να απομακρυνθούν άμαχοι από περικυκλωμένες πόλεις, μια κατηγορία που η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της απορρίπτουν κατηγορηματικά.
Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Μόσχα στέλνει νέα στρατεύματα αφού οι ουκρανικές δυνάμεις έθεσαν εκτός μάχης 31 ρωσικά τάγματα και έκανε λόγο για τις μεγαλύτερες απώλειες του ρωσικού στρατού εδώ και δεκαετίες. Το Reuters αναφέρει πως δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις δηλώσεις του.
«Πρέπει να κρατήσουμε. Πρέπει να πολεμήσουμε», δήλωσε, το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, τη δεύτερη της χθεσινής ημέρας. Λέγοντας ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 1.300 ουκρανοί στρατιώτες, κάλεσε τη Δύση να εμπλακεί περισσότερο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κίνηση αυτή έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της σύγκρουσης
Η υπόθεση τον κολοσσό της ζωντανής ψυχαγωγίας που ελέγχει μεγάλο μέρος της αγοράς
Με σφυριά και καλέμια έσπασαν τις βιτρίνες του μαγαζιού
Η επικήρυξη αφορά και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται χυδαία στον Χέρτσογκ - Το Ισραήλ απαντά για «παραβίαση κυριαρχίας»
Νοσηλεύεται με βρογχοπνευμονία - Διπλωματική ένταση μετά την ανάκληση βίζας Αμερικανού αξιωματούχου
H Νίνα Χρουστσόβα είνια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο The New School στη Νέα Υόρκη
Το Arctic Metagaz πλέει ακυβέρνητο μετά από επίθεση με drone - Παρακολουθούν Μάλτα και Ιταλία
Τι αποκαλύπτει νέο βιβλίο
Γαλλία και Ιταλία ανοίγουν δίαυλο με το Ιράν - Φόβοι για ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη
Δικαστικό όργανο στην Αυστραλία δικαίωσε την εταιρεία που την απέλυσε - Το σκεπτικό της απόφασης
Η φωτογραφία θεωρείται ότι τραβήχτηκε στο Μάρθα’ς Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης μεταξύ 1999 και 2000
«Έχουμε εντολές για μη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο» λέει ένας από αυτούς
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ρίχνεται στην καμπάνια για το δημοψήφισμα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή ήττα
Γαλλία και Ιταλία ξεκινούν συνομιλίες για τα Στενά του Ορμούζ, λένε οι FT
Αξιωματούχοι αποκαλύπτουν επιφυλάξεις Βανς πριν την επίθεση - Δημόσια στήριξη μετά την απόφαση Τραμπ
Το κορίτσι ονομάστηκε μάλιστα προσωρινά Jeanne Westgate, από το εμπορικό κέντρο όπου βρέθηκε
Η αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή ωθεί επενδυτές και κατοίκους να κάνουν δεύτερες σκέψεις
Οι αρχές μιλούν για στοχευμένη πράξη βίας κατά της εβραϊκής κοινότητας
Αντόνιο Κόστα: Η αποδυνάμωση των κυρώσεων αυξάνει τα έσοδα της Ρωσίας και απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.