- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ρώσος πρέσβης: Πόσο έχουν επηρεαστεί οι σχέσεις με την Ελλάδα
Πως σχολιάζει τη στάση του ελληνικού ΥΠΕΞ - Τι είπε για το φυσικό αέριο
Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διμερείς σχέσεις με Ελλάδα. Πώς κρίνει τη στάση της Αθήνας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.
«Η επικοινωνία της ρωσικής πρεσβείας με το Yπουργείο Εξωτερικών είναι πολύ εποικοδομητική, είναι τακτική, σχεδόν καθημερινή, και είναι πολύ σημαντικό, επειδή η διπλωματία και οι πρεσβείες είναι τα εργαλεία παντός καιρού» διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους.
«Η διπλωματία είναι παντός καιρού, και γι' αυτό τον λόγο πρέπει να διατηρούμε και το κάνουμε, τη συνεργασία με το υπουργείο των Εξωτερικών» υπογράμμισε και επανέλαβε πως η επικοινωνία είναι πολύ εποικοδομητική. Περαιτέρω, τόνισε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι στο μέλλον οι διμερείς σχέσεις θα αποκατασταθούν. Ειδικότερα, επισήμανε πως λόγω των παραδοσιακών σχέσεων, ιστορικών, πνευματικών μεταξύ των δύο λαών, θα αποκατασταθεί η συνεργασία, «αλλά οι διαδικασίες και η πορεία αυτή θα είναι χρονοβόρα», εκτίμησε.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ρώσος πρέσβης διαμήνυσε πως «η στάση των αρχών της Ρωσίας δεν άλλαξε καθόλου, παραμένει όπως ήταν πάντα, βασίζεται στο σύνολο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Προσέθεσε πως «η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη "τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου", όπως για παράδειγμα και η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο».
Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα: Τι επιδιώκει η Ρωσία στην Ουκρανία
Παράλληλα, ανέφερε πως «οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της». Ειδικότερα, είπε πως «ο στρατός εφαρμόζει βήμα βήμα τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, στο πλαίσιο του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος» και σημείωσε πως «από την αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης εξηγήσαμε ότι η κατοχή της Ουκρανίας δεν είναι ο σκοπός μας».
Βασικό θέμα για τη Ρωσία, όπως τόνισε, παραμένει η διασφάλιση των εγγυήσεων ασφαλείας. «Επιμένουμε στις νομικές εγγυήσεις για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην ιδρυτική πράξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο πως οι νατοϊκές χώρες την κατέστρεψαν και συμπλήρωσε: «Από το τέλος Δεκεμβρίου, παρουσιάσαμε στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ δύο προσχέδια συμφωνιών, ακριβώς για το θέμα των νομικών εγγυήσεων».
Σχετικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, είπε πως «είναι άμεση απειλή και κίνδυνος για τη ρωσική ασφάλεια, και η ασφάλεια πρέπει να είναι αδιαίρετη, η οποία εγκρίθηκε σε διάφορα διεθνή έγγραφα». Προσέθεσε πως «καμία χώρα δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια της παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα και την ασφάλεια μιας άλλης χώρας, γι' αυτό εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε, να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».
Υποστήριξε πως «ο ουκρανικός στρατός, ολόκληρες ταξιαρχίες, παραδίδονται, καταθέτουν όπλα, εμείς δίνουμε στους στρατιώτες φαγητό, νερό και φεύγουν ήρεμα στα σπίτια τους, στις οικογένειες», ενώ «τα φασιστικά τάγματα που δεν υπάγονται σε κανέναν, είναι άλλο πράγμα και συνεχίζουν να πραγματοποιούν αυτά τα εγκλήματα και τώρα».
Στην εισήγησή του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα είπε «πως η Ρωσία από το 2014 έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να επιλυθεί η ενδο-ουκρανική κρίση, με διπλωματικά μέσα, να τερματιστεί η γενοκτονία του Ντονμπάς, εκ μέρους του καθεστώτος του Κιέβου».
Ανέφερε ακόμα πως «καμία από τις δυτικές χώρες δεν προέβη ούτε μία φορά σε καταδίκη της δολοφονίας δεκάδων ανθρώπων, τους οποίους οι Ουκρανοί ναζιστές, τον Μάιο κάψανε ζωντανούς στο κτίριο των συνδικάτων στον Οδησσό, ούτε υπάρχει από το 2014 καταδίκη των εγκλημάτων του καθεστώτος εναντίον των αμάχων του Ντονέσκ και Λουγκάνσκ. Οι κάτοικοι τους βομβαρδίζονται καθημερινά επί 8 χρόνια, εκεί σκοτώθηκαν 5.500 άνθρωποι, είναι ομογενείς μας και ομοεθνείς μας, αλλά η Δύση σιωπούσε».
Παράλληλα, είπε πως «οι υποδομές του ΝΑΤΟ συνεχώς επεκτείνονταν προς Ανατολάς και ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο την Ουκρανία, την έχουν εξοπλίσει με τον πλέον σύγχρονο οπλισμό» και συμπλήρωσε ότι «για μας έγινε ξεκάθαρο ότι η Συμμαχία εφάρμοζε το σχέδιο μετατροπής της Ουκρανίας σε προγεφύρωμα εναντίον της Ρωσίας».
Επεσήμανε πως για «τη Ρωσία αυτή η κατάσταση αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου» και ότι είναι μια πραγματική απειλή όχι μόνο για τα συμφέροντα της Ρωσίας, αλλά και για την ίδια την ύπαρξής της. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή, τόνισε και υποστήριξε πως όλες οι προσπάθειες της Ρωσίας για εποικοδομητικό διάλογο δεν καρποφόρησαν. Επίσης, ανέφερε πως «η ειδική επιχείρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία έχει ως στόχο την προστασία του λαού του Ντονμπάς και της ίδιας της Ρωσίας, από την πολεμική απειλή, εκ μέρους του Κιέβου και των χωρών του ΝΑΤΟ» και προσέθεσε πως «η απόφαση για τη διεξαγωγή της ανταποκρίνεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ελήφθη βάσει του άρθρου 51 του κεφαλαίου 7 του ΟΗΕ».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις και το φυσικό αέριο
Ερωτηθείς αν σχεδιάζει η Ρωσία να κόψει, να περιορίσει τη ροή φυσικού αερίου ως αντίποινα στις κυρώσεις, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα απάντησε: «Δεν έχουμε πληροφορίες».
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, ο Αντρέι Μάσλοφ επεσήμανε πως συνεχίζονται και προσέθεσε ότι η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση των όρων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας. «Δηλαδή, αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας, αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας» εξήγησε. Συμπλήρωσε πως η Ρωσία αναγνωρίζει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας και ανέφερε: Στις «διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται στη Λευκορωσία είναι επίσημοι εκπρόσωποι του καθεστώτος, με τους οποίους συζητάμε τα στοιχεία της ενδεχόμενης διευθέτησης».
Μετά τη σύγκρουση, συνέχισε ο Ρώσος πρέσβης, οι ίδιοι οι Ουκρανοί θα πρέπει να καθορίσουν το μέλλον τους. «Πρέπει να είναι η απόφαση όλων των λαών και κατοίκων στο έδαφος της Ουκρανίας», προσέθεσε.
Σχετικά με τη διεθνή καταδίκη της Ρωσίας, ο Αντρέι Μάσλοφ είπε: «Η χώρα μας δεν μπορεί να απομονωθεί. Ο κόσμος δεν περιορίζεται στη Δύση, όπως κάποιοι νομίζουν, επειδή υπάρχουν και άλλα 6 δισ. κατοίκων εκτός της Δύσης. Για παράδειγμα, η Κίνα και η Ινδία δεν υποστήριξαν τις παράνομες αντιρωσικές κυρώσεις».
Το διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ στη ρωσική πρεσβεία για τους νεκρούς στη Μαριούπολη
Ερωτηθείς για το διάβημα που προέβη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τους 10 νεκρούς στο χωριό Σαρτανά, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα απάντησε: «Εμείς δώσαμε τις διευκρινίσεις μας, που βασίστηκαν στις επίσημες πληροφορίες που δεχθήκαμε από το υπουργείο Άμυνας (της Ρωσίας) σχετικά με την τραγωδία στο Σαρτανά.
» Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι εκείνη την τραγική ημέρα τα ρωσικά αεροσκάφη δεν επιχειρήσουν στην περιοχή και ότι στις 26 Φεβρουαρίου Ουκρανοί εθνικιστές του ναζιστικού τάγματος Αζόφ χτύπησαν κατοικημένες περιοχές του Σαρτανά και το σχολείο υπ' αριθμόν 8 της Μαριούπολης, με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών».
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, ο Ρώσος πρέσβης είπε: «Το Υπουργείο Εξωτερικών μάς λέει τα γεγονότα, τι έγινε, αλλά συγκεκριμένες αποδείξεις δεν έχουν. Εμείς αντίθετα έχουμε τις αποδείξεις, μερικές, όχι όλες, επειδή η κατάσταση είναι δύσκολη, προχωράει η στρατιωτική επιχείρηση, αλλά όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο αμέσως μεταδίδουμε στο υπουργείο Εξωτερικών». Και επανέλαβε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που έχει με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας
Σε ερώτηση για την ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αντρέι Μάσλοφ ανέφερε ότι «δεν ήταν πιο σκληρή από τις αβάσιμες καταγγελίες κατά της Ρωσίας, που βλέπουμε στα ελληνικά, ευρωπαϊκά μίντια» και προσέθεσε ότι «αυτές τις ημέρες μεταδίδουν και οι ίδιοι οι Έλληνες δημοσιογράφοι που είδαν με τα μάτια τους τι συμβαίνει στη Μαριούπολη, υπό τον έλεγχο του Αζόφ και είδαν τα εγκλήματα των νεοναζιστικών παράνομων μορφωμάτων που επιχειρούν στην Ουκρανία».
Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στις ελληνορωσικές σχέσεις από την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρέσβης υποστήριξε: «Η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία είναι πολύ επικίνδυνη. Τα όπλα μπορούν να γίνουν λεία των νεοναζιστικών ταγμάτων και των συμμοριών ληστών. Με λίγα λόγια, αυτές οι προμήθειες είναι λάδι στη φωτιά».
Επιπλέον, ανέφερε ότι «η πολιτική της ΕΕ που εμπλέκεται στις προμήθειες θανατηφόρων όπλων θα είναι υπεύθυνη» και πρόσθεσε για τις ελληνορωσικές σχέσεις: «Είδαμε την επίσημη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, διακόπηκε εντελώς από την περασμένη Δευτέρα, η συνεργασία μας στον τομέα του πολιτισμού. Αυτός ο τομέας ήταν πολύ λαμπρός παραδοσιακά στις διμερείς μας σχέσεις».
Πώς σχολιάζει ο Ρώσος πρέσβης την ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την Ουκρανία
Κληθείς να απαντήσει για τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, είπε: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για να μην διαταράξω τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη δεν διαφέρουν πολύ από τις δηλώσεις και όλων των άλλων ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ. Δεν μας εξέπληξαν αυτές οι δηλώσεις. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, είναι μέρος της ΕΕ από το 1981, τι άλλο να περιμένουμε από την Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρέσβης είπε πως για να ενταχθεί κάποια χώρα στην ΕΕ χρειάζονται τεράστιες προσπάθειες. Η οικονομία της Ουκρανίας δεν είναι προετοιμασμένη για τη συμμετοχή στην ΕΕ, επειδή ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ουκρανία που ήταν μια πολύ ισχυρή και αναπτυγμένη οικονομία, τώρα τα κατέστρεψαν όλα, επί τελευταία 30 χρόνια.
Αναφερόμενος στη συμπεριφορά των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είπε πως είναι η ίδια, δεν υπάρχουν διαφορές. «Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν περιθώρια, επειδή χειραγωγούνται από έναν πόλο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εισαγγελέας, παρουσιάστρια, μοντέλο και ηθοποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα μας
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Toυ συνταγογράφησε το φάρμακο ροπινιρόλη
Άγνωστες ακόμα οι συνθήκες του περιστατικού
Προηγήθηκε ανάλογη κίνηση της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.