Κοσμος

Ρώσοι και Ουκρανοί ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην πόλη Μπρεστ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου © EPA/SERGEI KHOLODILIN

Διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός. Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην Μπρεστ στη δυτική Λευκορωσία.

Την ώρα που οι μάχες μαίνονται στην Ουκρανία οι αντιπροσωπείες Μόσχας και Κιέβου κάθονται στο τραπέζι για τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων, που θα επικεντρωθεί στην πιθανή κήρυξη κατάπαυσης του πυρός. Οι νέες συνομιλίες διεξάγονται σήμερα, μια εβδομάδα μετά την ρωσική εισβολή.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι διαβεβαίωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι καθ’ οδόν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου © EPA/SERGEI KHOLODILIN

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι συνομιλίες να συνεχιστούν στην Μπρεστ (δυτική Λευκορωσία) και ο ρωσικός στρατός δεσμεύθηκε να εγγυηθεί πως θα υπάρξει «ασφαλής διάδρομος» για τη διέλευση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Η πόλη Μπρεστ στη δυτική Λευκορωσία
Η πόλη Μπρεστ στη δυτική Λευκορωσία © Google/maps

Η ουκρανική πλευρά απλά επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Ωστόσο το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αξίωσε η Ρωσία να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στις περιοχές Χαρκίβ και Σούμι (ανατολικά), ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι.

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, τη Δευτέρα στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, δεν είχε κανένα απτό αποτέλεσμα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτονομιστές απειλούν να βομβαρδίσουν τη Μαριούπολη

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, ο Έντουαρντ Μπασούριν, απείλησε ότι οι δικές του δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός μπορούν να αρχίσουν στοχευμένα πλήγματα στη Μαριούπολη, εάν οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί δεν καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ρωσία και οι αυτονομιστές λένε πως έχουν πλέον περικυκλώσει την πόλη 430.000 κατοίκων στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα.

Εισβολή στην Ουκρανία: Τανκς στην Χερσώνα

Βίντεο που τράβηξαν κάτοικοι της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία δείχνουν ρωσικά στρατεύματα να περιπολούν στους δρόμους της πόλης.

Ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Κολικάγεφ, επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αποβιβαστεί στην πόλη με ανάρτησή του στο Facebook αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μη συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

Russian controls imposed in Ukrainian southern city Kherson

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ