Κοσμος

ΗΠΑ, Γαλλία ζητούν από τους πολίτες τους να φύγουν από τη Ρωσία

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρώσοι αστυνομικοί έξω από το Κρεμλίνο στη Μόσχα
Ρώσοι αστυνομικοί έξω από το Κρεμλίνο στη Μόσχα © EPA/YURI KOCHETKOV

ΗΠΑ και Γαλλία κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν από τη Ρωσία, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κόντρα της Δύσης με τη Μόσχας οδηγείται στα άκρα.

Ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ και Γαλλία για τη Ρωσία σήμερα Κυριακή (27.02). Οι δύο χώρες ζητούν από τους πολίτες τους να φύγουν το συντομότερο από τη Ρωσία.

Η συγκεκριμένη ταξιδιωτική οδηγία έρχεται, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις διαπραγματεύσεις σε τεντωμένο σκοινί ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο στη Λευκορωσία.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν «άμεσα» από τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι ολοένα και περισσότερες χώρες έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους για το Κρεμλίνο. 

«Aυξανόμενος αριθμός αεροπορικών εταιρειών ακυρώνει πτήσεις από και προς τη Ρωσία και πολλές χώρες έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναχωρήσουν άμεσα από τη Ρωσία» τονίζει η πρεσβεία των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή της.

Και προσθέτει: «Η πρεσβεία των ΗΠΑ υπενθυμίζει στους πολίτες της ότι το επίπεδο ταξιδιωτικών οδηγιών για τη Ρωσία βρίσκεται στο "Επίπεδο 4: Μην ταξιδεύετε"».

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέδωσε ανακοίνωση για άμεση αναχώρηση όλων των πολιτών από τη Ρωσία, καθώς η μετακίνησή τους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη λόγω των σκληρών κυρώσεων της ΕΕ στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι σε τοποθέτησή του ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λε Ντριάν ανέφερε ότι ο Πούτιν είναι ικανός για ολοκληρωτικό πόλεμο.

Λουκασένκο: Οι δυτικές κυρώσεις ωθούν τη Ρωσία σε «Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Νωρίτερα, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, δήλωσε ότι η τακτική της Δύσης οδηγεί σε παγκόσμιο πόλεμο.

«Σε μια κατάσταση όπως αυτή θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοιες κυρώσεις. Πολλά λέγονται για τον τραπεζικό τομέα. Φυσικό αέριο, πετρέλαιο, SWIFT» ανέφερε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Και πρόσθεσε: «Είναι χειρότερο από πόλεμο. Η Ρωσία ωθείται προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικοί και να αποφύγετε κάτι τέτοιο. Γιατί ο πυρηνικός πόλεμος είναι το τέλος των πάντων». Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Λουκασένκο, οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας της Λευκορωσίας ενδέχεται να βοηθήσουν τη Ρωσία να αποκτήσει υποκατάστατα για τα δυτικά και ασιατικά μικροτσίπ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μοναδικός ωφελούμενος από αυτό που συμβαίνει εδώ. Με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη μπορεί να δείξει τη θέση της και οι ανταγωνιστές να εξαλειφθούν» ισχυρίστηκε ο Λουκασένκο.

Και συμπλήρωσε: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα μας προτρέπει να συνεργαστούμε στενά. Για παράδειγμα, έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι θα τερματίσουν τις προμήθειες εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας πρώτα και κύρια, μικροτσίπ και ούτω καθεξής, που κατασκευάζουμε στην βιομηχανική μας ένωση Integral (Λευκορώσος κατασκευαστής μικροτσίπ και ενδείξεων LCD)».

Παράλληλα, ο Λουκασένκο προειδοποίησε πως το Μινσκ και η Μόσχα θα επιβάλουν πολύ σοβαρές κυρώσεις κατά της Δύσης. «Οι κυρώσεις μας, που θα επιβληθούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, θα είναι ογκώδεις… Αυτοί οι μηχανισμοί έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν. Εάν χρειαστεί, θα χτίσουμε αυτά τα μέτρα αλλά όχι εις βάρος μας» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Είναι ένα δημοσιογραφικό κλισέ: Σιδηρούν παραπέτασμα, Σιδηρούν παραπέτασμα. Άρχισε να πέφτει εδώ και πολύ καιρό. Ενδεχομένως να έχει μείνει μόνο ένα στενό κενό, αφήνοντας λίγο φως να περάσει. Όταν το Σιδηρούν παραπέτασμα δεν τους ωφέλησε, το επέκριναν. Τώρα το χαμηλώνουν οι ίδιοι. Δεν το χρειαζόμαστε. Δε θα το κάνουμε να πέσει. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι και προσεκτικοί» κατέληξε ο Λουκασένκο στις δηλώσεις του.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ