- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Τσαβούσογλου-Ουκρανία: Δεν θα εμποδίσουμε ρωσικά πολεμικά πλοία
«Η Ρωσία έχει το δικαίωμα βάσει της Συνθήκης να επιστρέφει πλοία της στη βάση τους»
Ουκρανία: Η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει την πρόσβαση ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, λέει ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου.
Η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει την πρόσβαση ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών της, όπως έχει ζητήσει η Ουκρανία, λόγω μιας ρήτρας σε μια διεθνή συνθήκη που επιτρέπει στα σκάφη να επιστρέφουν στη βάση τους, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Ουκρανία κάλεσε την Τουρκία να εμποδίσει τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου που οδηγούν στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την έναρξη χθες, Πέμπτη, από τη Μόσχα πλήρους κλίμακας επίθεσης στην Ουκρανία από ξηράς, αέρος και θαλάσσης.
Ρωσικές δυνάμεις έφθασαν σε ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας στο πλαίσιο της εισβολής.
Βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ (1936), η Τουρκία έχει τον έλεγχο των στενών και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων σε περίοδο πολέμου ή αν απειληθεί, όμως το αίτημα έχει φέρει τη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ σε δύσκολη θέση καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί τις δυτικές δεσμεύσεις της και να διευρύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Σε δηλώσεις του στο Καζακστάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία εξετάζει το αίτημα του Κιέβου αλλά είπε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα βάσει της Συνθήκης να επιστρέφει πλοία της στη βάση τους, σε αυτήν την περίπτωση στη Μαύρη Θάλασσα.
Άρα ακόμη κι αν η Τουρκία αποφασίσει έπειτα από μια νομική διαδικασία να δεχθεί το αίτημα της Ουκρανίας και να κλείσει τα στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία, είπε, η απαγόρευση θα ισχύει μόνο στην αντίθετη κατεύθυνση, από τις βάσεις τους προς τη Μεσόγειο.
Υπό εξέταση το αίτημα της Ουκρανίας
«Αν χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο υποβάλουν αίτημα για επιστροφή των σκαφών τους στις βάσεις τους, αυτό θα πρέπει να επιτραπεί», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.
Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως Τούρκοι νομομαθείς προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν αν η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να οριστεί ως πόλεμος, κάτι που θα επέτρεπε την επίκληση της εντολής της συνθήκης.
Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία, Βασίλ Μποντνάρ, δήλωσε σήμερα πως το Κίεβο περιμένει μια "θετική απάντηση" από την Άγκυρα στο αίτημά του.
Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε επίσης την εναντίωση της Άγκυρας στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, μια θέση που έχει διαχωρίσει την Τουρκία από τους περισσότερους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ που έχουν ήδη ανακοινώσει τέτοια μέτρα.
Η Τουρκία έχει καλλιεργήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Έχει πει πως η ρωσική επίθεση είναι απαράδεκτη και πως υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει λέξεις όπως "εισβολή" για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει.
Η Άγκυρα επιδιώκει τη συνεργασία με τη Μόσχα στον αμυντικό και τον ενεργειακό τομέα αλλά έχει πουλήσει επίσης drones στην Ουκρανία και έχει υπογράψει συμφωνία συμπαραγωγής και άλλων. Εναντιώνεται επίσης στη ρωσική πολιτική στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Γάλλος πρόεδρος καταδικάζει την αιματηρή επίθεση με έναν νεκρό και πέντε τραυματίες
Η Ελλάδα ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ο.Η.Ε. το 1945.
Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε τη σύντομη θητεία της Κέιτι Ζακάρια
Χιλιάδες memes δημιουργήθηκαν, περιγελώντας τον πανικό και την απόγνωση της
Η κυβέρνηση Τραμπ προσφεύγει πριν βγουν τα αποτελέσματα
«Πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», δηλώνει
Το μοναδικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που είχε συμμετάσχει κατά το παρελθόν, ήταν η Σάρα Φέργκιουσον, η πρώην σύζυγος του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου. το 2009
Για «τρομοκρατική επίθεση από «ομάδα εξτρεμιστών» , μιλά η κυβέρνηση της Ιορδανίας - Kαταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Καταστηματάρχες και κάτοικοι επικαλούνται φόβους για την ασφάλειά τους
To κόμμα δεν απαντά σε ερωτήματα για τη γνησιότητα τους
Συναγερμός μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών σε ανταλλαγή πυρών στη Χεβρώνα
Το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει ανοιχτός
Τι επιβεβαιώνουν οι Φιλιππίνες
Φόβοι για έκτροπα και λεηλασίες το Σάββατο - Αναβλήθηκε το ταξίδι Μακρόν στην Αφρική
Η 23χρονη αποδίδει τους θανάτους των παιδιών σε εμβολιασμό
Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει ενδεχόμενο φυλετικού ή θρησκευτικού κινήτρου
Η Δούκισσα του Σάσεξ τοποθετήθηκε για τις καταγγελίες που αφορούν υλικό παιδικής κακοποίησης
Στο πλαίσιο της συμφωνίας Τραμπ με Πούτιν
Άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.