- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αφγανός πρέσβης στο Παρίσι: «Θα μείνω εδώ όσο αντέξω»
Ο Μοχάμεντ Χομαγιόν Αζίζι, ο πρέσβης του Αφγανιστάν στη Γαλλία που είχε διοριστεί προτού επικρατήσουν οι Ταλιμπάν, βρίσκεται ακόμα στην πρεσβεία της λεωφόρου Ραφαέλ στο Παρίσι
Γαλλία: H αφγανική πρεσβεία στο Παρίσι που δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι ακόμα ανοιχτή
Αν και στην Καμπούλ κυματίζει η σημαία των Ταλιμπάν, στο κτίριο της λεωφόρου Ραφαέλ στο Παρίσι, κυματίζει μια άλλη αφγανική σημαία, η τρίχρωμη της πρώην ισλαμικής δημοκρατίας του Αφγανιστάν. Έξι μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος και την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών από το αφγανικό έδαφος, η αφγανική πρεσβεία που δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι ακόμα ανοιχτή. Κόσμος πάει κι έρχεται· Αφγανοί κάνουν αιτήσεις για πιστοποιητικά και περιμένουν στην ουρά.
Πιστοποιητικά ποιας χώρας και με ποια σφραγίδα; Ο Αφγανός πρέσβης Μοχάμεντ Χομαγιόν Αζίζι βρίσκεται στο γραφείο του και δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι η πρεσβεία «εξυπηρετεί τους Αφγανούς και την χώρα τους» - μια χώρα που, επισήμως, δεν υπάρχει πια. Την τελευταία φορά που ο Αζίζι είχε επαφή με τους Ταλιμπάν ήταν ένα μήνα μετά την επικράτησή τους στην Καμπούλ: είχαν ζητήσει σε όλους τους Αφγανούς διπλωμάτες να συνεδριάσουν σε ZOOM - αλλά κανείς από την πρεσβεία στη Γαλλία δεν ανταποκρίθηκε. Κι από τότε «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση», λέει ο Αζίζι.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Vincent Jolly από τη γαλλική Figaro πώς τα βγάζουν πέρα οικονομικά, ο Αζίζι απαντά αόριστα: «Έχουμε κάνει περικοπές σε όλες τις δαπάνες συμπεριλαμβανομένων των μισθών. Σήμερα στην πρεσβεία και στο προξενείο εργάζονται μόνο έξι διπλωμάτες και έξι υπάλληλοι. Δεν εισπράττουμε χρηματική βοήθεια από κανένα κράτος συμμαχικό του παλιού Αφγανιστάν.» Πόσο μπορούν να αντέξουν; «Καμιά δεκαριά χρόνια,» αστειεύεται ο Αζίζι, και προσθέτει «Μας έχουν εγκαταλείψει όλοι. Η Γαλλία δεν κράτησε τις υποσχέσεις της στο Αφγανιστάν και οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν την επάνοδο των Ταλιμπάν για να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία, την Κίνα και την Ευρώπη. Αυτό είναι το συναίσθημα των αφγανικών ελίτ.» Στην πραγματικότητα, για να επιβιώσει το προσωπικό της αφγανικής πρεσβείας, έχει διπλασιάσει τις τιμές των υπηρεσιών: π.χ. 180 ευρώ αντί 90 ευρώ για την έκδοση βίζας. Όσο για το κτίριο της λεωφόρου Ραφαέλ είναι ιδιοκτησία του αφγανικού κράτους.
Όταν ο Vincent Jolly ρώτησε τον Αζίζι «τι σκοπεύει να κάνει», ο Αφγανός πρέσβης απάντησε: «Δεν θα πάω πουθενά. Θα μείνω εδώ όσο αντέξω.» Φαίνεται ότι το ίδιο κάνει και ο Αφγανός πρέσβης στις ΗΠΑ: η πρεσβεία στη λεωφόρο Γουαϊόμινγκ της Ουάσιγκτον παραμένει ανοιχτή και στο κτίριο είναι υψωμένη η τρίχρωμη σημαία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή
Το Ιράν προειδοποιεί άλλες χώρες κατά «οποιασδήποτε ενέργειας» που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν δουλεύει με το χρονόμετρο ή βάση χρονοδιαγράμματος»
Tο 72% των προγραμματισμένων αποδεσμεύσεων αφορά αργό πετρέλαιο
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για άμεσες αγορές οπλισμού
«Προμήθεια συναλλαγής» φέρνει δισεκατομμύρια στα ταμεία για τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας
Ανάληψη ευθύνης με βίντεο-ντοκουμέντο από την Ashab Al Yamim - «Κύμα αντισημιτισμού» καταγγέλλει το Τελ Αβίβ
Συνελήφθη ο δράστης - Ερευνώνται καταγγελίες για αντι-ισλαμικά συνθήματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.